«Στα τέλη του Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής προς τους πυρόπληκτους πολίτες των πυρκαγιών του Ιουλίου 2023», ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

«Έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες ώστε η πλατφόρμα να ανοίξει στα τέλη του Ιουλίου και τις μέρες που θα ακολουθήσουν να χορηγηθεί η πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής και έναντι της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η διαδικασία των αυτοψιών και των καταγραφών των ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές των δήμων Σαρωνικού, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας που ξεκίνησε την Τρίτη 18 Ιουλίου, έχει προχωρήσει από τα αρμόδια κλιμάκια και ολοκληρώνεται.


Ποια τα αποτελέσματα της αυτοψίας

Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των καταγραφών των ζημιών σε κτίρια (κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ) έχει ανέλθει στις 197 περιπτώσεις εκ των οποίων, 68 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»), 64 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 65 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Πρόκειται για αυτοψίες και καταγραφές, για τις οποίες έχουν ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Όπως έχει προκύψει από τις αυτοψίες και τις καταγραφές των κλιμακίων, οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στον δήμο Λουτρακίου ενώ αμέσως μετά ακολουθεί ο δήμος Σαρωνικού.


Ποιοι είναι δικαιούχοι της επιδότησης προσωρινής στέγασης

Η επιδότηση προσωρινής στέγασης χορηγείται στους δικαιούχους, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία. Θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ το μήνα και θα δίνεται έως 2 χρόνια στους ιδιοκτήτες και για 6 μήνες στους ενοικιαστές.

Όσοι πολίτες ενδιαφέρονται θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση εντός τριών μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης, στην αρμόδια υπηρεσία της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, για τη χορήγηση της επιδότησης, επιλέγοντας είτε την επιδότηση ενοικίου, είτε την επιδότηση συγκατοίκησης . Σημειώνεται ότι η εκδοχή αυτή αφορά τις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος φιλοξενείται σε κατοικία συγγενικού ή φιλικού προσώπου για τις παραπάνω χρονικές περιόδους.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης, είτε η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης που αναγράφεται στην Απόδειξη Υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και αφορά στη μίσθωση της νέας κατοικίας.


Ποια τα μέτρα κρατικής αρωγής για τους πυρόπληκτους πολίτες

Δεκατρία μέτρα για στήριξη των πυρόπληκτων πολιτών, επιχειρήσεων, αλλά και δήμων από τις πυρκαγιές της τελευταίας εβδομάδας ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πρώτη αρωγή για στεγαστική συνδρομή που κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ενοικίου που μπορεί να φτάσει έως τα 500 ευρώ, οι αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή αλλά και η τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κ.α.


Αναλυτικά τα μέτρα 

1. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής
Ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα arogi.gov.gr ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες και οι πληγείσες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια, η οποία θα καταβάλλεται μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από τις πυρκαγιές, τα οποία χαρακτηρίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») ή ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»), με το ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, αντίστοιχα.

2. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων
Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, θα οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).

3. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης
Παρέχεται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές, με το ύψος της επιδότησης, να κυμαίνεται από 300 ως και 500 ευρώ, ανάλογα με τις παραμέτρους.

4. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
Μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr χορηγείται πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, προς πληγείσες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς. Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους. Η ενίσχυση πρώτης αρωγής δεν αφορά σε επιχειρήσεις με μικρό εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους, στις οποίες θα χορηγηθεί προκαταβολή. Η καταβολή της ενίσχυσης πρώτης αρωγής γίνεται κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων των αιτούντων πρώτης αρωγής με τις αιτήσεις πληγεισών επιχειρήσεων που έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής.

5. Προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
Χορηγείται προκαταβολή έναντι της συνολικής επιχορήγησης προς πληγείσες επιχειρήσεις -συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων- και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, σε ποσοστό 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς, σε συνέχεια της χορήγησης της πρώτης αρωγής, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε μέρος της ενίσχυσης να καταβάλλεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη φυσική καταστροφή. Η προκαταβολή χορηγείται σε συνέχεια της καταγραφής και εκτίμησης ζημιών που πραγματοποιείται από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, σταδιακά, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των επιτροπών.

*Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