Ένα επιβραδυντικό υγρό νέας γενιάς είναι το επιπλέον «όπλο» για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που συμπληρώνει τη «φαρέτρα» της Πολιτικής Προστασίας.

Καθώς το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε με υψηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους, αλλά και τις πρώτες ενδείξεις δυσλειτουργιών συνολικά στον κρατικό μηχανισμό στο κομμάτι των πυρκαγιών, στο κυβερνητικό επιτελείο είναι αποφασισμένοι να ρίξουν όλα τα διαθέσιμα όπλα στη μάχη, που αναμένεται και φέτος να είναι απρόβλεπτη.

Ετσι, ενώ πέρυσι είχαν χρησιμοποιηθεί έξι αεροσκάφη τύπου Air Tractor, φέτος ο στόλος αριθμεί πλέον περί τα 17. Πρόκειται για ένα μικρό (11μετρο), ελαφρύ και έτσι πιο ευέλικτο αεροπλάνο, με χωρητικότητα 3 τόνων, που μπορεί να ρίχνει βεβαίως νερό, αλλά τα περισσότερα εξ αυτών μπορούν να γεμίζουν και να ρίχνουν πάνω από τις μεγάλες φωτιές και επιβραδυντικό υγρό (fire retardant). Με τον τρόπο αυτό καθυστερεί η εξάπλωση της πυρκαγιάς και διευκολύνεται το έργο των επίγειων δυνάμεων. Το επιβραδυντικό υγρό, πέρα από νερό, λίπασμα, βακτηριοκτόνα κ.ά., έχει και χρωστικές ουσίες, ώστε οι πιλότοι που επεμβαίνουν στη συνέχεια στη φωτιά να μπορούν να διακρίνουν πού έγιναν οι αμέσως προηγούμενες ρίψεις κι έτσι να μπορούν να επιμηκύνουν ή να ενισχύσουν τις γραμμές επιβράδυνσης της πυρκαγιάς.

38.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων θα καθαριστούν, ενώ θα συντηρηθούν 10.719 χιλιόμετρα δασικών δρόμων και 1.625 χλμ. αντιπυρικών ζωνών μέσα από το πρόγραμμα ANTINERO
Η προμήθειά του, σύμφωνα με πληροφορίτούμενη ευρωπαϊκή πιστοποίηση -και για την αποτελεσματικότητά του και για την εκπλήρωση των αυστηρών περιβαλλοντικών όρων- και έτσι να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για τη χρησιμοποίησή του. Ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι η χρήση του εν λόγω υλικού στις ΗΠΑ, όπου την περασμένη δεκαετία κατά μέσο όρο έπεφταν 132.000.000 λίτρα επιβραδυντικού υγρού ετησίως στις μεγάλες φωτιές.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από την ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό και σε εξοπλισμό για την κατάσβεση των πυρκαγιών, η πολιτική που υλοποιεί σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, ο Χρήστος Στυλιανίδης, δίνει πολύ μεγαλύτερο βάρος στην πρόληψη, αλλάζοντας έτσι τη στρατηγική που ακολουθούσε παραδοσιακά η χώρα μας. Για παράδειγμα, σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο εκπονεί και το σχετικό πρόγραμμα, προβλέπεται να υλοποιηθούν καθαρισμοί δασικών εκτάσεων, συντήρηση και βελτίωση αντιπυρικών ζωνών και συντήρηση δασικών δρόμων.

Συνολικά μέσα από το πρόγραμμα ANTINERO, που χρηματοδοτείται απότο Ταμείο Ανάκαμψης, θα καθαριστούν 38.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και θα συντηρηθούν 10.719 χιλιόμετρα δασικών δρόμων και 1.625 χλμ. αντιπυρικών ζωνών.

Γνώστης ο Χρήστος Στυλιανίδης

Ενα σημαντικό στοιχείο που αναγνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Χρήστο Στυλιανίδη -που, όπως υπογράμμισε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου, απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού- είναι η γνώση προσώπων, πραγμάτων και καταστάσεων στις Βρυξέλλες. Αυτό επέτρεψε την έγκαιρη μίσθωση των απαραίτητων εναέριων μέσων, μετά την οριστική επίλυση της οφειλής της χώρας προς την υπηρεσία NSPA (NATO Support and Procurement Agency), ένα πρόβλημα που λίμναζε επί μία δεκαετία. Χάρη σε αυτή τη διευθέτηση, η Πυροσβεστική προχώρησε στη συνέχεια στη μίσθωση συνολικά 46 εναέριων μέσων, αντί 31 την περσινή χρονιά.

Επιπλέον, όπως συμφωνήθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας γίνεται επιχειρησιακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής για εναέρια μέσα και πυροσβέστες, ενώ ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα με την Ε.Ε., το οποίο προβλέπει τη βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών στον ευρωπαϊκό Νότο από πυροσβέστες των βόρειων χωρών και το αντίστροφο τον χειμώνα για τις πλημμύρες. Το γεγονός ότι φέτος η Ελλάδα λειτουργεί ως κόμβος (hub) μεταφράζεται συν τοις άλλοις και με ένα επιπλέον βαρέος τύπου ελικόπτερο που φιλοξενείται μόνιμα στη χώρα μας.

46 εναέρια μέσα μίσθωσε η Πυροσβεστική για φέτος, αντί για 31 που είχε πέρυσι, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και 17 αεροσκάφη Air Tractor
Σε σχέση, τέλος, με τη συνεργασία με την Ε.Ε., αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αθήνα, τη Λάρισα και την Τρίπολη θα παραμείνουν όλο το καλοκαίρι πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία και Νορβηγία), με στόχο αφενός την άμεση επιχειρησιακή τους ετοιμότητα χωρίς να χάνεται χρόνος για τη μεταφορά δυνάμεων, αφετέρου την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 10/6