Δραματική είναι η κατάσταση στα μέτωπα της πυρκαγιάς σε ΡόδοΚέρκυρα και Κάρυστο, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι διαρκείς, ενώ και οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν ευνοούν το έργο της πυρόσβεσης.

Στη Ρόδο λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι της Τρίτης (25.07.23) δόθηκε εντολή για εκκένωση των περιοχών Καλαμάκι και Απραός.

Είχε προηγηθεί η εκκένωση των περιοχών Γεννάδι, Λαχανιά, Πλημμύρι και Βάτι, δεδομένου ότι το μέτωπο της φωτιάς έχει φθάσει κοντά στα χωριά.



Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο συγκεκριμένο μέτωπο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές, ενώ συνεχίζονται και οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Επίσης, ισχυρές αναζωπυρώσεις καταγράφονται και στο δεύτερο μέτωπο προς το χωριό Γεννάδι, γεγονός που επίσης έχει κινητοποιήσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από αέρος και εδάφους.

Το τρίτο μέτωπο προς Μαλώνα-Μάσσαρι επίσης προβληματίζει και θεωρείται επικίνδυνο. Για τον λόγο αυτόν ζητήθηκαν πριν από λίγο έκτακτες ενισχύσεις.

Στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα τμήματα, καθώς και από αέρος 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα/

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε η Όλγα Κεφαλογιάννη


Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, παρουσία του γ.γ. Μ. Φλουρή, του γ.γ. ΕΟΤ Δ. Φραγκάκη, του προέδρου ΞΕΕ Α. Βασιλικού, με θέμα τη μεγάλη φωτιά στο νησί της Ρόδου.

Το μήνυμα της κ. Κεφαλογιάννη ήταν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ξεκάθαρο: «Η Ελλάδα και ο ελληνικός τουρισμός έδειξαν ότι μπορούν να αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότητα τόσο μεγάλες και πολύπλοκες κρίσεις. Είναι αξιοθαύμαστες η στάση και η αντίδραση των κατοίκων της Ρόδου που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση αλληλεγγύης και αυταπάρνησης. Ξέρουμε, όμως, ότι έχουμε περάσει σε μια νέα φάση προκλήσεων που χρειάζονται άμεσες απαντήσεις. Ως μεσογειακή χώρα αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πρέπει να απαντήσουμε σε όλες τις νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε πως η ομάδα διαχείρισης κρίσεων που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Τουρισμού λειτούργησε αποτελεσματικά και θα ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς συνέβαλε αποφασιστικά στην άμεση αντιμετώπιση της κρίσης.

Παρότι η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και με επιφύλαξη μέχρι την αποτίμηση του συνόλου των επιπτώσεων στις πληγείσες περιοχές, υπάρχουν σκέψεις για την υλοποίηση μέτρων και μηχανισμών στήριξης, τα οποία σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο.

Αξιοσημείωτο είναι πως γίνονται ήδη οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση προβολή του νησιού διεθνώς, ως ένας μοναδικά όμορφος και ασφαλής προορισμός. Παράλληλα σχεδιάζονται δράσεις για το επόμενο διάστημα, όπως η αναβαθμισμένη συμμετοχή της Ρόδου στη διεθνή έκθεση WTM στο Λονδίνο τον Νοέμβριο.

Φωτιά στην Κέρκυρα: Εκκενώσεις περιοχών - Παραδόθηκαν στις φλόγες τα πρώτα σπίτια

Tην ίδια ώρα, ανεξέλεγκτη μαίνεται για 3η μέρα η φωτιά στην Κέρκυρα, καθώς υπάρχουν μεγάλες αναζωπυρώσεις.

Νωρίτερα δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση των περιοχών Σύκι προς Λιμάνι Κασσιόπης, Ημερολιά προς Λιμάνι Κασσιόπης, Καλαμάκι και Απραό προς Λιμάνι Κασσιόπης και Λούτσες προς Αχαράβη.

Παράλληλα σε ετοιμότητα για εκκένωση βρίσκονται και οι κάτοικοι του χωριού Λαυκί.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα σπίτια του χωριού Λούτσες παραδόθηκαν στις φλόγες.



«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λούτσες, εκκενώστε τώρα προς Αχαράβη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», ανέφερε το μήνυμα από το 112. Το «μέτωπο» θέριεψε και οι φλόγες του τυλίγουν τα πρώτα σπίτια στο χωριό.

Πύρινος όλεθρος και στην Κάρυστο

Στο μεταξύ, δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Κάρυστο της Εύβοιας, όπου η φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας.

Η μάχη με τις αναζωπυρώσεις είναι συνεχής από την εφιαλτική νύχτα της Δευτέρας (24.07.23), καθώς η ένταση των ανέμων παραμένει ισχυρή στην περιοχή.

Ο Πλατανιστός και το Λιβάδι είναι τα δύο χωριά που είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους τα επίγεια συνεργεία και οι εθελοντές μαζί με τα μηχανήματα των ΟΤΑ για να σταματήσουν τις φλόγες που κυριολεκτικά «έγλειφαν» τα σπίτια.

Στις 2 σήμερα τα ξημερώματα μήνυμα από το 112 πληροφορούσε τους κατοίκους του Πλατανιστού ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γιατί κινδυνεύουν από τη φωτιά και να κατευθυνθούν προς την Κάρυστο.

Μέχρι τότε οι Αρχές είχαν κάνει μερική εκκένωση του οικισμού, ενώ στη συνέχεια θα έπρεπε να τον εγκαταλείψουν όλοι οι κάτοικοι. Την ίδια ώρα οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούσαν να κρατήσουν τις φλόγες μέσα σε μία χαράδρα για να μην περάσει προς την Κάρυστο.

Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις απ' όλη την κεντρική Ελλάδα και συνεχώς συμπληρώνονται, ωστόσο όμως τα επίγεια μέσα είναι αδύνατο να προσεγγίσουν όλες τις περιοχές, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρες και 32 οχήματα, ενώ από αέρος υπάρχει συνδρομή από ελικόπτερα και αεροσκάφη, όπως επίσης χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.