Μάχη με τις φλόγες συνεχίζει να δίνει η χώρα, καθώς πολλαπλές αναζωπυρώσεις υπάρχουν στα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να προσπαθούν ακόμα ένα βράδυ να τις περιορίσουν.

Μήνυμα από το 112 στον Πλατανιστό

Στο μέτωπο της Καρύστου υπήρχε μεγάλη αναζωπύρωση στον Πλατανιστό, γι' αυτόν τον λόγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους για εκκένωση προς Κάρυστο. Η μάχη με τις φλόγες δίνεται αυτή την ώρα, με τη φωτιά να μαίνεται σε χαράδρα βόρεια του Πλατανιστού. Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν τις ρίψεις από αέρος τρία αεροσκάφη. Μάχη με τις φλόγες δίνουν, επίσης, 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων και 32 οχήματα. 

Το βράδυ λόγω της πυρκαγιάς εκκενώθηκαν και οι οικισμοί Πλατύς Γιαλός, Άγιοι, ενώ χθες τα ξημερώματα ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Λιβάδι και Καστρί.

Ρόδος

Παράλληλα, στη Ρόδο επιχειρούν 266  πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων, 55 οχήματα και επτά εναέρια μέσα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με ακόμα 16 πυροσβέστες και 8 οχήματα, τα οποία αναμένεται να φτάσουν στο νησί στις 10 το πρωί με το Blue Star και να προστεθούν στις υπάρχουσες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενώ η φωτιά ήταν σε ύφεση, υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή Βάτι. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν το βράδυ υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στο νησί, ενώ χθες το πρωί σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή Ασκληπιείο, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια. Οι επίγειες δυνάμεις αντιμετώπισαν όλο το βράδυ ενεργά μέτωπα στο Γεννάδι και στο χωριό Βάτι, καθώς και γύρω από τα χωριά Μαλώνας και Μάσσαρι.

Χθες ζητήθηκε η εκκένωση των περιοχών Γεννάδι, Βάτι, Μαλώνας, Μάσσαρι και Κάλαθος μέσω μηνυμάτων του 112 που στάλθηκαν στους κατοίκους.

Κέρκυρα

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή (23/7) στην Κέρκυρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική η βασικότερη αναζωπύρωση αντιμετωπίζεται στην Παλιά Περίθεια. Επί τόπου επιχειρούν 62 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων με 21 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές στο Δερβενάκι Αχαΐας, αν και υπήρξαν αναζωπυρώσεις, μέχρι στιγμής, όπως σημειώνει η Πυροσβεστική, αντιμετωπίζονται, ενώ δεν απειλήθηκαν οικισμοί. Το δύσβατο σημείο στο οποίο καίει η πυρκαγιά δυσκολεύουν τις επίγειες δυνάμεις.

Παράλληλα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να οριοθετήσουν τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες το απόγευμα στην Αγία Τριάδα Θήβας και στο Κοντοδεσπότι Ψαχνών Ευβοίας. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 63 νέες δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο.

Όπως επισημαίνεται από την Πυροσβεστική, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση συναγερμού για τις Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου σήμερα

Σημειώνεται πως σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Αττικής

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)

- Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

- Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)

- Περιφέρεια Πελοποννήσου

- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.