Ενεργό ρόλο στη διακίνηση μεταναστών, από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα, είχαν τουλάχιστον 13 άτομα που ζούσαν μέσα σε κέντρο φιλοξενίας στη Λέσβο, σύμφωνα με έρευνα της αστυνομίας για τα κυκλώματα διακινητών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, οι 13 ήταν κυρίως Αφγανοί που είχαν έρθει από τα παράλια της Τουρκίας και διέμεναν στο κέντρο, μέχρι να εξεταστεί το αίτημα τους για άσυλο. Μάλιστα, φέρονται να είχαν υποστηρικτικό ρόλο και είχαν μετατρέψει τη δομή φιλοξενίας μεταναστών σε στρατηγείο τους. Κατά τις ίδιες πηγές, από εκεί οργάνωναν τα παράνομα ταξίδια μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, ενώ φέρονται να απειλούν, να εκβιάζουν και να ξυλοκοπούν τους παράτυπους μετανάστες, μέχρι να πάρουν τα χρήματα που ζητούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση τους αποκαλύφθηκε έπειτα από ληστεία στο κέντρο φιλοξενίας. Μετά την εξιχνίαση της υπόθεσης κατασχέθηκαν τα κινητά των Αφγανών και αποκαλύφθηκε το κύκλωμα και η δράση τους.

Η δράση ΜΚΟ

Σε ό,τι αφορά τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δεν ήταν στον επίσημο κατάλογο των ΜΚΟ, δεν είναι η πρώτη φορά που σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία. Οι δύο οργανώσεις ήταν γνωστές στις ελληνικές αρχές από το 2021. Τότε, μάλιστα, η αστυνομία είχε σχηματίσει σε βάρος τους δικογραφία με σοβαρές κατηγορίες, όπως η διευκόλυνση εισόδου στη χώρα, εγκληματική οργάνωση και η κατασκοπεία.