Άκρως εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που χάρισε στον κόσμο σε όλο τον πλανήτη η πρώτη πανσέληνος του Αυγούστου το βράδυ της Τρίτης (1/8). Η πρώτη από τις δύο υπερπανσελήνους του μήνα, που έχει ονομαστεί «το φεγγάρι του οξυρρύγχου», βρέθηκε χθες στο πιο κοντινό σημείο από τη Γη, γεγονός που έκανε τη Σελήνη να μοιάζει κατά 14% πιο μεγάλη και κατά 1/3 πιο λαμπερή σε σχέση με τις υπόλοιπες πανσελήνους του έτους.

Στις 21:31 ώρα Ελλάδας η «υπερπανσέληνος του οξύρρυγχου» έφτασε στο μέγιστο του φωτισμού της, ενὠ πρόκειται για τη δεύτερη υπερπανσέληνο από τις τέσσερις του 2023.

Η υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι στη φάση της πανσελήνου και βρίσκεται πολύ κοντά στο περίγειο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της στη Γη. Γι' αυτό φαίνεται πιο μεγάλη και εντυπωσιακή, ιδίως για τους έμπειρους παρατηρητές της Σελήνης.

Δείτε φωτογραφίες της πρώτης πανσελήνου του Αυγούστου από διάφορα μέρη της χώρας:

1_2
2_2
3_2
4
6
7
8
9
4_2
5


Έρχεται η «Μπλε πανσέληνος»

Η Πανσέληνος Αυγούστου 2023 δεν θα είναι η μοναδική που θα δούμε μέσα σε έναν μήνα, καθώς φέτος θα σημειωθεί ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, με δύο «υπερπανσελήνους». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ταυτόχρονα υπερπανσέληνο και μπλε φεγγάρι είχαμε ξανά τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ η επόμενη φορά θα λάβει χώρα σε εννέα χρόνια, τον Αύγουστο του 2032.

Έτσι, μετά το «Φεγγάρι του οξύρρυγχου» θα ακολουθήσει και δεύτερη υπερπανσέληνος, στις 31 του μήνα, η λεγόμενη «Μπλε πανσέληνος». Η υπερπανσέληνος του μπλε φεγγαριού θα ανατείλει στην Αθήνα στις 8.31 μ.μ.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη απ' ό,τι συνήθως.

Ανάμεσα στις δύο πανσελήνους του Αυγούστου θα υπάρξει η νέα Σελήνη στις 16 Αυγούστου, που και αυτή θα έχει κάτι το ιδιαίτερο: θα είναι μια νέα μικρο-Σελήνη, δηλαδή η νέα Σελήνη θα συμβεί κοντά στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη, το απόγειο.