Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα. Έτσι, έκτακτη διϋπουργική σύσκεψη πραγματοποιείται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις μεγάλες πυρκαγιές και τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς που προβλέπεται και για αύριο, ενώ μετά από αίτημα της Ελλάδας ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για ενισχύσεις από την Ε.Ε.

Ήδη ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία και η Κύπρος και το βράδυ αναμένονται 56 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ η Κύπρος στέλνει δύο αεροσκάφη air tractor τα οποία αναμένονται το απόγευμα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 65 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα δεδομένα των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι τα εξής:

Στην Αλεξανδρούπολη, το πιο δύσκολο ενεργό μέτωπο μαίνεται στις περιοχές βορείως του οικισμού Νίψα και στους οικισμούς Δορίσκος και Μοναστηράκι. Ήδη έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών. Στην πυρκαγιά επιχειρούν αυτή τη στιγμή 214 πυροσβέστες, 11 πεζοπόρα τμήματα, 59 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Βοιωτία

Στην αγροτοδασική πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας, το μέτωπο των επιχειρήσεων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Παραλίας Σαράντη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, 6 ομάδες πεζοπόρων τμήματων, 19 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Βοιωτία, στην περιοχή μεταξύ Προδρόμου και Σαράντη, γυναίκα που είχε βγει σε κεντρικό δρόμο ζήτησε βοήθεια από άνδρες της Πυροσβεστικής για ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος βρισκόταν σε κτηνοτροφική μονάδα. Οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο που τους υποδείχθηκε και εντόπισαν μέσα στο μαντρί άνδρα περίπου 80 ετών χωρίς τις αισθήσεις του. Η αιτία θανάτου θα διαπιστωθεί από την ιατροδικαστική έκθεση. Σημειώνεται ότι για την περιοχή είχε εκδοθεί πριν μια ώρα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

Ψαχνά Ευβοίας

Στη πυρκαγιά στα Ψαχνά Ευβοίας, η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ των περιοχών Προφήτης Ηλίας Ψαχνών και Αρτάκης. Στις 13:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από Νότια Ψαχνά προς Ψαχνά και από Βόρεια Αρτάκη προς Αρτάκη. Επιχειρούν 92 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρα τμήματα, 30 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. 19 Γάλλοι πυροσβέστες με 4 οχήματα συνδράμουν τις ελληνικές δυνάμεις πυρόσβεσης.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το Λιμενικό για την περίπτωση που χρειαστεί να επέμβει.

Η φωτιά έχει αναπτύξει ένα τεράστιο μέτωπο και ολόκληρη περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας, ακόμη και η πόλη της Χαλκίδας, έχει γεμίσει με καπνούς ενώ παράλληλα απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Την τελευταία ώρα οι κάτοικοι της περιοχής πήραν δύο μηνύματα από το 112 που τους ζητά να εκκενώσουν την περιοχή. Το πρώτο μήνυμα ζητά από τους κατοίκους που βρίσκονται στα Νότια Ψαχνά να κινηθούν και να μετακομίσουν στα Ψαχνά, ενώ στους άλλους που βρίσκονται προς την πλευρά της Βόρειας Αρτάκης τους ζητά να κινηθούν προς Αρτάκη.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή του Προφήτη Ηλία πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και από κει πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Αυτή την ώρα, επίγειες και εναέριες δυνάμεις, πυροσβέστες και εθελοντές, προσπαθούν να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς για να μην προχωρήσει προς τον Βατώνα καθώς εκεί υπάρχει δάσος και από τη στιγμή που η φωτιά μπει μέσα στο δάσος, τα προβλήματα θα γίνουν αξεπέραστα.

Ροδόπη

Πυρκαγιά επίσης μαίνεται στην Άνω Δροσίνη Ροδόπης όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες, 6 οχήματα, και 3 αεροσκάφη.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση προς Ίασμο

Στις 4 το απόγευμα κάτοικοι των περιοχών Μέγας Πιστός και Μίσχος έλαβαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν προς Ίασμο.

Για την κατάσβεση φωτιάς στη Ροδόπη κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής. Οι φλόγες έκαψαν αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Άνω Δροσίνη.

Στις 4 το απόγευμα, όσοι βρίσκονταν σε Μέγα Πιστό και Μίσχο κλήθηκαν από το 112 να εκκενώσουν προς τον Ίασμο Ροδόπης.

