Το Peregrine 1, το πρώτο διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε προς τη Σελήνη από τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 50 χρόνια, αναμένεται να συντριβεί σήμερα στη Γη.

Αν το διαστημόπλοιο είχε κάνει μια ήπια προσγείωση στη Σελήνη, θα είχε γίνει το πρώτο εμπορικό σκάφος στον κόσμο που το είχε πετύχει αυτό. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν δυνατό λόγω προβλημάτων στο σύστημα πρόωσης και διαρροή προωθητικού.

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος, το οποίο ανέπτυξε με την υποστήριξη της NASA η εταιρεία Astrobotic με έδρα το Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, απογειώθηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 8 Ιανουαρίου με στόχο την πρώτη αμερικανική προσελήνωση εδώ και περισσότερες από πέντε δεκαετίες, που θα άνοιγε τον δρόμο για την επιστροφή αστροναυτών της NASA, υπό το πρόγραμμα Artemis, στη Σελήνη το 2026.

Ωστόσο, η αποστολή της Astrobotic είχε άδοξο τέλος,  καθώς λίγες ώρες αργότερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το διαστημικό σκάφος αντιμετώπιζε πρόβλημα διαρροής καυσίμου.

Στον νότιο Ειρηνικό προγραμματίζεται να πέσει το διαστημικό σκάφος

Το Peregrine 1 αναμένεται να πέσει γύρω στις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος σε ακατοίκητη περιοχή του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, περίπου 640 χλμ. νότια των νήσων Φίτζι, με την Astrobotic να διαβεβαιώνει ότι καταβάλλει προσπάθειες για την ασφαλή επανείσοδο του διαστημικού σκάφους στη γήινη ατμόσφαιρα και προκειμένου να μη συντριβεί στη στεριά.

«Η Astrobotic έχει φέρει στην κατάλληλη τροχιά το διαστημόπλοιο Peregrine για μια ασφαλή, ελεγχόμενη επανείσοδο στη Γη σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Νότιου Ειρηνικού», ανέφερε η εταιρεία στην τελευταία της ενημέρωση. «Η ομάδα παρακολουθεί συνεχώς με τη NASA την ανάλυσή μας, η οποία υποδεικνύει μια διαδρομή επανεισόδου στην περιοχή που υποδεικνύεται παρακάτω, χωρίς αναμενόμενους κινδύνους».

Μόλις έγινε σαφές ότι το Peregrine 1 θα αποτύγχανε στον στόχο του να προσεδαφιστεί στη Σελήνη, η Astrobotic ανακατεύθυνε το διαστημικό σκάφος πίσω στη Γη για να αποφύγει τα διαστημικά συντρίμμια. Τις τελευταίες ημέρες το Peregrine 1 πλησιάζει όλο και περισσότερο τη Γη και απέχει τώρα λιγότερο από 160.000 χλμ. Την Τετάρτη η ομάδα των ειδικών της Astrobotic μετακίνησε το διαστημικό σκάφος με σύντομες πυροδοτήσεις του κινητήρα του, προκειμένου να αλλάξει την προβλεπόμενη τροχιά του, ώστε να συντριβεί σε ακατοίκητη θαλάσσια περιοχή του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού.