Την εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς έδωσε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. «Πρώτη προτεραιότητα ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και φυσικά η προστασία των κρίσιμων δημοσίων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Τα μέτωπα

Όπως είπε, η φωτιά στα Δεβενοχώρια βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελεί το πιο σοβαρό μέτωπο, τονίζοντας πως έχει πολύ μεγάλη άκαυστη ύλη και πολύ συμπαγές πυκνό δάσος. Επιτόπου επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 5 πεζοπόρες ομάδες, 48 οχήματα 6 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο, Ένοπλες δυνάμεις, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., υδροφόρες και εθελοντές πυροσβέστες. 

Τα μεσάνυχτα εκδόθηκε από το 112 δεύτερο προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής των Δερβενοχωρίων πλησίον του καναλιού του Μόρνου και τους ενημέρωσε για την πυρκαγιά στην περιοχή τους. 

Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στο Λουτράκι, είπε πως υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κατοικίες. Στην περιοχή επιχειρούν 120 πυροσβέστες με εναέρια μέσα. Στην Καλλιθέα Λουτρακίου αντιμετωπίζονται διάσπαρτες εστίες και συνεχίζουν να επιχειρούν 120 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και έχουν κινητοποιηθεί τέσσερα ακόμη αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στο μέτωπο της Σαρωνίδας επιχειρούν 230 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων, 76 οχήματα και 3 ελικόπτερα. Όπως ανέφερε, «στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας αντιμετωπίστηκαν πολλές ενεργές εστίες. Αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να επιχειρούν σε διάσπαρτες καύσεις 230 πυροσβέστες, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 76 οχήματα και από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα δύο».

Η φωτιά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, βρίσκεται σε ύφεση. 


Τα εναέρια μέσα

Όπως τόνισε, προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και η προστασία των δημόσιων υποδομών και της περιουσίας των πολιτών. Να σημειωθεί ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

Συγκεκριμένα, στα Δερβενοχώρια επιχειρούν έξι ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, στον Νέο Κουβαρά επιχειρούν τρία ελικόπτερα και στο Λουτράκι πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος. Σύμφωνα με το ΠΣ, τα ενάερια μέσα θα ενισχυθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι άνεμοι που πνέουν στα Δερβενοχώρια από το πρωί έχουν αρχίσει και πάλι να ενισχύονται. 

Σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, το ΕΚΑΒ, εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και υδροφόρες των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας και του Λουτρακίου έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς, κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.