Μεγάλη τρικυμία προκαλεί σε κοινωνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, πέρα από το βαρύ πένθος μετά τον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια, η στάση της Αστυνομίας απέναντι στους χούλιγκαν που «εισέβαλαν» στη χώρα μας.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν γύρω από την αποδεδειγμένη επιχειρησιακή ολιγωρία της ΕΛ.ΑΣ. στα βίαια επεισόδια με την τραγική κατάληξη της δολοφονίας του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια σχολίασαν οι Aνδρέας Νικολακόπουλος, βουλευτής της ΝΔ, και Κωνσταντίνος Μπάρκας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι είναι ένα θλιβερό γεγονός που προστίθεται σε μία αλυσίδα τέτοιων γεγονότων.

 «Η οπαδική βία είναι ένα χρόνιο πρόβλημα με βαθιές ρίζες, παρά τις αυστηροποιήσεις που έχουν γίνει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει επιχειρησιακή αστοχία, ωστόσο πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η αστυνομία έχει και επιτυχίες σε αυτόν τον τομέα», παραδέχθηκε.

Ήταν, όμως, μόνο επιχειρησιακή αστοχία;

Ο βουλευτής της Ν.Δ. ανέφερε ότι δεν ήταν μόνο αστοχία και γι' αυτόν τον λόγο διατάχθηκε αμέσως προκαταρτική εξέταση και υπάρχει εσωτερική έρευνα μέσα στην Αστυνομία και 7 αστυνομικοί απομακρύνθηκαν από θέσεις ευθύνης που κατείχαν.

Και διαβεβαίωσε ο κ. Νικολακόπουλος ότι σε περίπτωση που η έρευνα καταδείξει και άλλες αστοχίες και αμέλειες θα αποδοθούν οι ευθύνες όπου πρέπει.

 «Έχει χαθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες»

Από την άλλη, ο Κωνσταντίνος Μπάρκας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι πλέον στους πολίτες έχει χαθεί το αίσθημα της ασφάλειας.

 «Δεν υπάρχει ασφάλεια στη χώρα. Ένα κονβόι 200 ανθρώπων διανύει 1.500 χλμ., οι οποίοι δεν έγιναν αντιληπτοί από την Αστυνομία, τον κ. Οικονόμου και την κυβέρνηση, αλλά από τους οδηγούς που τους έβγαζαν βίντεο. Έφθασαν στην Αθήνα, μπήκαν στο μετρό, ειδοποίησε η ασφάλεια του μετρό ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν καδρόνια, κατόπιν πήραν τον ηλεκτρικό, όπου ειδοποίησε και η ασφάλεια του ηλεκτρικού ότι κατεβαίνουν αυτοί οι άνθρωποι και πήγαν και δολοφόνησαν έναν άνθρωπο. Κι εδώ ο κ. Νικολακόπουλος λέει ότι θα αποδοθούν ευθύνες».

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ζητάει την παραίτηση του υπουργού για κάθε επιχειρησιακό λάθος της ΕΛ.ΑΣ.»

Ο κ. Νικολακόπουλος, βουλευτής της Ν.Δ., απάντησε ότι θα πρέπει να γίνει μία ψύχραιμη αποτίμηση των γεγονότων και έρευνα σε αυτά.

 «Θα πρέπει να δούμε αν αυτό το κονβόι είχε τέτοια στοιχεία, δηλαδή εάν έφεραν όπλα, καδρόνια ή κάτι άλλο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην Αστυνομία να επέμβει. Από την άλλη, θα έλεγα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ζητάει την παραίτηση του υπουργού για κάθε επιχειρησιακό λάθος της ΕΛ.ΑΣ. και κάθε ανθρωποκτονία που γίνεται στη χώρα».

Και συμπλήρωσε ο βουλευτής της Ν.Δ.: «Πρέπει να δούμε και πίσω από το επιχειρησιακό λάθος που έγινε και να δούμε πώς μπορούμε να έχουμε μία μακροπρόθεσμη πολιτική που θα εξαλείψει το φαινόμενο αυτό. Η οπαδική βία δεν προσφέρεται για εύκολη αντιπολίτευση».

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Για να διαχειριστούμε το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να λέμε ότι είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, γιατί πουθενά στην Ευρώπη δεν διέσχισαν όλη τη χώρα και πήγαν να σκοτώσουν οπαδό άλλης ομάδας».