Για κομματικοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. με συνέπεια την κατάληψη της ηγεσίας νευραλγικών υπηρεσιών του Σώματος με μη αξιοκρατικά κριτήρια, κάτι που οδηγεί σε παταγώδεις επιχειρησιακές αποτυχίες, όπως αυτή που κατέληξε στα αιματηρά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια, έκανε λόγο ο Αλέξης Κούγιας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7 και στη Βιργινία Δημαρέση.

Ο γνωστός ποινικολόγος τόνισε: «Θα είμαι πολύ αυστηρός σε αυτά που θα πω. Δυστυχώς στην Ελλάδα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν έχουμε πραγματική Αστυνομία. Δυστυχώς η έντονη κομματικοποίηση έχει καταργήσει την έννοια της αξιοκρατίας που θα έπρεπε να είναι η βασιλεύουσα αρχή στην Αστυνομία. Βεβαίως το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει σε όλους τους τομείς που το Δημόσιο, με δημόσιους υπαλλήλους, αποφασίζει για τη ζωή μας.

Ειδικά όμως στην Αστυνομία είναι τέτοια η φθορά, και τέτοια η έντονη κομματικοποίηση, που το κριτήριο για την κατάληψη των ηγετικών θέσεων δεν είναι πλέον η αξιολογότητα του αξιωματικού της Αστυνομίας. Αυτό λοιπόν ουσιαστικά οδήγησε στην επιλογή τόσο της ηγεσίας της Αστυνομίας όσο και στην επιλογή των διευθυντών των σημαντικών υπηρεσιών εντός της Αστυνομίας με κριτήριο μοναδικό το τίνος κόμματος στέλεχος είναι ο αξιωματικός.

Το ίδιο βεβαίως έχει γίνει και στη Δικαιοσύνη δυστυχώς, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το ίδιο έχει γίνει και στις μεταθέσεις των εισαγγελέων, των πάντων.

Εδώ στην Ελλάδα πλέον, δηλαδή, ο κρατικός μηχανισμός την έννοια της αξιοκρατίας, ενώ θα έπρεπε να είναι η βασιλεύουσα έννοια, όπως είπα και προηγουμένως, την έχει καταργήσει».

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο έχουν ευθύνες οι ΠΑΕ για τη συμπεριφορά των οπαδών των ομάδων, ο Αλέξης Κούγιας, έχοντας υπάρξει και ο ίδιος παράγοντας, εξήγησε:
«Θέλω να σας πω ότι ο ιδιοκτήτης των ΠΑΕ, ειδικώς των μεγάλων ΠΑΕ, είναι έρμαιο των εγκληματικών συμμοριών, οι οποίες δήθεν με μια ταυτότητα του οπαδού, του λάτρη της ιδέας της ομάδος, ουσιαστικά διαφεντεύουν την τύχη μιας ΠΑΕ, γιατί στις μεγάλες ΠΑΕ εάν οι "οργανωμένοι" οπαδοί αποφασίσουν να διαλύσουν μια ΠΑΕ, δεν θα το κάνουν αυτό μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα. Ειδικά σε έναν αγώνα διεθνούς επιπέδου, εκεί, μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να διαλύσει προϋπολογισμούς και σχέδια δεκαετιών.

Εάν υπήρχε Αστυνομία πραγματική, η οποία θα μπορούσε να προστατέψει τον ιδιοκτήτη, τότε και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ θα μπορούσε να συμπεριφερθεί διαφορετικά.

Οπωσδήποτε στις ΠΑΕ, ο ιδιοκτήτης, όποιοι κι αν είναι, ακόμη και παντοδύναμοι επιχειρηματίες, αναγκάζονται να υποκύψουν, αναλόγως και με την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη, μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να καταστραφεί και να καταστραφεί και η ομάδα.

Και αυτό μπορεί να το πετύχει μια ομάδα έστω και 50 οπαδών».