Μήνυμα του «112» σε Πολύανθο, Σώστη και Ληνό - Καίγονται σπίτια

Νέο μήνυμα εστάλη από το «112» στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών τριών ακόμη περιοχών για εκκένωση στην Ροδόπη, όπου έχει ξεσπάσει πυρκαγιά.

Συγκεκριμένα, η ειδοποίηση απευθυνόταν σε όσους βρίσκονταν στους οικισμούς  Πολύανθος, Σώστης και Ληνό με οδηγία να εκκενώσουν προς την Κομοτηνή.

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω βίντεο, φωτιά φαίνεται στην Εγνατία οδό, στο ρεύμα από Κομοτηνή προς Ξάνθη, 10 χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή στη δεξιά πλευρά της εθνικής.

Σε διάστημα μιας ώρας υπάρχουν 6 εστίες σε Ορεστιάδα προς το δάσος Δαδιάς, αναζωπύρωση σε Αλεξανδρούπολη, σε Κομοτηνή προς Ξάνθη και Καβάλα.

Σημειώνεται πως από την Κυριακή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, άνω των 6 μποφόρ, και έχει λίβα όλη μέρα, ενώ δυνατοί άνεμοι συνεχίζουν και το βράδυ.


Νέο μήνυμα από το 112 στην Αλεξανδρούπολη

Άλλα δυο χωριά εκκενώνονται στην Αλεξανδρούπολη, μετά από μηνύματα του 112. Πρόκειται για τα Άβαντα και το Διαλεκτό.

Το πρώτο μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον οικισμό Άβαντα απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη.Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Σημείο συνάντηση πολιτών στην πλατεία Άβαντα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Το δεύτερο μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Διαλεκτό εκκενώστε με κατεύθυνση νότια προς παλαιά Εθνική Οδό.Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Νέα φωτιά στα Λάβαρα Εβρου – Μήνυμα του 112 για εκκένωση προς Ορεστιάδα

Παράλληλα, φωτιά ξέσπασε στα Λάβαρα του Έβρου το μεσημέρι της Δευτέρας (21.08.2023) με το 112  να  δίνει εντολή για εκκένωση του οικισμού.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή στα Λάβαρα Εβρου και στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Για την κατάσβεση της φωτιάς στα Λάβαρα επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 5 οχήμαρα και δύο αεροσκάφη.

Φωτιά στην Καβάλα: Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση ακόμα τριών περιοχών

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8) στην Καβάλα.

Λίγο πριν τις 17.00 εστάλη νεό μήνυμα από το 112 για εκκένωση ακόμα τριών περιοχών και συγκεκριμένα για Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα. «Εάν βρίσκεστε σε Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα εκκενώστε προς κόμβο Χρυσούπολης» αναφέρει το νέο μήνυμα του 112.

Οι φλόγες κατευθύνονται δυτικά προς τα χωριά Δαμασκηνιά και Ξεριάς, ενώ νωρίτερα εστάλησαν μηνύματα «112» για εκκενώσεις του Διαλεκτού, της Δαμασκηνιάς, του Εκλεκτού και της Αβραμυλιάς προς την Παλιά Εθνική Οδό.

Οι φλόγες κατευθύνονται δυτικά προς τα χωριά Δαμασκηνιά και Ξεριάς, ενώ νωρίτερα εστάλησαν μηνύματα «112» για εκκενώσεις του Διαλεκτού, της Δαμασκηνιάς, του Εκλεκτού και της Αβραμυλιάς προς την Παλιά Εθνική Οδό.

Αρτοποιός: «Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού κατηγορίας 5»

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού κατηγορίας 5 όπως θα βρισκόμαστε και αύριο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των θυελλωδών ανέμων οι οποίοι θα φτάνουν τα 8 και 9 μποφώρ», τόνισε νωρίτερα, κατά την ενημέρωση, ο κ. Αρτοποιός και πρόσθεσε:

«Σύμφωνα και με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς κατηγορίας 5 που εκδίδει καθημερινά η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, ο μηχανισμός τίθεται σε κατάσταση συναγερμού σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία.

Αυτή η ακραία κατάσταση που βιώνουμε, θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

Είμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα και καλούμαστε να προσαρμοστούμε όλες και όλοι στην δύσκολη αυτή συγκυρία. Τηρούμε πιστά τις οδηγίες των αρχών και σε καμία περίπτωση δεν προβαίνουμε σε ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές».