Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο, με την επιχείρηση στήριξης των πυρόπληκτων κατοίκων και τουριστών του νησιού να είναι μεγάλη, καθώς η φωτιά συνεχίζει την καταστροφική της πορεία για έβδομη ημέρα.

Μετά την εκκένωση των 19.000 ανθρώπων το Σάββατο, τη μεγαλύτερη τέτοια επιχείρηση των τελευταίων ετών, είναι σε εξέλιξη και η προσπάθεια άμεσης στήριξης και ανακούφισης των χιλιάδων ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από τη φωτιά στη Ρόδο - πέραν των 13 μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Αεροσκάφη C-130 και άνδρες των ενόπλων δυνάμεων θα μεταφέρουν συνολικά 3.200 ράντζα και 1.700 υπνόσακους (τα 2.000 ράντζα και οι 500 υπνόσακοι έχουν ήδη παραληφθεί) - πέραν όσων διατέθηκαν από την πρώτη ημέρα - στις μεγαλύτερες δομές, όπου στεγάζονται επισκέπτες που υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τα καταλύμματα τους, προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες διαβίωσής του.

Αποστολή βοήθειας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες 

Ταυτόχρονα, τα συνεδριακά κέντρα, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και οι δημοτικές δομές που έχουν διατεθεί εφοδιάζονται τακτικά με τρόφιμα και νερό και διαθέτουν κλιματισμό.

Η πρώτη παραλαβή και διανομή των ράντζων έγινε το απόγευμα της Κυριακής υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου και της υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη, η οποία είχε επισκεφτεί νωρίτερα σειρά χώρων φιλοξενίας ώστε να γίνει μία εκτίμηση των άμεσων αναγκών. Η δεύτερη αποστολή έγινε με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, η παραλαβή έγινε αργά το βράδυ και η διανομή του υλικού ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Όσον αφορά τις αυτοψίες, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να μεταβούν στη Ρόδο κλιμάκια μηχανικών που θα πραγματοποιήσουν πραγματογνωμοσύνες στα πυρόπληκτα κτήρια, ώστε να γίνει η αποτίμηση των ζημιών και να δρομολογηθεί η χορήγηση αποζημιώσεων, με βάση το ολοκληρωμένο πλαίσιο που θεσπίστηκε την προηγούμενη τετραετία.

Καλύτερη η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Ειδικά για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Ρόδου λειτουργεί ήδη ειδικό γραφείο όπου χάρη στη συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών και πρεσβειών, διευκολύνεται η αναχώρηση τουριστών που δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Στο μεταξύ, στο αεροδρόμιο της Ρόδου έχει ήδη δημιουργηθεί ειδικός χώρος με ράντζα όπου φιλοξενούνται οικογένειες με μικρά παιδιά και ΑΜΕΑ στους οποίους δίνονται δωρεάν τρόφιμα και εμφιαλωμένο νερό ενώ τις επόμενες ώρες θα διατεθεί και δεύτερος ανάλογος χώρος.

Η εικόνα που υπάρχει το πρωί της Δευτέρας είναι ότι, παράλληλα, αυξάνονται οι ρυθμοί αναχώρησης, οι οποίοι συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης, καθώς μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή στέγαση ή μετακίνηση, χάρη στην προσθήκη περισσότερων πτήσεων από τους μεγάλους tour operators.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από χθες, Κυριακή, έως τις 6 το πρωί σήμερα, Δευτέρα, έχουν αναχωρήσει 1.489 άτομα κυρίως προς Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία με αεροσκάφη που ήρθαν άδεια, για να παραλάβουν επιβάτες.

Έτσι, η κατάσταση στον αερολιμένα της Ρόδου έχει βελτιωθεί δραστικά, με αρκετούς χώρους να είναι σχεδόν άδειοι.