Σε πύρινο κλοιό εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα, μετά τις φωτιές που ξέσπασαν χθες, Δευτέρα 17/07, σε Σαρωνίδα, Δερβενοχώρια, Λουτράκι και Καπαρέλλι Βοιωτίας.

Μάλιστα, τη σημερινή εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς έδωσε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. 

«Πρώτη προτεραιότητα ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και φυσικά η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Τα ενεργά μέτωπα

Όπως είπε, η φωτιά στα Δεβενοχώρια βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ αποτελεί το πιο σοβαρό μέτωπο, τονίζοντας πως έχει πολύ μεγάλη άκαυστη ύλη και πολύ συμπαγές πυκνό δάσος. Επιτόπου επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 5 πεζοπόρες ομάδες, 48 οχήματα 6 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο, Ένοπλες δυνάμεις, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., υδροφόρες και Εθελοντές πυροσβέστες. 

Τα μεσάνυχτα εκδόθηκε από το 112 δεύτερο προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής των Δερβενοχωρίων πλησίον του καναλιού του Μόρνου και τους ενημέρωσε για την πυρκαγιά στην περιοχή τους. 

Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στο Λουτράκι, είπε πως υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κατοικίες. Στην περιοχή επιχειρούν 120 πυροσβέστες με εναέρια μέσα. Στην Καλλιθέα Λουτρακίου αντιμετωπίζονται διάσπαρτες εστίες και συνεχίζουν να επιχειρούν 120 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και έχουν κινητοποιηθεί τέσσερα ακόμη αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στο μέτωπο της Σαρωνίδας επιχειρούν 230 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων, 76 οχήματα και 3 ελικόπτερα. Όπως ανέφερε, «στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας αντιμετωπίστηκαν πολλές ενεργές εστίες. Αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να επιχειρούν σε διάσπαρτες καύσεις 230 πυροσβέστες, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 76 οχήματα και από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα δύο».

Η φωτιά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, βρίσκεται σε ύφεση. 

Τα εναέρια μέσα

Όπως τόνισε, προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και η προστασία των δημόσιων υποδομών και της περιουσίας των πολιτών. Να σημειωθεί ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

Συγκεκριμένα, στα Δερβενοχώρια επιχειρούν έξι ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, στον Νέο Κουβαρά επιχειρούν τρία ελικόπτερα και στο Λουτράκι πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος. Σύμφωνα με το ΠΣ, τα ενάερια μέσα θα ενισχυθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι άνεμοι που πνέουν στα Δερβενοχώρια από το πρωί έχουν αρχίσει και πάλι να ενισχύονται. 

Σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, το ΕΚΑΒ, εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και υδροφόρες των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας και του Λουτρακίου έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς, κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

Το μεγάλο μέτωπο στα Δερβενοχώρια

Μαίνεται η φωτιά στα Δερβενοχώρια, κοντά στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας, με το μέτωπο να είναι τεράστιο αυτή την ώρα. Η ταχύτητα της φωτιάς είναι μεγάλη και όσο περνάει η ώρα οι φλόγες καλύπτουν τη μία κορυφογραμμή μετά την άλλη. Το τεράστιο μέτωπο επεκτείνεται κοντά στα 15 χλμ.

Με τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκίνησαν τις πτήσεις τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της προς τη Μάνδρα Αττικής. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 6 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο.

Το μέτωπο της φωτιάς κοντά στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας είναι τεράστιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις όλο το βράδυ έδωσαν τιτάνιες προσπάθειες να μην πλησιάσει εργοστάσιο τσιμεντοβιομηχανίας στην περιοχή της Μάνδρας.  

Τεράστιο είναι το μέτωπο της φωτιάς κοντά στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας. Η φωτιά πέρασε από την απέναντι κορυφογραμμή και κατευθύνεται προς τη Μαγούλα. Οι πύρινες γλώσσες καίνε πευκόδασος και πάρα πολύ υψηλή βλάστηση. Οι φόβοι και η μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά είναι μεγάλοι, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να αυξηθεί η ένταση των φαινομένων, με τα μέγιστα να εντοπίζονται νωρίς το απόγευμα.


Προς Μαγούλα

Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μια κορυφογραμμή πάνω από τη Μάνδρα και παράλληλα προς τον οδικό άξονα Οινόης-Μαγούλας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατόρθωσαν να προστατεύσουν τη βιομηχανική μονάδα παραγωγής τσιμέντου «Τιτάν», ενώ η αλλαγή στην κατεύθυνση των τοπικών ανέμων οδήγησε τις φλόγες μακριά από την Πάρνηθα. Παρά τη δικαιολογημένη ανησυχία Αρχών και κατοίκων, ό,τι έχει απομείνει από την πάλαι ποτέ καταπράσινη Πάρνηθα δεν φαίνεται να κινδυνεύει άμεσα από το τρέχον πύρινο κύμα.

Παρ' όλα αυτά, ένα από τα προβλήματα των Δερβενοχωρίων είναι η γεωμορφολογία, καθώς η φωτιά εντοπίζεται σε δασωμένο διάσελο, όπου ακόμη και οι φλόγες αποκρύπτονται από τον πυκνό καπνό. Το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε από σημείο μεταξύ των χωριών Πάνακτος και Πράσινο, καίγοντας το δάσος Παλαδώνη. Το δύσβατο του σημείου καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσέγγιση από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, πολλαπλασιάζοντας την επικινδυνότητα για τα πληρώματα των μέσων που ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Λόγω της φωτιάς στην περιοχή η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας-Θήβας από το ύψος του πρατηρίου Cyclon στην περιοχή των Δερβενοχωρίων. Διακοπή κυκλοφορίας υπάρχει και στην οδό Φυλής από τη μονή Κλειστών αλλά και από την επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο Τιτάν. 

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και υδροφόρες βρίσκονται συγκεντρωμένες κοντά στο εργοστάσιο τσιμέντων «Τιτάν» προκειμένου αν κατέβει η φωτιά και χρειαστεί να την αποκόψουν και μην προχωρήσει το καταστρεπτικό της έργο.

H φωτιά απειλούσε τη Μάνδρα

Νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτοικοι που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή ανέβασαν βίντεο και έδιεχναν πώς φαίνοταν η φωτιά από τη Μάνδρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η φωτιά δείχνει να έχει αλλάξει πορεία και να κινείται προς τη Μαγούλα.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής εδώ και αρκετή ώρα είναι χωρίς ρεύμα τα Βίλια και η Οινόη.

 

O εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η όλη στρατηγική το βράδυ επικεντρώθηκε στο να κρατηθεί το μέτωπο, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο. «Είναι σε μια χαράδρα αρκετά μεγάλη, σε μια νοητή ευθεία. Είναι αρκετά μεγάλο το μέτωπο αυτό και προσπαθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να κρατήσουν αυτό το δύσκολο μέτωπο. Είναι η πιο δύσκολη πυρκαγιά την οποία αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή διότι κινείται με γοργούς ρυθμούς. Ο αέρας είναι τέτοιος που καθοδηγεί τη φωτιά. Και ουσιαστικά ενώ δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, μπορούμε να πούμε ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αλλάξει όλο αυτό και να αποκτήσει μια δυναμική διαφορετική», σημείωσε.

Ενημέρωση για τη φιλοξενία πληγέντων από τις πυρκαγιές

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών, των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2023, ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής. Ειδικότερα:

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953, από τις 08:00 έως 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).

Επίσης, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ώστε να δρομολογηθεί η φιλοξενία των πυροπλήκτων.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η μάχη με τις φωτιές σε Σαρωνίδα και Λουτράκι Κορινθίας που εκδηλώθηκαν με διαφορά λίγων ωρών το μεσημέρι της Δευτέρας, με εκατοντάδες πυροσβέστες να παλεύουν όλη τη νύχτα με τις φλόγες περιμένοντας τα πρώτα εναέρια μέσα με το πρώτο φως της μέρας. Ήδη με το πρώτο φως της μέρας επιχειρούν στην περιοχή του Νέου Κουβαρά 3 ελικόπτερα και στο Λουτράκι 5 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο.

«Σε ύφεση είναι η φωτιά στον Κουβαρά Αττικής», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος Κώστας Τσίγκας στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Βασίλη Σκουρή και τον Σωτήρη Ξενάκη.

Σαρωνίδα

Στη Σαρωνίδα η φωτιά είναι σε εξέλιξη, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, περίπου κατά τις 3 τα ξημερώματα, το μέτωπο «φούντωσε» σε αρκετά σημεία, προκαλώντας νέα ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Το έργο των πυροσβεστών έκανε ακόμα πιο δύσκολο το γεγονός ότι οι άνεμοι -αν και σε μικρότερη ένταση- συνέχιζαν να φυσούν, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι αυτό θα συνεχιστεί και καθ' όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας

Η μεγάλη αναζωπύρωση κατά τη διάρκειας της νύχτας στα Καλύβια σημειώθηκε στον οικισμό Στίπιζα.

Στην περιοχή του Λαγονησίου και της Σαρωνίδας δεν απετράπη η καταστροφή κατοικιών, αλλά και εγκαταστάσεων φιλοξενίας ζώων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού, Χρήστο Γκίνη, ο συγκεκριμένος δήμος, με 30.000 και πλέον μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι κατά τη θερινή περίοδο υπερτριπλασιάζονται ξεπερνώντας τους 100.000, μέσα σε μερικές ώρες υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή της τελευταίας δεκαετίας.

Το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε ότι οι συσκέψεις των αρμόδιων Αρχών, ειδικά για την για την Ανατολική Αττική, είναι συνεχείς. Τονίζοντας ότι «αυτό που μας φοβίζει ουσιαστικά στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας είναι οι αναζωπυρώσεις και ουσιαστικά το να μη μεταφέρει ο άνεμος μέσα από στροβιλισμό τις φλόγες σε κάποιο κομμάτι του μετώπου και έχουμε καινούργιες ενάρξεις. Κάποιες τέτοιες αναζωπυρώσεις έχουν ήδη εκδηλωθεί. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στο τμήμα προς Σαρωνίδα και λιγότερο σε εκείνο προς Ανάβυσσο. Σε αυτή την περιοχή βρίσκονται τα ενεργά σημεία».

Λουτράκι

Στο Λουτράκι Κορινθίας, όπου η φωτιά είναι σε εξέλιξη, χωρίς όμως την ένταση της χθεσινής ημέρας. Οι πυροσβέστες κατάφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας το μέτωπο να μην περάσει πάνω από τη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου και τις σιδηροδρομικές γραμμές προκειμένου να μην απειληθεί η παραλιακή περιοχή του Καλαμακίου.

Τη μάχη δίνουν περισσότεροι από 130 πυροσβέστες με περίπου 50 οχήματα, αλλά και 40 άτομα που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ, μαζί με υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης και του στρατού.

Όπως ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης, «το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να καίει έχοντας μεγάλη έκταση, αλλά είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «στο σημείο βρέθηκαν και δυνάμεις του λιμενικού, που βρίσκονται σε επιφυλακή ώστε, αν χρειαστεί, να απομακρύνουν εγκαίρως και με ασφάλεια τους κατοίκους».