Κρίσιμη και παραγωγική θεωρείται η τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς εξετάστηκαν μείζονα θέματα της επικαιρότητας, όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και η ενίσχυση των πλάνων πολιτικής προστασίας, υπό το πρίσμα των νέων καταστροφικών πυρκαγιών, που επιταχύνουν την ανάγκη αλλαγών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνεδρίαση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και το ζήτημα της αύξησης των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα βρέθηκε πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Συζητήθηκε αναλυτικά η επικαιροποίηση του προγράμματος πολιτικής προστασίας «Αιγίς».

Πρόκειται για εθνικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από ποικίλες αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση υποδομών και τεχνικού εξοπλισμού, την αναβάθμιση δεξιοτήτων ανθρώπινων πόρων και του γνωσιακού υποβάθρου, την ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα Πολιτικής Προστασίας.

Ιδιαίτερα επιβεβαιώθηκε η ανάγκη ενίσχυσης του πυροσβεστικού στόλου με την αναβάθμιση όλων των Canadair και την παραγγελία 8 νέων Canadair 515, τα οποία θα γίνουν τόσο από τη χώρα μας όσο και μαζικά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να υπάρξει μια κρίσιμη μάζα αεροσκαφών, ώστε να αρχίσει την επαναλειτουργία της η καναδική εταιρεία παραγωγής, που είχε αναστείλει τις εργασίες της πριν από μερικά χρόνια ελλείψει ενδιαφέροντος.

Άμεσα θα αναζητηθούν και άλλα πυροσβεστικά μέσα για ενοικίαση ή δανεισμό από σύμμαχες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Να σημειώσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει από κοινού με μια χώρα του νότιου ημισφαιρίου, όπως η Αυστραλία, την προμήθεια και τη συντήρηση των «ακριβών» αλλά αποτελεσματικών στο ελληνικό ανάγλυφο πυροσβεστικών ελικοπτέρων Erickson. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η προμήθεια σμήνους drones για την επιτήρηση των δασών αλλά και η πλήρης αναβάθμιση με συσκευές νέας τεχνολογίας του εξοπλισμού της πολιτικής προστασίας.

Επίσης στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα «Αιγίς» επιχειρούνται να δοθούν απαντήσεις σε όλες τις προκλήσεις που η κλιματική αλλαγή θέτει στη Μεσόγειο, όχι μόνο σε πυρκαγιές, αλλά και σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Τέλος, συζητήθηκε και το ζήτημα της πυρασφάλειας όλων των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της προετοιμασίας αποτροπής ενός νέου περιστατικού αντίστοιχου με ό,τι συνέβη στην αποθήκη πυρομαχικών της μονάδας στη Νέα Αγχίαλο.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή