Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με τη φωτιά που κατακαίει τη Σαρωνίδα, καθώς  καθώς η φωτιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά το μεσημέρι έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι προσπάθειες που καταβάλλουν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι είναι υπεράνθρωπες, ώστε να σωθούν οι ανθρώπινες περιουσίες στην περιοχή.

Όπως ενημέρωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται πάντως ότι δεν ήταν επαρκείς οι πυροβεστικές δυνάμεις που βρίσκπνταν στην περιοχή, ενώ για μία ακόμη χρονιά αποδείχθηκε ότι δεν είχαν καθαριστεί ξερόκλαδα και ξεραμένα χόρτα από τα οικόπεδα, με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε «βόμβες», βοηθώντας στην ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιάς.







Εθελοντές και κάτοικοι δίνουν μάχη με τις φλόγες, 
τις οποίες προσπαθούν να ελέγξουν. 
Η πυρκαγιά διένυσε μεγάλη απόσταση, φτάνοντας από τον Κουβαρά στην Ανάβυσσο και την Παλαιά Φώκαια μέσα σε χρόνο ρεκόρ, λόγω των ισχυρών ανέμων

Δυστυχώς, οι άνεμοι δεν βοηθούσαν στο έργο των πυροσβεστών που επιχειρούσαν από εδάφους, ενώ την ίδια ώρα γίνονταν και ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.

Συγκλονιστικές εικόνες από σπίτι στο Πανόραμα που το έχουν ζώσει οι φλόγες:



Η μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή δίνεται πλέον αυλή την αυλή, σπίτι το σπίτι, ενώ τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν μέχρι τις 21:00. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ απο τις επίγειες δυνάμεις ενώ τα εναέρια θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν ξανά τις επιχειρήσεις με το πρώτο φως. Η καταμέτρηση των ζημιών θα ξεκινησει στις επίμενες ώρες και στη διάρκεια της νύχτας.

Δείτε φωτογραφίες: 

Fotia_Panorama_Saronidas6
Fotia_Panorama_Saronidas4
Fotia_Panorama_Saronidas5
Fotia_Panorama_Saronidas3
Fotia_Panorama_Saronidas2
Fotia_Panorama_Saronidas1



Εξασθενούν σταδιακά οι άνεμοι, προβλέπει το meteo

Η πρόβλεψη του meteo, πάντως, για απόψε δείχνει σταδιακή εξασθένιση των ανέμων.

Για το διάστημα 6-8 μ.μ. το προγνωστικό μοντέλο υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr προβλέπει μικρή περαιτέρω πτώση της έντασης των ανέμων.

Οι ριπές ανέμων από βόρειες διευθύνσεις στην περιοχή της νότιας Αττικής στη μεγάλη πυρκαγιά του Κουβαρά προβλέπονται να μην ξεπεράσουν τα 60 km/h, ενώ αρκετά πιο ασθενείς θα είναι οι άνεμοι στις πυρκαγιές της Κορινθίας στο Λουτράκι και της Βοιωτίας στο Καπαρέλλι.

Οι φλόγες έχουν κάψει και έχουν προκαλέσει ζημιές σε άγνωστο αριθμό σπιτιών και εγκαταστάσεων, ενώ από την Πολιτική Προστασία δόθηκε εντολή εκκένωσης οικισμών.

Στις περιοχές στο Λαγονήσι και το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο υπήρχε νωρίτερα έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς κάτοικοι και τουρίστες εκκένωσαν εγκαίρως ύστερα από εντολή της Πολιτικής Προστασίας. Οι ζημιές είναι μεγάλες στην περιοχή, με σπίτια και αυτοκίνητα να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Σαρωνικού ενημέρωσε πως οι πολίτες που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και αναζητούν χώρο να φιλοξενηθούν μπορούν να μεταβούν σε δομές του δήμου.

Συγκεκριμένα, έχουν ανοίξει πλέον οι δομές σε:

Α' ΚΑΠΗ στα Καλύβια (Λεωφόρος Σουνίου 33)

  1. Β' ΚΑΠΗ στο Λαγονήσι (Λεωφόρος Καλυβίων 160)
  2. Γ' ΚΑΠΗ στη Γαλάζια Ακτή (οδός Ψαρών 7)
  3. ΚΑΠΗ Αναβύσσου (οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου & Βασ. Φρειδερίκης), καθώς και το Δημαρχείο Σαρωνικού (Αθηνών και Ρήγα Φεραίου, Καλύβια).