Μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών Λουτρόπυργου, Άνω Βλυχάδας, Όθωνα και Ευταξίας έλαβαν οι κάτοικοί τους το απόγευμα της Τρίτης. Οι φωτιές σε Δερβενοχώρια, Μάνδρα και Λουτράκι έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μήνυμα εκκένωσης στάλθηκε και στους κατοίκους της Γλυκιάς Ζωής Κορινθίας, προκειμένου να φύγουν με κατεύθυνση τους Αγίους Θεοδώρους. 



Δερβενοχώρια 


Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στα Δερβενοχώρια που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έχει τεράστια δυναμική, πλησιάζοντας επικίνδυνα τη βιομηχανική ζώνη της Μαγούλας. 

O οικισμός των Ποντίων ήδη εκκενώθηκε, ενώ η πυρκαγιά απειλεί τον Νέο Πόντο Στη Νέα Ζωή Μάνδρας οικήματα έχουν παραδοθεί στις φλόγες, οι εκκενώσεις γίνονταν πόρτα πόρτα, ενώ το μέτωπο μαινόταν ανεξέλεγκτο ως και τις 19:30 την Τρίτη. Την ίδια ώρα, τραγική είναι η κατάσταση και του πύρινου μετώπου στον οικισμό Νέος Πόντος στην Μαγούλα, καθώς οι φλόγες καίνε σπίτια.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Ρουμανία επιχειρούσαν το απόγευμα της Τρίτης στο μεγάλο μέτωπο της Nέας Zωής που κατακαίει σπίτια επιχειρήσεις, μαντριά και δασώδεις εκτάσεις και στις δυο πλευρές του δρόμου στην παλαιά Εθνική Οδό προς Θήβα. Οι πολλές ταυτόχρονες εστίες στην περιοχή ανησυχούσαν τους πυροσβέστες λόγω και της έντασης των ανέμων, την ώρα που οι μετεωρολόγοι δεν είχαν ευχάριστα νέα, αφού δεν προκύπτει μείωση Μποφόρ.

Σε ό,τι αφορά την κατάσβεση της φωτιάς που καίει στον οικισμό Νέος Πόντος της Μάνδρας, επιστρατεύτηκαν και οι αύρες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως μετέδωσε το Open TV, στο πύρινο μέτωπο έχουν σπεύσει δύο «Αίαντες» της ΕΛΑΣ με εντολή του ΓΑΔΑρχη. Σημειώνεται ότι τα δύο βαριά οχήματα αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες και κρίθηκε αναγκαίο να συνδράμουν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης.

Μάχη, επίσης, δινόταν και στον οικισμό Αγία Σωτήρα, για να μην επεκταθούν οι φλόγες, όπου κατευθύνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Σημειώνεται δε πως έχει διακοπή η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου και στην Παλαιά Εθνική Οδό. Από τα διόδια Ελευσίνας έως και τα διόδια Κορίνθου και στα δύο ρεύματα.

Fotia_Mandra_Giannak1
Fotia_Mandra_Giannak2
Fotia_Mandra_Giannak3
Fotia_Mandra_Giannak4


Δείτε βίντεο: 





Ο πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Νέας Ζώης Μάνδρας, Βασίλης Παπανικολάου, μιλώντας στο parapolitika.gr δήλωσε ότι «μας αφήσανε στο έλεος, δεν υπάρχει κινητοποίηση». Πρόσθεσε πως ενημέρωσε και εκλιπαρούσε για βοήθεια, ωστόσο μόνο η ομάδα ΔΙΑΣ βρίσκεται στο σημείο, δεν υπάρχει ούτε πυροσβεστικό, ούτε εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις. Τόνισε ακόμα ότι αποτελεί μια εξαιρετικά πρωτοφανή κατάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί».

Οι αστυνομικές δυνάμεις να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα στα σπίτια, προκειμένου να εκκενωθεί και από τους τελευταίους πολίτες που παρέμεναν στις περιουσίες τους, ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Δείτε βίντεο:

Ήδη έχει δοθεί εντολή για εκκένωση, εκτός από τη Νέα Ζωή Μάνδρας, να εκκενωθούν οι οικισμοί Πουρνάρι, Πανόραμα, Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι και Νέος Πόντος.

Δείτε φωτογραφίες: 

Fotia_Mandra_4
Fotia_Mandra_2
Fotia_Mandra_1
Fotia_Mandra_3

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στο Πανόραμα.
 Ειδοποίηση για εκκένωση και της Νέας Ζωής Μάνδρας  αλλά και τον οικισμό Πόντου προς την Ελευσίνα. Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι ειδοποίηση εκκένωσης εκδόθηκε και για τον οικισμό Νέου Πόντου.



Οι επιχειρήσεις διεξάγονται στη δυτική πλευρά του πύρινου μετώπου και καταβάλλεται προσπάθεια να αναχαιτιστεί η πυρκαγιά στην παλαιά εθνικη οδό Μανδρας Θήβας. 

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, όπως είπε στην τηλεόραση του Σκάι ο δήμαρχος Μάνδρας Χρήστος Στάθης η φωτιά πέρασε την εθνική οδό και πάει προς Μάνδρα.

Έκκληση της Πολιτικής Προστασίας: Φύγετε από τα σπίτια σας

Έκκληση από την Πολιτική Προστασία προς τους κατοίκους της Νέας Ζωής Μάνδρας και του Νέου Πόντου Ελευσίνας, που παραμένουν στα σπίτια τους και έχει υπάρξει μήνυμα του 112 για απομάκρυνση. Η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών και να φύγουν από τα σπίτια τους.



Λουτράκι


Μαίνεται η μάχη με τις φλόγες στο Λουτράκι. Η φωτιά αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (18.07.23), καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει στα σπίτια στον Άγιο Χαράλαμπο, που έχει προληπτικά εκκενωθεί, όπως και ο οικισμός Πανόραμα. Παράλληλα, ακούγονται συνεχείς εκρήξεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για την κατάσβεση της φωτιάς στο Λουτράκι επιχειρούν 120 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα, 48 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης κατά την επίσημη ενημέρωση, οι δυνάμεις του Σώματος αντιμετωπίζουν εκεί πολλές ενεργές εστίες αλλά και πολλές αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή.