Ανεξέλεγκτο είναι το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Ρόδο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η φωτιά αυτή την ώρα μαίνεται τουλάχιστον σε τρία μέτωπα ενώ υπάρχουν διαρκώς αναζωπυρώσεις. Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη, ωστόσο δεν απειλούνται ακόμη οικείες.

Για τον λόγο αυτό και κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής, ο Δήμος Ρόδου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχωρούν στην εκκένωση των χωριών Ελεούσας, Σαλάκου, Διμυλιάς, Απολλώνων και του ορεινού όγκου του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Έλαφος.

Λόγω της εξέλιξης της φωτιάς, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου προέβη σε προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και εργαζομένων από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου, σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, έως το τέλος του ωραρίου λειτουργίας του χώρου (20:00).

Παράλληλα, ο Δήμος έκανε γνωστό ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα κλιματιζόμενοι χώροι για τη φιλοξενία του κόσμου που εκκένωσαν τις περιοχές. Όπως επίσης ανακοινώθηκε. αύριο το πρωί θα βρίσκονται στη Ρόδο 7 ακόμα πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς.



«Δύσκολη κατάσβεση»

Για δύσκολη κατάσβεση έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, καθώς τα πεύκα και τα κυπαρίσσια που καίγονται είναι ψηλά και μεγάλα. Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της φωτιά στη Ρόδο είναι 86 πυροσβέστες με 28 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων και ένα ελικόπτερο Chinook της Αεροπορίας Στρατού.

«Από Λάερμα προς Μαλώνα είναι το κύριο μέτωπο που εστιάζεται ο κίνδυνος. Είναι πολύ δύσβατη η περιοχή, πολύ δύσκολη η πρόσβαση. Όλα τα μηχανήματα. όλα τα επίγεια μέσα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και τέσσερα εναέρια μέσα επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας και μέσα στη διάρκεια της ημέρας θα γίνουν έξι τα εναέρια μέσα» δήλωσε νωρίτερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγίου, Γιώργος Χαζημάρκος.



Ένας τραυματίας

Στο νοσοκομείο με εγκαύματα μεταφέρθηκε χθες βράδυ ο πρώην κοινοτάρχης Απολλώνων και πρώην αντιδήμαρχος του Δ.Σ. Δήμου Καμείρου, κ. Βασίλης Πιπέρης ο οποίος τραυματίστηκε συμμετέχοντας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο χωριό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες βράδυ και ενώ ο πρώην κοινοτάρχης επιχειρούσε μαζί με άλλους εθελοντές, στην προσπάθειά του να προστατεύσει και να διασώσει μία γυναίκα πυροσβέστη, οι ρυπές του ανέμου φούντωσαν τις φλόγες με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ίδιος.

Ο πρώην κοινοτάρχης Απολλώνων υπέστη εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου για την παροχή της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας. Ευτυχώς όμως αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Ο πρώην κοινοτάρχης είναι καλά στην υγεία του και αναρρώνει στην οικεία του.

Ενισχύσεις από Αθήνα

Ακόμα δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair θα συνδράμουν στην ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που καίει στη Ρόδο έπειτα από παρέμβαση του βουλευτή Δωδεκανήσου Γιαννη Παππά.

Κατευθύνονται από Αθήνα προς Ρόδο, 2 αεροσκάφη Canadair, για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στο νησί μας, έπειτα...

Δημοσιεύτηκε από Ιωάννης Παππάς στις Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023

Ο υφυπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής σε επικοινωνία με το Rodosreport, επιβεβαίωσε πως ήδη στη Ρόδο επιχειρούν 8 εναέρια μέσα συνολικά και μετά από δική του παρέμβαση έρχονται ακόμα δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Επιτάσσονται όλες οι υδροφόρες και τα μηχανήματα έργων

Σύμφωνα με τη rodiaki.gr, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής του πως επιτάσσονται όλα τα μηχανήματα έργων και οι υδροφόρες.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

Όλα τα μηχανήματα έργου και όλες οι υδροφόρες που βρίσκονται στο νησί της Ρόδου ΕΠΙΤΑΣΣΟΝΤΑΙ για τη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στις περιοχές Απόλλωνα – Λάερμα και Έμπωνα.

Καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργου και υδροφόρων να κατευθυνθούν στο δρόμο από Απόλλωνα προς Έμπωνα όπου συγκεντρώνονται και συντονίζονται όλα τα οχήματα.