Έναν πύρινο εφιάλτη ζει η χώρα, με τις φωτιές να μαίνονται ανεξέλεγκτες στα περισσότερα μέτωπα και κυρίως σε Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Καβάλα, Εύβοια και Βοιωτία και τη μάχη να συνεχίζεται και σήμερα.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στον Έβρο (Νομός Ροδόπης και Αλεξανδρούπολη), την Καβάλα, τον Πρόδρομο Βοιωτίας, τα Ψαχνά Ευβοίας, τον Ταρσό Βοιωτίας και την Κύθνο, όπου εκκενώθηκαν καταλύματα στην παραλία του Σκύλου.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (21/08) έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε νεκρός ένας άνδρας  στη Λευκίμμη Έβρου, λόγω της μεγάλης φωτιάς που καίει για τρίτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη. Σημειώνεται ότι στην περιοχή τραυματίστηκαν συνολικά επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής.

Νωρίτερα, εντοπίστηκε νεκρός κι ένας κτηνοτρόφος μέσα στη στάνη του στη Βοιωτία. Ο άνδρας φέρεται να έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει τα ζώα του.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Όπως προαναφέρθηκε, από τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη μέχρι στιγμής υπάρχει ένας νεκρός. Πρόκειται για έναν μετανάστη που έχασε τη ζωή του στη Λευκίμμη.

Στις 22.52 της Δευτέρας εστάλη μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους του οικισμού Παλιννοστούντων Παλαγίας να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη, ενώ περίπου δύο ώρες νωρίτερα άρχισε η προληπτική εκκένωση του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα και διαθέσιμες κλίνες για περιστατικά που τυχόν μεταφερθούν λόγω της φωτιάς.

Εκατοντάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν συγκεντρωθεί σε πλατείες.

Η εκκένωση του νοσοκομείου συνεχίστηκε όλη τη νύχτα και αποφασίστηκε παρουσία του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, και του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου, οι οποίοι μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη το βράδυ της Δευτέρας.

Στην απόφαση μεταφοράς των ασθενών με ασθενοφόρα σε υγειονομικές μονάδες εντός της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας οδήγησε η εξάπλωση της πυρκαγιάς η οποία από τα ξημερώματα του Σαββάτου επελαύνει σε οικισμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με τις φλόγες να είναι ορατές μετά τη 01.00 στην ευρύτερη περιοχή του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Παράλληλα επιτάχθηκε το ferry boat «Αδαμάντιος Κοραής» προκειμένου να λειτουργήσει ως πλωτό νοσοκομείο στο οποίο θα φιλοξενηθούν δεκάδες άνθρωποι που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Επίσης υπήρξε εκκένωση μετά τις 02.00 παραθαλάσσιων οικισμών δυτικά της πόλης. Πρόκειται για τις Κοινότητες Δίκελα, Μάκρη, Νέα Χιλή, Ελαιώνας, Άι-Γιώργης, Πλάκα, Ένατο, Πεύκη.

Τις τελευταίες ώρες τουρίστες και κάτοικοι των εν λόγω περιοχών κατευθύνονται προς την Αλεξανδρούπολη, ακολουθώντας οδηγία της Πολιτικής Προστασίας που εστάλη μέσω του 112. 

Να σημειωθεί ότι όσοι δεν έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους πέρασαν ακόμα μία νύχτα αγωνίας και είναι σε ετοιμότητα, στην περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν.

Ενισχύονται οι περιπολίες ΕΛ.ΑΣ. και Στρατού στα σύνορα και τον Έβρο

Από την ΕΛ.ΑΣ. είναι στην περιοχή ο αρμόδιος κλαδάρχης για την προστασία των συνόρων και τη μετανάστευση, καθώς υπάρχουν διάχυτοι φόβοι ότι μπορεί οι διακινητές να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, ενώ μεταβαίνει και ο Α/ΓΕΕΘΑ.

Στην έκτακτη ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, μετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος και Πυροσβεστικού Σώματος, όπως και ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, καθώς δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί εντελώς τυχαίο γεγονός αυτό που συμβαίνει.

Σε αυτήν αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, αύξηση και παρουσία περιπόλων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων στις περιοχές όπου μαίνονται οι μεγάλες φωτιές, καθώς και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Καίγονται σπίτια στη Ροδόπη

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται πως έχει πάρει η φωτιά που καίει από τον Μίσχο μέχρι τον Ίασμο, ενώ μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς και στα Κασσιτερά στο δάσος του οικισμού. Για την κατάσβεση της φωτιάς στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα και σε αυτήν του Μίσχου οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα. 

Σε 5 ή 6 ανέρχονται τα σπίτια που κάηκαν στο χωριό Σώστης, όπως επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης.

Οι κάτοικοι της περιοχής του Ιάσμου έπειτα από μήνυμα του 112 καλούνται να βρίσκονται σε ετοιμότητα εξαιτίας της φωτιάς.

Διάσπαρτες εστίες φωτιάς στην Καβάλα

Στην Καβάλα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς. «Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η νύχτα προμηνύεται δύσκολη και μεγάλη. Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα αντίξοες και τα πολλά παράλληλα μέτωπα τις δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων πρέπει να ενισχυθούν από επιπλέον εναέρια μέσα με το πρώτο φως του ήλιου», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης.

Δύσκολη νύχτα στη Βοιωτία

Δύσκολη ήταν η νύχτα και για τους κατοίκους στο μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου της Βοιωτίας στον Κορινθιακό.


Η παραλιακή ζώνη έχει καλυφθεί πλέον από τα μέτωπα της φωτιάς, αλλά και πυκνούς καπνούς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείπουν τα χωριά τους. Όλη τη νύχτα σημειώνονταν αναζωπυρώσεις, ακόμα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές, καθώς τα μποφόρ ούτε μία στιγμή δεν σταμάτησαν να τροφοδοτούν τη φωτιά.

Οι πυροσβέστες μαζί με τους εθελοντές έδωσαν μάχη να σώσουν ό,τι μπορούσαν, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που απειλούσαν σπίτια. Δασικές εκτάσεις, ελαιώνες, αλλά και γεωργικές εγκαταστάσεις έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Οι άνεμοι στην περιοχή έφταναν έως και τα 9 μποφόρ.

Από πολύ νωρίς οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις έδωσαν τη μάχη για τη Χώστια και το Σαράντη, ωστόσο το μέτωπο της φωτιάς άρχισε να κινείται με κατεύθυνση προς τη Ζάλτσα. Λίγες ώρες πριν από τις 7 το απόγευμα άλλη φωτιά στον Ταρσό της Βοιωτίας, κοντά στα Άσπρα Σπίτια, ξεκίνησε να κινείται και αυτή προς τη Ζάλτσα και μέχρι τα μεσάνυχτα υπήρξαν τέσσερις εκκενώσεις οικισμών. Οι φόβοι των Αρχών είναι να μην οδηγηθούν οι φλόγες προς το δάσος της Αρβανίτσας, οπότε οι ζημιές θα είναι τεράστιες.

Η πρώτη φωτιά ξεκίνησε από τη Χώστια χθες το πρωί και κινήθηκε απειλητικά προς την παραλία Σαράντη. Με μηνύματα από το 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι από την παραλία να φύγουν προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ το μεσημέρι 60 περίπου άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Λιμενικό με πλωτά μέσα.

Επίγεια και εναέρια πυροσβεστικά μέσα δίνουν πραγματική μάχη για να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς, όμως τα πολλά μποφόρ και οι ισχυροί άνεμοι κάνουν την κατάσταση πολύ δύσκολη.

Να σημειωθεί ότι ένας 80χρονος κτηνοτρόφος αγνόησε τα μηνύματα από το 112 και έτρεξε να σώσει τον στάβλο και τα ζώα του, αλλά λίγο αργότερα οι πυροσβέστες τον βρήκαν νεκρό, καθώς έχασε τις αισθήσεις του στην προσπάθειά του μέσα στους καπνούς.

Οι ζημιές στην ευρύτερη περιοχή πάντως είναι τεράστιες, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη κάποια καταγραφή και αποτίμηση. Πολλές περιοχές πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα, παρά τις προσπάθειες της ΔΕΗ να τροφοδοτήσει με γεννήτριες την περιοχή.

Η δεύτερη φωτιά ξεκίνησε λίγο πριν από  τις 7 το απόγευμα από τον οικισμό Λαζαρέικα, πίσω από το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος, στα Άσπρα Σπίτια, και οι ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν ένα τεράστιο μέτωπο σε πλαγιές με πολύ χαμηλή βλάστηση, ενώ οι φλόγες απειλούσαν κατοικημένες περιοχές.

Η μάχη που έδωσαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις που βρέθηκαν εκεί δεν απέδωσε και μέσα στη νύχτα τα μποφόρ, που σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν έως και τα 9, τροφοδοτούσαν συνεχώς την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Τα μηνύματα του 112 έφταναν στους κατοίκους της περιοχής, που τους καλούσαν να εκκενώσουν αρχικά δύο χωριά -Ταρσός και Καρυώτη- και στη συνέχεια άλλα 2 - Άγιος Αθανάσιος και Παναγιά Καλαμιώτισσα.

Οι ολονύκτιες προσπάθειες που γίνονταν από τις επίγειες δυνάμεις, τους εθελοντές αλλά και τα μηχανήματα της Αυτοδιοίκησης δεν μπόρεσαν να περιορίσουν το μέτωπο που αναπτύχθηκε μέχρι το ξημέρωμα σε έκταση πολλών χιλιομέτρων. Ολόκληρη η περιοχή έχει χαμηλή βλάστηση, αλλά οι φλόγες τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους, ενώ ένα μεγάλο μέρος της περιοχής είναι ορεινό και δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτό.

