Μέσα στην ατμόσφαιρα αυτού του μοναδικού τόπου, όπου η ιστορία και η τέχνη συναντώνται με τον θάνατο και τη ζωή, ξεδιπλώνεται ένας πλούτος ανθρώπινων ιστοριών. Το Α' Νεκροταφείο των Αθηνών, μια ανάμειξη από μνημεία και μνήμες, αποτελεί αντανάκλαση του παρελθόντος που εκπέμπει ακόμα και σήμερα την αίγλη των μεγάλων προσωπικοτήτων και των ανθρώπων που έμειναν στα βιβλία της ιστορίας. Το parapolitika.gr βρέθηκε μέσα στους χώρους του πρώτου νεκροταφείου της πρωτεύουσας και περιηγήθηκε απαθανατίζοντας μοναδικές εικόνες με τον φωτογραφικό φακό του.

Το πρώτο πράγμα που θα σου έρθει στο μυαλό όταν βρεθείς μέσα στο ιστορικό νεκροταφείο είναι ότι ο χώρος αυτός γίνεται αφορμή για σκέψη και αναζήτηση της πνευματικής κληρονομιάς που αφήνουν πίσω τους οι μεγάλες προσωπικότητες που πέρασαν πριν από εσένα. Είναι επίσης και ένα μουσείο θανάτου, στο οποίο εκθέτονται τα έργα όλων των μεγάλων γλυπτών της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Οι σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Δημήτριος Φιλιππότης και ο Κώστας Βαλσάμης, μοιράζονται όλη την τέχνη και την πνευματική τους κληρονομιά με τον κόσμο.

Το νεκροταφείο αποτελεί έναν τόπο τιμής για τους ήρωες, τους καλλιτέχνες και τους ανώνυμους, όπου η σιωπή των δέντρων και η ανθρώπινη συγκίνηση δημιουργούν ένα αίσθημα σεβασμού και ευγνωμοσύνης. Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής ιστορίας, πολιτικοί και αγωνιστές του '21, ηθοποιοί και τραγουδιστές που σημάδεψαν τη σύγχρονη κοινωνία, βρίσκουν την αιωνιότητα σε αυτό το ιδιαίτερο τοπίο. Ένα από τα πρώτα μαυσωλεία που σίγουρα θα σου τραβήξουν την προσοχή είναι και αυτό που αναφέρεται στον Ερρίκο Σλίμαν. Θυμίζει έναν αρχαιοελληνικό ναό και θα το αντικρίσεις μόλις περάσεις την είσοδο του νεκροταφείου και τον ναό των Αγίων Θεοδώρων. Αμέσως μετά ακολουθεί και το μεγαλειώδες νεκρικό μνημείο του Γεωργίου Αβέρωφ με τα τέσσερα λιοντάρια. τα οποία σου δίνουν την αίσθηση ότι τον στηρίζουν πάνω στα κεφάλια τους.

Καθώς περπατούμε ανάμεσα στα μνημεία και τις σκέψεις, αντιλαμβανόμαστε ότι η ζωή και ο θάνατος αλληλοσυνδέονται, δείχνοντας έτσι τη συνεχιζόμενη εξέλιξη της κοινωνίας. Η ποίηση της ιστορίας, η αφήγηση της τέχνης και ο αφηγητής του κειμένου ενώνονται για να αναστήσουν αυτές τις μοναδικές στιγμές και εικόνες που εξυμνούν την ανθρώπινη πνευματικότητα και την ανθρώπινη προσφορά.

Κάπου μέσα στο βάθος του αχανούς κοιμητηρίου εντοπίσαμε και τον τάφο της πολυαγαπημένης ηθοποιού Αλίκης Βουγιουκλάκη. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους επιβλητικούς τάφους με τα περίτεχνα γλυπτά, το μνήμα της ταλαντούχας ηθοποιού είναι απλό και λιτό. Αμέσως μετά και λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται και το μνήμα του θρύλου του ρεμπέτικου τραγουδιού Βασίλη Τσιτσάνη. Οι στίχοι του «Συννεφιασμένη Κυριακή» που είναι χαραγμένοι πάνω στη μαρμάρινη πλάκα σε ανατριχιάζουν.

Καθώς αποχαιρετούμε αυτόν τον μοναδικό τόπο, οι σκέψεις μας παραμένουν δεμένες με την πλούσια κληρονομιά των ανθρώπων που ζωγράφισαν την ιστορία με τις πράξεις, την τέχνη και τις σκέψεις τους. Το Α' Νεκροταφείο Αθηνών, με τα αριστουργήματα της γλυπτικής και τις ιστορίες που αναδύονται ανάμεσα στις πέτρες και όλα αυτά τα μνημεία, είναι ένα μέρος σεβασμού και αφιερώσεως, που συνεχίζει να μιλά στις καρδιές όλων όσοι το επισκέπτονται.

nekrotafeio_33
nekrotafeio_32
nekrotafeio_31
nekrotafeio_30
nekrotafeio_29
nekrotafeio_28
nekrotafeio_27
nekrotafeio_26
nekrotafeio_25
nekrotafeio_24
nekrotafeio_23
nekrotafeio_21
nekrotafeio_20
nekrotafeio_19
nekrotafeio_18
nekrotafeio_17
nekrotafeio_16
nekrotafeio_15
nekrotafeio_14
nekrotafeio_13
nekrotafeio_12
nekrotafeio_11
nekrotafeio_10
nekrotafeio_9
nekrotafeio_8
nekrotafeio_7
nekrotafeio_6
nekrotafeio_5
nekrotafeio_4
nekrotafeio_3
nekrotafeio_2
nekrotafeio_1