Υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα κατά τις επόμενες 10 ημέρες, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Αιτία θα είναι η εμμονή θερμών αέριων μαζών επάνω από την Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την απουσία σημαντικών φαινομένων.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα δεδομένα, οι εν λόγω αέριες μάζες θα είναι 2 έως 5°C θερμότερες των κανονικών για την εποχή. Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται ενδεικτικά το εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας έως τις 25/08 σε ύψος 1.500 περίπου μέτρων επάνω από την Αθήνα. Με την κόκκινη γραμμή παρουσιάζεται το «θερμότερο» σενάριο, ενώ με την μπλε γραμμή το «ψυχρότερο». Με πράσινη γραμμή παρουσιάζεται η διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας με βάση όλα τα διαθέσιμα σενάρια του μοντέλου.

Τέλος, με τη μαύρη οριζόντια γραμμή σημειώνεται η προσεγγιστική μέση τιμή της περιόδου, σύμφωνα με δεδομένα του διαστήματος 1991-2020. Όπως γίνεται εμφανές, όλα σχεδόν τα σενάρια δίνουν θερμοκρασίες υψηλότερες των κανονικών για την εποχή. Το ύψος των 1.500 μέτρων χρησιμοποιείται για τη μελέτη των θερμοκρασιακών μεταβολών στο κατώτερο μέρος της ατμόσφαιρας. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος εξαρτάται από πλήθος παραγόντων, όπως π.χ. η παρουσία/απουσία νεφώσεων και φαινόμενων και ο άνεμος.

Συνολικά, λοιπόν, η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει σταδιακά κατά τις επόμενες ημέρες και να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, παρουσιάζοντας φυσικά μικρές διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα αλλά και μεταξύ των διαφορετικών περιοχών της χώρας.

Με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα, η θερμοκρασία από τη Δευτέρα (21/08) θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τοπικά τους 40°C. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως, η ελάχιστη θα πέφτει κάτω από τους 27-29 °C, με εξαίρεση κυρίως τα αστικά κέντρα, όπου το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας θα κρατά τις ελάχιστες θερμοκρασίες μεταξύ 27 και 29°C.

Αναλυτικά ο καιρός το Σάββατο, σύμφωνα με την ΕΜΥ

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, τοπικά στα πελάγη 6 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς, στα ηπειρωτικά τους 36 με 37 και τοπικά στα δυτικά και βόρεια τους 38 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά θαλάσσια τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 36 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 και τοπικά στα ηπειρωτικά 36 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 και τοπικά 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Στις Κυκλάδες βορειοδυτικοί 4 με 6 και στην Κρήτη δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 και στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα κεντρικά και βόρεια 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά 6 και πρόσκαιρα το πρωί 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η θερμοκρασία θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.