Νέα δεδομένα δημιουργούνται πλέον για την κυβέρνηση στη μάχη για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, μετά τον θάνατο του υπαρχιφύλακα Γεώργιου Λυγγερίδη, ο οποίος έπεσε θύμα δολοφονικής ουσιαστικά επίθεσης την ώρα του καθήκοντος, στις 7 Δεκεμβρίου, στα επεισόδια στου Ρέντη.

Τόσο η εξιχνίαση του εγκλήματος αυτού όσο και η πλήρης και αποτελεσματική υλοποίηση των μέτρων κατά της οπαδικής βίας αποτελούν πλέον κάτι παραπάνω από προτεραιότητα για τους συναρμόδιους υπουργούς και το πρωθυπουργικό επιτελείο και είναι, όπως χαρακτηριστικά λένε, ζήτημα τιμής.

Διαβάστε ακόμα: Ρέντης: Ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει βαρύτερες ποινές ο 18χρονος μετά το θάνατο του αστυνομικού - Την Παρασκευή το τελευταίο αντίο


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ζήτημα τιμής η τιμωρία των δολοφόνων του Ρέντη και το ξερίζωμα της βίας 

Όπως μάλιστα σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Facebook, «η τιμωρία των δολοφόνων του Ρέντη και το ξερίζωμα της βίας αποτελούν, πλέον, ζήτημα τιμής για την Πολιτεία και την κοινωνία. Μία ιερή πρόκληση στη μνήμη του Γιώργου στην οποία θα απαντήσουμε ενωμένοι. Με ισχύ, δικαιοσύνη και συνέπεια».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος τόνισε πως «η σύλληψη όλων των εμπλεκομένων στη δολοφονία του, σε κάθε επίπεδο, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του και η οφειλόμενη ανταπόκριση στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για δικαιοσύνη».

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε τα σχετικά μέτρα, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «η σχετική έρευνα έχει αναβαθμιστεί, με την Εισαγγελία να ερευνά πια στο ανώτατο επίπεδο την τυχόν διασύνδεση της βίας στα γήπεδα με τη δράση εγκληματικών οργανώσεων».

Αυτό ακριβώς το ξερίζωμα των όποιων εγκληματικών στοιχείων δρουν παράπλευρα με το ποδόσφαιρο – ή με αφορμή αυτό – επιδιώκει να δει να γίνεται πράξη τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση, με αφετηρία τα στοιχεία που προσκόμισαν οι κ. Οικονόμου και Βρούτσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.


Σε πλήρη εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και πρέπει να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή μέσα στις επόμενες εβδομάδες αφορούν τις λέσχες φιλάθλων, την ηλεκτρονική εποπτεία αθλητικών εγκαταστάσεων με κάμερες, την αναδιαμόρφωση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας, την σύσταση Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού (σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης), την ενίσχυση διοικητικών και ποινικών μέτρων, τη ρήτρα παραβατικότητας στη χρηματοδότηση από το στοίχημα και τη δημιουργία σύγχρονου και πρωτοποριακού συστήματος ταυτοποίησης κατόχων εισιτηρίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παράλληλα, αυστηροποιείται και το πλαίσιο ποινών που αφορά και στην οπαδική βία, μέσα από τις αλλαγές που έρχονται στον Ποινικό Κώδικα. Το σχετικό νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Φλωρίδη θα είναι μέχρι και σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και αμέσως μετά τις γιορτές αναμένεται να έρθει στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.