Oι γονείς της 14χρονης Χριστίνας από την Πάτρα, που έχασε τόσο άδικα τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα, έδειξαν μεγαλείο ψυχής, αφού αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά της και να δώσουν ζωή σε άλλους ανθρώπους και να ξαναζήσει το κοριτσάκι τους μέσα από αυτούς

Επί είκοσι ημέρες η 14χρονη Χριστίνα έδινε μάχη στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας για να κρατηθεί στη ζωή, αλλά δεν κατάφερε.

Οι γονείς της μέσα στον πόνο τους πήραν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν τα όργανα της, δίνοντας ζωή σε πέντε ανθρώπους. Στο πλευρό της επί τρεις εβδομάδες ο γιατρός Ανδρέας Ηλιάδης, που αποχαιρέτησε το κορίτσι με ένα σπαρακτικό μήνυμα.

«Η Χριστίνα απόψε ταξιδεύει και χαρίζει απλόχερα ζωή με τον θάνατο της. Υποκλινόμαστε στους γονείς που με την απόφαση τους και παρά τον πόνο τους έδειξαν ότι θέλουν να βοηθήσουν να σωθούν συνάνθρωποι μας», δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ Παίδων του ΠΓΝΠ Ανδρέας Ηλιάδης.

Η οικογένειά της, δείχνοντας μεγαλείο ψυχής αποφάσισε να προχωρήσει στη δωρεά των οργάνων της. Στις 3 τα ξημερώματα ξεκίνησε στο νοσοκομείο η διαδικασία μεταμόσχευσης και μεταφοράς των οργάνων της Χριστίνας.

«Έχουν γίνει λήψεις για δύο νεφρά, άρα θα τα πάρουν δυο άνθρωποι, και το ήπαρ, το οποίο θα πάει σε κάποιο παιδάκι στην Ιταλία και κερατοειδείς επίσης για Έλληνες ασθενείς», δήλωσε ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Η Χριστίνα είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο στις 9 Ιουλίου μετά από τροχαίο, όταν το μηχανάκι που οδηγούσε 16χρονος φίλος της, συγκρούστηκε με αυτοκίνητο. Η μαθήτρια έφερε πολύ βαριά τραύματα στο κεφάλι και τα ξημερώματα κατέληξε.

«Ευχαριστούμε όλες τις οικογένειες που δύσκολες στιγμές που χάνουν δικούς τους ανθρώπους, βρίσκουν τη δύναμη να προχωρήσουν στη δωρεά και τελικά να σωθούν άλλοι συνάνθρωποι μας που τόσο το έχουν ανάγκη», συμπλήρωσε ο κος Παπαθεοδωρίδης.

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τον Εθνικό οργανισμό μεταμοσχεύσεων για τη δωρεά οργάνων στην Ελλάδα. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι δότες οργάνων στην Ελλάδα ανέρχονται ήδη στους 50, τη στιγμή που πέρυσι όλη τη χρονιά ηταν μόλις 69.