Οι ελπίδες για ύφεση των ισχυρών ανέμων μέσα στη νύχτα δεν επιβεβαιώθηκαν και έτσι ρίχνονται στη μάχη τα εναέρια μέσα για να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς.  Σημειώνεται πως τη χθεσινή μέρα σε πολλές περιπτώσεις οι ισχυροί άνεμοι δεν επέτρεψαν τη χρήση όλων των εναέριων μέσων, αλλά περιορίστηκαν στη συνεχή παρουσία ελικοπτέρων.

Ανεξέλεγκτα τα δύο από τα τρία μέτωπα στην Κεντρική Εύβοια

Εφιαλτική ήταν η νύχτα για τους κατοίκους σε Νέα Αρτάκη και Ψαχνά Ευβοίας. Οι ισχυροί άνεμοι, που εξακολουθούν να πνέουν, δεν επέτρεψαν ουσιαστικές παρεμβάσεις από τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο να περιορίσουν την πυρκαγιά που κατακαίει την περιοχή, με αποτέλεσμα όλο το βουνό πάνω από τη Νέα Αρτάκη να έχει παραδοθεί στις φλόγες. 

Σύμφωνα με το Star, η φωτιά που ήταν πάνω από τη βιομηχανική ζώνη της Ν. Αρτάκης κατευθύνεται ανεξέλεγκτα ανατολικά, προς Βατώντα, ενώ η δεύτερη, που ήταν κοντά στις εγκαταστάσεις Μιμίκου, κατευθύνεται, επίσης ανεξέλεγκτα, με νότια κατεύθυνση.

Αν αυτή η φωτιά περάσει τον δρόμο, θα απειλήσει τα δάση της Στενής και πάνω. Να σημειωθεί ότι καίγεται πευκοδάσος που παρέμενε αναλλοίωτο και καθαρό εδώ και 100 χρόνια.

Καλύτερη είναι η εικόνα στο μέτωπο πίσω από το Πανεπιστήμιο στα Ψαχνά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι εθελοντές αλλά και τα μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας προσπάθησαν να συγκρατήσουν περιφερειακά κάποια μέτωπα φωτιάς, ώστε να προφυλάξουν κατοικημένες περιοχές. Νωρίτερα είχε διαταχθεί η εκκένωση και της βιομηχανικής περιοχής στη Νέα Αρτάκη.

Έως τώρα, η φωτιά έχει κάψει πευκοδάσος και έχει επεκταθεί σε ελαιοπερίβολα, αλλά και εγκαταστάσεις πτηνοτροφείων και χοιροτροφείων, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει αποτίμηση των ζημιών.

Πολλές περιοχές που ήταν κυκλωμένες από τα μέτωπα της φωτιάς βρέθηκαν χωρίς ρεύμα και νερό, καθώς ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της ΔΕΗ έχει υποστεί ζημιές. Σε αρκετές περιπτώσεις αποκαταστάθηκαν οι βλάβες από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν και γεννήτριες για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων.

Οι άνεμοι αυτή την ώρα είναι ιδιαίτερα ισχυροί και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 7 ή 8 μποφόρ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας και σήμερα η περιοχή βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό μαζί με τη Βοιωτία και τμήμα της Φθιώτιδας.

Να σημειωθεί ότι δεκάδες οχήματα της Πυροσβεστικής αλλά και περισσότεροι από 100 πυροσβέστες με πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής συμμετέχουν στη μάχη της κατάσβεσης, ενώ μαζί τους βρίσκονται και Γάλλοι πυροσβέστες. Συγχρόνως από χθες το μεσημέρι βαριά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας μαζί με υδροφόρα οχήματα βρίσκονται στην περιοχή για να βοηθήσουν στον περιορισμό των πύρινων μετώπων.

Εφιαλτική νύχτα στην Κύθνο

Εφιαλτική νύχτα πέρασε και η Κύθνος.

Η πυρκαγιά εξακολουθεί να καίει κοντά στην παραλία Σκύλου, ενώ αργά το απόγευμα εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση. Όπως έγραφε το μήνυμα, «όσοι βρίσκονται στην παραλία Σκύλου καλούνται να εκκενώσουν προς Δρυοπίδα».

Οι περιοχές που θα βρεθούν στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας την Τρίτη και την Τετάρτη

Ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται σε μεγάλα τμήματα της χώρας μας σήμερα, Τρίτη (22.08.2023), και την Τετάρτη (23.08.2023), όπως προκύπτει από την ανάλυση των πιο πρόσφατα διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Αιτία των ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελεί ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, ξηρής ατμόσφαιρας και σημαντικά ενισχυμένων ανέμων.

Με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών, στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένεται την Τρίτη να βρεθούν η Αν. Μακεδονία και Θράκη, η Χαλκιδική, η Θεσσαλία, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Φωκίδα, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Αττική, η Αχαΐα, η Κορινθία, η Αργολίδα, η Λακωνία, η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος και περιοχές σε Ηλεία, Μεσσηνία, Κεφαλλονιά και Βόρειες Κυκλάδες.

Για την Τετάρτη, ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένουμε σε Θράκη, Εύβοια, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Σαμοθράκη και τοπικά σε Ηλεία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Θεσσαλία, Λέσβο, Χίο και Βόρειες Κυκλάδες.