Μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου.

«Οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν, κάθε ομάδα θα έχει μόνο έναν σύνδεσμο, με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να αφήσει περιθώριο παρερμηνειών. 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα τεθούν αμέσως σε ισχύ και ορισμένα θα παραμείνουν στη «φαρέτρα», σε περίπτωση υποτροπής της κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε σύμπνοια στις επαφές που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τους ιδιοκτήτες των «Big 4» του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Συζήτηση χωρίς όρους και σε καλό κλίμα 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ της χώρας είχαν συμφωνήσει τις προηγούμενες μέρες να μη θέσουν όρους ή άλλα προσκόμματα, ώστε να γίνει η συνάντηση στο Μαξίμου. 

Η συζήτηση στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και όλοι έθεσαν τις απόψεις τους με κοινό σημείο την απόλυτη και ομόφωνη καταδίκη της βίας στα γήπεδα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε αναλυτικά τα μέτρα που θα λάβει η Πολιτεία, τα οποία βρήκαν Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ σύμφωνους.

Κατά τη συνάντηση στο Μαξίμου, προτάσεις κατέθεσαν τόσο ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, όσο και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος. Η πλευρά της ΑΕΚ επισήμανε ότι είναι σύμφωνη με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Κοινό μέτωπο κατά της βίας στα γήπεδα

Μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και τους διοικητικούς ηγέτες των «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο κ. Μητσοτάκης έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε όχι μόνο τους εθνικούς, αλλά και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέτωπο της αποτροπής της βίας και της τιμωρίας όσων ανέχονται, ευνοούν και τελικά διαπράττουν τέτοια περιστατικά βίας. Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και θα είναι συνολική».

Στη χθεσινή, κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τσέφεριν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μια σειρά από μέτρα που θα εφαρμοστούν αμέσως για να παταχθεί η βία στα γήπεδα.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει κοινό μέτωπο με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους κατά της βίας και παραδέχθηκε ότι έγιναν επιχειρησιακά σφάλματα από την ΕΛ.ΑΣ. στα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και έστειλε αυστηρό μήνυμα στον Κροάτη πρόεδρο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν... ιδρώνει το αυτί της Ελλάδας, η οποία «είναι κράτος Δικαίου και η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».

Τα 4+2 μέτρα για την πάταξη της οπαδικής βίας

Τα μέτρα που θα τεθούν άμεσα σε ισχύ είναι:

  • Οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει μόνο έναν σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.
  • Η Αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο, καθώς θα ελέγχει τους οργανωμένους φιλάθλους και ειδικά στις θύρες αυτές που έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Ο έλεγχος μεταπίπτει από τους security των ΠΑΕ στην Αστυνομία. Όπως είπε μάλιστα ο πρωθυπουργός, στο μέτρο αυτό «συμφώνησαν και οι τέσσερις ΠΑΕ (σ.σ.: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ). Αντιλαμβάνονται κι αυτοί ότι ο έλεγχος βίας μπορεί να ξεφεύγει από τις δυνατότητές τους». Μάλιστα, όταν κρίνεται απαραίτητο, θα υπάρχει και απροειδοποίητος έλεγχος της Αστυνομίας σε θύρες οργανωμένων.
  • Θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών-μελών.
  • Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη με τους «Big 4» -κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια ειλικρινής και εποικοδομητική συζήτηση-, θα τοποθετηθούν ολοκληρωμένα συστήματα με κάμερες στα γήπεδα.

Τα δύο μέτρα που θα εφαρμοστούν μόνο αν υπάρξει ανάγκη είναι: 

  • Κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών. «Ενδεχομένως να προχωρήσουμε και σε κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
  • Οικειοθελής αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ελπίζω να μη χρειαστεί, αλλά η πολιτεία μπορεί να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο να κόψουμε τις ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις». Τόνισε, πάντως, ότι «είμαι σίγουρος ότι δεν θα φτάσουμε εκεί».

«Θα βρεθούν οι δολοφόνοι του Μιχάλη Κατσουρή»

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των δηλώσεων που έκανε, ξεκαθάρισε ότι θα βρεθούν οι ένοχοι της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή και έστειλε μήνυμα, χωρίς να τον κατονομάσει, στον Κροάτη πρόεδρο, κάνοντας λόγο για άστοχες δηλώσεις, τονίζοντας ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν δέχεται υποδείξεις.

Ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων, πως η βία έχει μεταφερθεί από τα γήπεδα στους δρόμους: «Υποτίθεται ότι είναι οπαδικό κίνητρο, αλλά είναι άλλοθι. Είναι δημόσιος κίνδυνος, μεταμφιεσμένη σε αθλητικά γεγονότα».

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ενότητας, λέγοντας πως «τα παιδιά της κερκίδας είναι παιδιά της γειτονιάς. Δεν είναι στρατοί συμφερόντων. Είναι παιδιά που αγαπούν την ομάδα τους. Δεν διανοείται να χάνεται ζωή. Το οφείλουμε στη μνήμη του Μιχάλη, του Άλκη και σε όλους αυτούς που αγαπούν το ποδόσφαιρο».