Την οργή δεκάδων ρωσόφιλων ακροδεξιών διαδηλωτών προκάλεσε στη Γεωργία η κίνηση μιας γυναίκας που πέταξε μπογιά σε μια εικόνα που απεικονίζει τον Ιωσήφ Στάλιν στον καθεδρικό ναό της Τιφλίδας. Μάλιστα, οι ακροδεξιοί διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο σπίτι της γυναίκας στη Γεωργία.

Ειδικότερα, τα αποκαλυπτήρια πρόσφατα στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας της εικόνας που δείχνει την Αγία Ματρώνα της Μόσχας να ευλογεί τον γεννημένο στη Γεωργία δικτάτορα της ΕΣΣΔ Στάλιν σε μία από τις σκηνές του βίου της προκάλεσαν σάλο στην πρωτεύουσα της χώρας.

Την εικόνα είχε δωρίσει στον ναό η «Συμμαχία των Πατριωτών», ένα συντηρητικό φιλορωσικό κόμμα. Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών κάλεσαν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας να απομακρύνει την εικόνα με τον Στάλιν από τον καθεδρικό ναό. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας, Άντρια Γιαγκμαϊτζε, έκανε λόγο για αντιεκκλησιαστική εκστρατεία, λέγοντας ότι «αυτό δεν είναι μια εικόνα του Στάλιν», αλλά μάλλον μια εικόνα με τον Στάλιν. «Και κακοί μπορούν να εμφανίζονται σε εικόνες, όπως ο Διοκλητιανός. Αλλά αυτή είναι μια διαφορετική περίπτωση, ο Στάλιν δεν παρουσιάζεται εδώ σε αρνητικό πλαίσιο», είπε.

Γεωργία: Απειλές κατά της γυναίκας που πέταξε μπογιά στην εικόνα με τον Στάλιν

Για τη Νάτα Περάτζε, που φέρεται να πέταξε την μπογιά στην εικόνα, η παρουσίαση του Στάλιν στον ναό συνιστά «όπλο επιρροής» με «ρωσικό δάκτυλο».

«Ο Στάλιν σκότωσε ολόκληρη την οικογένειά μου, ενστάλαξε τον τρόμο και τον φόβο, δεν ήταν ήρωας», είπε η γυναίκα στο Politico.

H Περάτζε άρχισε να δέχεται απειλές αφού δημοσίευσε ένα βίντεο τριών δευτερολέπτων στο Facebook, που έδειχνε την εικόνα καλυμμένη με μπογιά.

Διαβάστε ακόμα: Αργεντινή: Οι διοργανωτές της πρώτης αντικυβερνητικής διαδήλωσης καλούνται να πληρώσουν το κόστος κινητοποίησης των δυνάμεων ασφαλείας

Η γυναίκα ανέφερε αργότερα ότι φίλοι της δέχθηκαν επίθεση. Ο γεωργιανός οργανισμός Sovlab, που μελετά το σοβιετικό παρελθόν της χώρας, είπε ότι η εικόνα απεικονίζει τον Στάλιν υπό θετικό πρίσμα και η ανάρτησή της στον καθεδρικό ναό συνιστά προσβολή για τα θύματά του.

საქართველოს დამოუკიდებლობის განადგურების ინიციატორის, ათასობით სასულოერო პირის მკვლელის და საბჭოთა ტოტალიტარული სისემის შემოქმედის, იოსებ სტალინის ხატი სამების საკათედრო ტაძარში. რუსული საინფორმაციო ომის მანქანის მორიგი წარმატება რომელიც დროა შევიმჩნიოთ.

Δημοσιεύτηκε από Giorgi Kandelaki στις Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2024

Ο οργανισμός αυτός τόνισε ότι έως και 80.000 κληρικοί σκοτώθηκαν για την πίστη τους επί διακυβέρνησης Στάλιν και ζήτησε από την κυβέρνηση της Γεωργίας να εφαρμόσει τον νόμο που απαγορεύει την εμφάνιση σοβιετικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους.

Αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος Γεωργίας χαρακτήρισαν τη βεβήλωση της εικόνας ως «αντιχριστιανική, αντιεκκλησιαστική και προκλητική πράξη». Την Τετάρτη ο πρόεδρος της νομικής επιτροπής στο κοινοβούλιο της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι το κυβερνών κόμμα σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρότερες τιμωρίες για «προσβολή θρησκευτικών κτιρίων και αντικειμένων» προκειμένου να «αποτρέψει τις προσβολές εναντίον... εκκλησιών».