Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν το φετινό καλοκαίρι σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα και Μαγνησία, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου για τους εμπρηστές, με αυστηρότερες ποινές και βαρύτατα πρόστιμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνουν την αύξηση στα πρόστιμα που επιβάλλονται στους εμπρηστές. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο το πρόστιμο για πρόκληση φωτιάς από αμέλεια να φτάνει έως και τις 30.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το πρόστιμο είναι μόλις 300 ευρώ.

Επιπλέον, η επιβολή των προστίμων θα γίνεται κλιμακωτά και θα λαμβάνεται υπόψη η ζημιά που προκάλεσε η πυρκαγιά ή εάν ο εμπρηστής έχει συλληφθεί ξανά στο παρελθόν.

Ανάλογα με την κινητοποίηση

Το πρόστιμο θα αυξάνεται ανάλογα με τη χρέωση της κινητοποίησης των απαιτούμενων πυροσβεστικών δυνάμεων, δηλαδή τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που θα επιχειρούν στην κατάσβεση. Σημειώνεται πως η αύξηση των προστίμων για τους εμπρησμούς έχει αποτρεπτική λειτουργία, σύμφωνα με όσο ισχυρίζονται κυβερνητικές πηγές.