Αντιμέτωπες με ακραίο καύσωνα και τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών βρίσκονται δεκάδες χώρες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, καθώς η κλιματική κρίση αλλάζει τα δεδομένα ανά τον κόσμο, επιμηκύνοντας και οξύνοντας τις συνθήκες που ευνοούν το ξέσπασμα φωτιάς.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα εξετάσει εάν σημειώθηκαν νέα ιστορικά υψηλά στη θερμοκρασία σε πολλές περιοχές από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Κίνα, ενώ οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται με τη μορφή πυρκαγιών από τον Καναδά έως την Ελλάδα και φονικών πλημμυρών στη Νότια Κορέα, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους.
Ο ΠΜΟ εκτιμά ότι το ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη -48,8 βαθμοί Κελσίου το 2021 στη Σικελία- μπορεί να «σπάσει» αυτή την εβδομάδα, τη στιγμή που η Ιταλία έχει θέσει 23 από τις 27 μεγαλύτερες πόλεις της σε κατάσταση συναγερμού λόγω του καύσωνα.
Παραπλήσια είναι η εικόνα στη Γαλλία, όπου η δημόσια υπηρεσία υγείας έχει προειδοποιήσει πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσουν στο νοσοκομείο ή θα προκαλέσουν τον θάνατο «πολλών», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Στην Ισπανία, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες και τα καταλύματά τους στο τουριστικό θέρετρο της Λα Πάλμα, στις Κανάριες Νήσους, εξαιτίας μεγάλης δασικής φωτιάς, ενώ δεδομένα που συγκεντρώνει το πρακτορείο Bloomberg δείχνουν ότι ο υδράργυρος στη Μαδρίτη σήμερα θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ακόμα και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, στην οροσειρά των Πυρηναίων, η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 20°C χθες το βράδυ για πρώτη φορά.
Στον Καναδά, που από την αρχή του καλοκαιριού έχει πληγεί από εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές, περισσότερες από 570 φωτιές εκτιμάται ότι παραμένουν εκτός ελέγχου. 
Στο Φίνιξ των Ηνωμένων Πολιτειών, η θερμοκρασία βρίσκεται «κολλημένη» πάνω από το όριο των 43 βαθμών Κελσίου επί 18 διαδοχικές ημέρες και δεν αποκλείεται το σερί να συνεχιστεί για ακόμα μία εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στην ανατολική ακτή έχουν τεθεί σε ισχύ προειδοποιήσεις για κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.
Στη βορειοδυτική Κίνα τα θερμόμετρα έδειξαν την Κυριακή 52,2 βαθμούς, που αν επιβεβαιωθεί θα συνιστά εθνικό ρεκόρ.
Σύμφωνα με τον ΠΜΟ, η υψηλότερη πιστοποιημένη θερμοκρασία, 56,7°C, καταγράφηκε το 1913 στην αποκαλούμενη Κοιλάδα του Θανάτου, στην Καλιφόρνια, όπου αυτές τις μέρες οι μετρήσεις ξεπερνούν σταθερά τους 50 βαθμούς. Η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία, 55 βαθμοί, χρονολογείται από το 1931, στην Τυνησία.