Από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Κρήτης, αρμοδιότητας της διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), ξεκίνησε ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μια εκτεταμένη περιοδεία σε μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας.

Συνοδευόμενος από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, λοιπόν, ο κ. Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), το έτερο νοσοκομείο της πόλης, «Βενιζέλειο», καθώς και το Νοσοκομείο Χανίων.

Με το «καλησπέρα», ένα έκδηλα ηχηρό μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο ο χώρος της Υγείας δεν αντέχει κραυγές και κακόγουστα συνθήματα μερίδας συνδικαλιστών, οι οποίοι συνηθίζουν να επιδίδονται στη διοργάνωση «θερμών υποδοχών», απέστειλε ο νέος υπουργός. Ετσι, ο κ. Χρυσοχοΐδης αγνόησε παντελώς τη «θερμή υποδοχή» εκ μέρους ορισμένων συνδικαλιστών υγειονομικών κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στο ΠΑΓΝΗ και στο «Βενιζέλειο» και αρνήθηκε να συναντήσει τα μέλη των Δ.Σ. των οικείων σωματείων των εργαζομένων.

Σύσκεψη

Αντιθέτως, με τη συμμετοχή του προέδρου του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων πραγματοποιήθηκε η αντίστοιχη σύσκεψη υγειονομικών, διοικητικών και άλλων στελεχών, καθώς και της διοίκησης του ιδρύματος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Χρυσοχοΐδη στο Νοσοκομείο Χανίων. Ηταν μια σύσκεψη η οποία, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των «Παραπολιτικών», χαρακτηρίστηκε από το πολύ υψηλό επίπεδο του σχετικού διαλόγου που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκειά της.

Διευκρινιστικές ερωτήσεις

Ο νέος υπουργός Υγείας παρακολούθησε όλους τους ομιλητές, χωρίς να διακόπτει, παρά μόνον αραιά, προκειμένου να θέτει απολύτως διευκρινιστικές ερωτήσεις, ενώ κρατούσε σημειώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σύσκεψης στο Νοσοκομείο Χανίων. Χαρακτηριστικό των προθέσεων και της αυστηρής προσήλωσης του κ. Χρυσοχοΐδη στον σκοπό της αναλυτικής ενημέρωσής του για όλα τα προβλήματα που σοβούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας είναι το γεγονός ότι ο ίδιος δεν προχώρησε σε καμία δήλωση καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Κρήτη, ενώ η πολύ επιτυχής σύσκεψη στο Νοσοκομείο Χανίων πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και ΜΜΕ. Ηταν, δηλαδή, μια «κλειστή» σύσκεψη εργασίας.

Άλλωστε, ο υπουργός Υγείας δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε καμία γραπτή ή προφορική δήλωση μετά την ομιλία του κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης τελετής παράδοσηςπαραλαβής στο υπουργείο Υγείας, εξαιρουμένων, βεβαίως, των τοποθετήσεών του στη Βουλή.

Προτεραιότητες

Η κατάσταση και η συγκεκριμένη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), των χειρουργείων και των επιμέρους κλινικών των ιδρυμάτων, καθώς και τα επίπεδα στελέχωσης των επιμέρους κλινικών, των εργαστηρίων και των λοιπών υπηρεσιών των νοσοκομείων του ΕΣΥ αποτελούν τα σημεία στα οποία ο κ. Χρυσοχοΐδης φαίνεται ότι εστιάζει το ενδιαφέρον του και επιζητεί τις πιο λεπτομερείς πληροφορίες.

Στόχος, να κατανοήσει ποια είναι τα κοινά προβλήματα που διαπερνούν οριζόντια τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, καθώς και τα ειδικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν συγκεκριμένα ιδρύματα.

Αντιδράσεις

Ενώ, λοιπόν, καθίσταται φανερό ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης προχωρά με προσοχή, αλλά κυρίως συστηματικά και με μέθοδο στη δική του καταγραφή και κατανόηση των προβλημάτων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, σε εξαιρετικά παραδοσιακούς τόνους κινήθηκε η αντίδραση των τοπικών κομματικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του οποίου αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής σε σχετική ανακοίνωσή της: «Δεν περιμένουμε να δώσει (σ.σ.: εννοεί τον νέο υπουργό Υγείας) λύσεις στα καυτά προβλήματα που ο χώρος της Υγείας στο νησί μας παρουσιάζει. Άλλωστε, υπεύθυνη για τούτη την εικόνα είναι η ίδια η κυβέρνηση που τα δημιούργησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και συνεχίζει να τα οξύνει. Η πολιτική της Ν.Δ. στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα των ολίγων και οικονομικά ισχυρών ιδιωτών και τα αποτελέσματά της είναι φανερά σε όλους τους πολίτες του νομού μας που δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας, δεν καλύπτεται, δεν φτιασιδώνεται, αλλά ανατρέπεται με τους αγώνες των εργαζομένων».

Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ σχετική ανακοίνωση, πάντως, δεν εξεδόθη...

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 29 Ιουλίου 2023.