Επαναπατρίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Μαρώνεια Ροδόπης, έπειτα από 110 χρόνια «προσφυγιάς», η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους, σε κλίμα συγκίνησης από τους κατοίκους. Η εικόνα επέστρεψε στον τόπο απ’ όπου είχε φύγει πριν από 110 χρόνια, διά θαλάσσης, με πλοίο του Λιμενικού. Όταν πλησίαζε στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, στη θαλάσσια περιοχή της Μαρώνειας, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και εορτασμού, το πλοίο συνοδευόταν και από τοπικά αλιευτικά.

Στην εικόνα του αγίου αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικό άγημα, ενώ η επίσημη υποδοχή έγινε στην πλατεία της Μαρώνειας. Την εικόνα κόμισε ο μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος βοήθησε στον εντοπισμό και τον επαναπατρισμό της, ενώ την υποδέχτηκε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, οι μητροπολίτες Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης, οι πολιτειακές αρχές του τόπου και πλήθος κόσμου.

Πριν από 110 χρόνια οι κάτοικοι έτρεχαν να σωθούν, έντρομοι από το φόβο της βουλγαρικής κατοχής. Άρπαξαν κάποια από τα υπάρχοντά τους και επιβιβάστηκαν στο αντιτορπιλικό «Αβέρωφ», ψάχνοντας για νέες πατρίδες, σε Θάσο, Καβάλα, Βόλο και Πειραιά. Μαζί τους πήραν τυλιγμένη και την παλαιά κέδρινη εικόνα του προστάτη τους Αγίου Χαραλάμπους, που από το 1866 βρισκόταν στο ομώνυμο εκκλησάκι που χτίστηκε προς τιμήν του στον οικισμό, δίνοντας και το όνομά του στο πανάρχαιο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους της Μαρώνειας Σαπών. Οι κάτοικοι της Μαρώνειας σώθηκαν. Κατέβαιναν από λιμάνι σε λιμάνι με τις οικογένειές τους. Όμως, η θαυματουργή εικόνα ξεχάστηκε μέσα στα αμπάρια του θωρηκτού. Η εικόνα ταξίδεψε καλά προφυλαγμένη και έφτασε στον Πειραιά. Ο καπετάνιος του «Αβέρωφ», όταν έφτασε στον Πειραιά, πήρε την εικόνα και την πήγε στο ναό της Αγίας Τριάδας. Η πληροφορία της μεταστέγασης της εικόνας έμεινε στους Μαρωνίτες, από αυτούς που εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά.

Η εικόνα δόθηκε το 1913 στο ναό Αγίας Τριάδας Πειραιώς, που βρισκόταν έναντι του λιμένα. Εκεί παρέμεινε μέχρι το 1944, όταν κατά το συμμαχικό βομβαρδισμό εναντίον του ναζιστικού στόλου στον Πειραιά ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς. Όμως, διασώθηκαν αλώβητες η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους και η εικόνα της Αγίας Τριάδας, που μεταφέρθηκαν στον τότε μικρό ναό του Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, «η επιστροφή της ιεράς εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους επιτεύχθηκε με τη στήριξη του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος σε επίσκεψή του στις 10 Ιανουαρίου του 2020 στη Μαρώνεια ενημερώθηκε για το θέμα και επικοινώνησε με το μητροπολίτη Πειραιώς, που η συμβολή του ήταν τελικά καθοριστική. Ο επαναπατρισμός της εικόνας, ύστερα από 110 έτη, οφείλεται επίσης στην ευαισθησία, την ακαταπόνητη αφοσίωση και τις προσπάθειες του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, ο οποίος έδωσε ένα δυναμικό αγώνα, καθώς και στη συμβολή του βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη και του συντοπίτη μας Θεόδωρου Περβανά».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΟΝΤΙΜΕ στις 13/7