Τίποτε περισσότερο από μία απολύτως διαχειρίσιμη αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία δεν φαίνεται ότι θα προκαλέσει η νέα υπομετάλλαξη του νέου κοροναϊού, η οποία φαίνεται ότι εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας της χώρας (UKHSA). Η νέα υπομετάλλαξη, μάλιστα, αφορά ένα στα επτά καταγεγραμμένα νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού.

 Αυτή την εκτίμηση καταθέτει σήμερα στο parapolitika.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την περίπτωση στην οποία η νέα υπομετάλλαξη κάνει επίσης την εμφάνισή της στη χώρα μας.

 Πρόκειται για την επιστημονικά γνωστή υπομετάλλαξη EG.5.1, η οποία προέρχεται από την παραλλαγή Omicron του νέου κοροναϊού.

 Την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου, μία στις εννέα περιπτώσεις αφορούσε τη νέα υπομετάλλαξη, αλλά σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, η παραλλαγή Eris αντιπροσωπεύει πλέον το 14,6% των περιπτώσεων και είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη υπομετάλλαξη του νέου κοροναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 Έτσι, η νέα υπομετάλλαξη φαίνεται ότι εξαπλώνεται γρήγορα και θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών στη χώρα.