Τους λόγους που οδηγούν σε έξαρση των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, «Eris», εξήγησε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παγκοσμίως η εξάπλωση της «Eris», του στελέχους Όμικρον, προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε λόγο για υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος. Η υψηλή μεταδοτικότητα που παρουσιάζει, έχει θέσει τους ειδικούς σε υψηλή επαγρύπνηση.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο κίνδυνος που συνιστά η «Eris» για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός, και η συζήτηση επικεντρώνεται στο τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο, όταν ανοίξουν τα σχολεία και οι εργαζόμενοι επιστρέψουν από τις άδειές τους.

H Ματίνα Παγώνη εξήγησε πως τα κρούσματα έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα στην Κρήτη, «καθώς ο κόσμος «ξέχασε» πως υπάρχει κορονοϊός και δεν πρόσεχε τόσο», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τι πρέπει να κάνουμε εάν βγούμε θετικοί στον ιό: «Όταν κάποιος βγει θετικός, πρέπει να προλάβουμε να μην μεταδίδουμε. Πρέπει να κάτσει 3 ημέρες στο σπίτι και όταν κυκλοφορεί να φοράει τη μάσκα. Υπάρχουν και οι μεγάλοι ηλικία, οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, και αυτοί οι άνθρωποι μετά μπαίνουν στο νοσοκομείο. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε».

Τα συμπτώματα και το εμβόλιο

Όπως εξήγησε, τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής είναι ο πυρετός, ο πονόλαιμος, καταρροή, αδυναμία και η κόπωση. Αναφορικά με ενδεχόμενο ενός νέου εμβολίου η Ματίνα Παγώνη είπε πως οι επιτροπές όντως μελετούν ένα «πιο προχωρημένο εμβόλιο, το οποίο θα έρθει περίπου το φθινόπωρο». «Πρέπει να τελειώσουν όλες οι φάσεις του εμβολίου. Από Οκτώβρη θα ενημερώσει η Επιτροπή Εμβολιασμού τον κόσμο. Έχουμε ακόμα αντισώματα από τους προηγούμενους εμβολιασμούς. Βοήθησαν πολύ τα αντιϊκά φάρμακα, ειδικά αυτούς με υποκείμενα νοσήματα», σημείωσε η κ. Παγώνη.