Υψηλό πρόστιμο επιβλήθηκε σε έναν άνδρα στη Ρόδο, ο οποίος εγκατέλειψε στον δρόμο τέσσερις γάτες.

Από τη μεριά του ο παραβάτης υποστηρίζει ότι τα τετράποδα δεν είναι δικά του και ότι απλώς τα βρήκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκατάλειψη είναι ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα που διαπράττονται εις βάρος των ζώων.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ως ορισμός στο Άρθρο 2 ούτε αναγνωρίζεται ως μορφή κακοποίησης στο Άρθρο 16, όπου υπάρχει μόνο η εγκατάλειψη νεογέννητων.


Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος προβλέπει μεν την επιβολή προστίμου, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Με τα άρθρα 2, 9, 34 και 35 του νεοψηφισθέντος νόμου 4830/2021 για την προστασία των ζώων συντροφιάς, απαγορεύεται η εγκατάλειψη ζώου συντροφιάς, δηλαδή σκύλου, γάτας, σκύλου βοήθειας, σκύλου εργασίας και ζώου θεραπείας.

Όποιος το κάνει:
α) Απειλείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή μέχρι (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από 10 έως 50 ευρώ, αν δε το ζώο είναι νεογέννητο απειλείται με κάθειρξη μέχρι 10 έτη και με χρηματική ποινή μέχρι 500 ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από 50 έως 100 ευρώ.

β) Επιπλέον, απειλείται με διοικητικό πρόστιμο από 5.000 έως 15.000 ευρώ για κάθε ζώο, ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος, αν δε από την εγκατάλειψη το ζώο έχει βασανισθεί με πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματική εξάντληση, επικίνδυνη για την υγεία του, ή αποβιώσει, απειλείται με διοικητικό πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ για κάθε ζώο.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, βασικός στόχος του νέου πλαισίου είναι όχι μόνο η διασφάλιση της ευζωίας όλων των ζώων, αλλά και ο περιορισμός του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων μέσω ενός νέου αποτελεσματικού συστήματος υιοθεσίας και μέσω ενός νέου πλαισίου αναπαραγωγής με κανόνες.

Κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή του νέου πλαισίου έχουν οι δήμοι της χώρας και για τον λόγο αυτόν προβλέπεται ρητά η μεταφορά αρμοδιοτήτων μαζί με τους αντίστοιχους πόρους, που θα επιτρέψουν τη δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών, καθώς και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, προκειμένου κάθε δήμος να μπορεί να εφαρμόζει μία ολοκληρωμένη πολιτική για τα ζώα συντροφιάς.