Τα δύσκολα όχι μόνον δεν πέρασαν, αλλά επανέρχονται διαρκώς ως απειλή, χειρότερη εκείνης του Φεβρουαρίου του 2020, όταν 70.000- 80.000 λαθρομετανάστες εφόρμησαν στον Εβρο κατ’ εντολή των υπηρεσιών της Τουρκίας. Τι κι αν τον Αύγουστο -κατά τα επίσημα στοιχεία του υπ. Προστασίας του Πολίτη- 36.600 αλλοδαποί προσπάθησαν να ξανακάνουν το ίδιο. Τι κι αν τα μέτρα θωράκισης έχουν ενισχυθεί τόσο πολύ, που καθίσταται σχεδόν ανέφικτη οποιαδήποτε μαζική «εισβολή».

Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται από τις αρχές της εβδομάδας, οπότε καθημερινά 1.500 άτομα προσπαθούν να διασχίσουν τον Εβρο. Εως το τέλος Σεπτεμβρίου υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αποτροπών του τρέχοντος διμήνου θα υπερβεί τις 80.000 και συνολικά τις 200.000 από τον Ιανουάριο! «Θέλω να είναι ξεκάθαρο ότι οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά της Τουρκίας είναι προφανές ότι υπάρχει. Σε πλείστες όσες περιπτώσεις τούς φέρνουν οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Δεν το λες ούτε αυθόρμητο ούτε ανοργάνωτο αυτό», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αλλαγή

Την ίδια ώρα, κάτοικοι των παρέβριων κοινοτήτων αναφέρουν ότι εδώ και καιρό η πλειονότητα των παράτυπων μεταναστών εισέρχεται από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. «Σε μία μέρα μπορεί από τα ελληνοτουρκικά σύνορα να περάσουν, για παράδειγμα, 100 και από τα σύνορα με τη Βουλγαρία να περάσουν 300. Περνούν από τη Βουλγαρία και συνεχίζουν για Ροδόπη, Κομοτηνή. Πολλοί από αυτούς ανεβάζουν και βίντεο πώς κατάφεραν και πέρασαν», λένε, σημειώνοντας πως ο ορεινός όγκος της Ροδόπης έχει μετατραπεί σε πέρασμά τους.

Κυρίως διότι η Βουλγαρία δεν διαθέτει επαρκείς στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα, με αποτέλεσμα οι παράτυποι μετανάστες να εκμεταλλεύονται αυτό το κενό. Εσχάτως λοιπόν πολλοί μετανάστες εντοπίστηκαν ξανά να βαδίζουν παράλληλα με τα ελληνικά σύνορα, μέσα στα δάση, στην ορεινή περιοχή μεταξύ της Νυμφαίας Ροδόπης και του Μικρού Δέρειου Εβρου.

Παράλληλα, αύξηση πίεσης καταγράφεται στο χερσαίο τμήμα του Βόρειου Εβρου, ανάμεσα στις Καστανιές και στα Δίκαια, όπως και μεταξύ Σουφλίου και Γεμιστής. Οσοι καταφέρουν να περάσουν συνεχίζουν πεζή ανατολικά και όχι νότια (προς Αλεξανδρούπολη), με σκοπό να χωθούν στον ορεινό όγκο και να κινηθούν με αυτή την κατεύθυνση μέχρι την Κομοτηνή, προκειμένου να αποφύγουν τα μπλόκα ασφαλείας στην Εγνατία Οδό.



Τα μέτρα

Όσο δε για το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Ακρίτας», που τέθηκε σε ισχύ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επέκταση του φράκτη μέχρι 140 χιλιόμετρα, την ενδυνάμωση, εκπαίδευση, έμπρακτη στήριξη του προσωπικού και 250 νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων, την αναβάθμιση και επέκταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού επιτήρησης με τα πλέον σύγχρονα μέσα και τη συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ, «με ισχυρή προβολή της αλήθειας διεθνώς, μέσω ανάληψης αντίστοιχων πρωτοβουλιών».



Σύστημα Reaction

Επίσης, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου χρησιμοποιώντας το τελευταίο διάστημα το πρωτοπόρο σύστημα Reaction, με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), τα οποία λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, πετυχαίνει όχι μόνον να εντοπίζει και να βιντεοσκοπεί τους παρανόμως εισελθόντες στην επικράτεια, αλλά και να «αντιλαμβάνεται» τις μεθόδους τους. Η επιδεινούμενη κατάσταση δεν πτοεί πάντως ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως η HumanRights360, ή πολιτικούς φορείς, και δη την αξιωματική αντιπολίτευση.



Μόλις προ μερικών εβδομάδων, ο Αλ. Τσίπρας εγκαλούσε την κυβέρνηση ότι διέδιδε ψέματα για τους 38 μετανάστες που είχαν «εγκλωβιστεί» σε νησίδα του ποταμού εντός της ελληνικής επικράτειας και είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, μετρώντας μία απώλεια ανθρώπινης ζωής, ενός 5χρονου κοριτσιού.

Ζητούσε χάρτες

Από κοντά και ο εκπρόσωπος της συγκεκριμένης ΜΚΟ Επ. Φαρμάκης ζητούσε χάρτες, συντεταγμένες και κτηματολόγια για να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του, ενώ δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν σχετικές ερωτήσεις στην Ευρωβουλή. Εκ των υστέρων, όταν αποδείχθηκε ότι:
  • α) η νησίδα ήταν σε τουρκικό έδαφος,
  • β) κανείς δεν εγκλωβίστηκε, διότι η στάθμη του νερού μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε τους 20 πόντους
  • γ) κανένα παιδί δεν πνίγηκε, αφού η οικογένεια που έλεγε πως έχασε το πέμπτο παιδί της προέκυψε ότι είχε τέσσερα (!), ανασκεύασε μόνον ο επικεφαλής της οργάνωσης, αφού ούτως ή άλλως της υπόθεσης είχε επιληφθεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. «Ψιλά γράμματα» βέβαια για τον Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος κρατώντας φωτογραφίες νεκρών νηπίων είπε από το βήμα της ετήσιας Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ: «Η Ελλάδα διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι Ελληνες τυραννούν τους πρόσφυγες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 24 Σεπτεμβρίου 2022.