Σφοδρή ανησυχία προκαλούν στην Πυροσβεστική και την ΕΛ.ΑΣ. οι σύγχρονες μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι εμπρηστές, με στόχο την παράλληλη δημιουργία μετώπων, ώστε να διασπώνται οι δυνάμεις πυρόσβεσης και να καθίσταται ευκολότερη και ταχύτερη η εξάπλωση της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές.

Στα επιτελεία των επιχειρησιακών κέντρων της Πολιτικής Προστασίας δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι πυρκαγιές σε Πεντέλη, Ντράφι, Μεγαλόπολη, Μέγαρα και Σαλαμίνα, στις 19 και 20 Ιουλίου, έχουν εγκληματική αφετηρία και πως οι προθέσεις των δραστών είναι κατεξοχήν ανθρωποκτόνες, αφού οι εστίες είτε δημιουργήθηκαν σε αδιάφορες οικιστικά περιοχές είτε σε πυκνοδομημένες, που δεν διαθέτουν πλέον έτερες εκτάσεις προς ανάλογη αξιοποίηση.



Πόρτα-πόρτα

Για τον σκοπό αυτόν οι αστυνομικοί πηγαίνουν πόρτα-πόρτα στα «καμένα», αναζητούν υλικό από κάμερες, ρωτούν, ψάχνουν μάρτυρες, σαρώνουν τηλεφωνικές - ηλεκτρονικές επικοινωνίες, διασταυρώνουν και αξιολογούν προσεκτικά οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να τους φανεί χρήσιμη. Στο έργο τούς συνδράμει η Εισαγγελία, η οποία διέταξε σχετική κατεπείγουσα έρευνα παρέχοντας τις αναγκαίες θεσμικές διαφυλάξεις για την εξιχνίαση τέτοιων ειδεχθών πράξεων.

Κάτι αντίστοιχο με την Πεντέλη είχε συμβεί το μεσημέρι της 4ης Ιουνίου στην Aνω Γλυφάδα, όταν η φωτιά, που ξέσπασε αιφνιδίως σε χαμηλή βλάστηση, επεκτάθηκε εν ριπή οφθαλμού έως τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη, σκορπίζοντας φόβο σε φορείς και κατοίκους, ενώ την ίδια ώρα ένας νεαρός Βρετανός είχε συλληφθεί να ανάβει προσανάμματα στη Μαλακάσα, πολύ κοντά στην Εθνική Οδό, κάτι το οποίο διέπραξε για να στρέψει το έργο της πυρόσβεσης προς την πλευρά του, όπως λένε από την αρμόδια διεύθυνση του Σώματος.


Κακουργηματική κατηγορία

Προφυλακίστηκε με την κακουργηματική κατηγορία του εμπρησμού και κινήθηκαν αμέσως υποψίες, διότι πάνω του βρέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα και, όπως διαπιστώθηκε, ότι ο «μηχανισμός» που τοποθέτησε (κερί, ξερόχορτα, σπίρτα σε πυραμοειδή διάταξη) ήταν άρτιος και μη ανιχνεύσιμος εκ των υστέρων. Στις περιπτώσεις των πέντε συνδεδεμένων πυρκαγιών, η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει βίντεο ατόμου που κινείται ύποπτα στο Πανόραμα Παλλήνης λίγο πριν περάσει προς τα εκεί η φωτιά τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 20 Ιουλίου.

«Σταμάτησε το αυτοκίνητό του. Κατέβηκε κι άνοιξε το πορτ μπαγκάζ. Μου κίνησε την περιέργεια. Ημασταν ξύπνιοι, η φωτιά έκαιγε από πάνω, είχε φτάσει στο Πανόραμα. Τον βλέπω να περνάει απέναντι. Για μια στιγμή τον χάνω, μετά τον βλέπω να φεύγει και σε λίγα δευτερόλεπτα ξεσπούν φλόγες», κατήγγειλε γείτονας. «Με παραξένεψε που οι κινήσεις του έδειχναν να ψάχνει κάτι στο δέντρο», ανέφερε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.



Αμφότεροι έχουν καταθέσει αναλυτικώς στην ΕΛ.ΑΣ. Νωρίς, λοιπόν, το απόγευμα (5.20 μ.μ.) της Τρίτης 19 Ιουλίου εκδηλώθηκαν δύο εστίες στο Νταού Πεντέλης, στη θέση Βαγιάτη. Στα δύο δυσπρόσιτα σημεία δεν υπάρχουν καλώδια και πυλώνες της ΔΕΔΔΗΕ και δύσκολα θα μπορούσε να προκληθεί αυτανάφλεξη. Σχεδόν αμέσως, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και του πυροτεχνικού φορτίου, η φωτιά επεκτάθηκε σε Ντράφι, Διώνη, Ανθούσα και Δασαμάρι. Επίσης, η μικρή χαράδρα στο Ντράφι λειτούργησε ως αγωγός για την περαιτέρω εξάπλωση της πυρκαγιάς στον Γέρακα, στη Βούλα Πικερμίου, στο Πανόραμα Παλλήνης, στο ΠΙΚΠΑ και στο Παίδων Πεντέλης.

Στο Ρούτσι

Το ίδιο απόγευμα ξέσπασε στο ημιορεινό Ρούτσι της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία άλλη μεγάλη φωτιά -από άγνωστη αιτία-, για την κατάσβεση της οποίας απαιτούνταν και εναέριες δυνάμεις, διότι «αν δεν μαζευόταν έγκαιρα, θα περνούσε την εθνική οδό με ανυπολόγιστες συνέπειες». Εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές, δασοπυροσβέστες, φαντάροι, στρατιωτικοί, προσωπικό των δήμων, των περιφερειών και αστυνομικοί ρίχθηκαν στην επίγεια μάχη, καθώς ήταν ελάχιστος ο χρόνος που διέθεταν τα εναέρια μέσα.



Μέγαρα

Την επομένη, στις 20 Ιουλίου, στις 2 το μεσημέρι, πριν καλά-καλά φύγουν από την Πεντέλη και την Παλλήνη τα πυροσβεστικά, οι φλόγες ξεπήδησαν στο χωριό Ζάχουλη, ψηλά στα Μέγαρα, προς τον κατοικημένο Πευκαινέα. Η πυρκαγιά κινούνταν με ορμή προς το Αλεποχώρι, αλλά και προς τα πίσω, στην Ψάθα και τα Βίλια, λόγω της διαρκούς μεταβλητότητας και του στροβιλισμού των ανέμων. Το μαρτύριο δεν είχε τέλος, διότι στις 5 μ.μ., στην ίδια νοητή ευθεία, στον λόφο Πατρίς πάνω από την Κούλουρη, στη Σαλαμίνα, πυροδοτήθηκαν ταυτόχρονα τρεις εστίες. Το νησί λαχτάρισε, καθώς η φωτιά κύκλωσε τη βορειοδυτική πλευρά της πόλης και καταβλήθηκαν πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες μέχρι να περιοριστεί. Επιχειρησιακά, ο συνολικός αριθμός των εναέριων μέσων αυξήθηκε στα 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 23 Ιουλίου 2022.