Ένας «υπόκωφος» πόλεμος έχει λάβει προεκτάσεις μεταξύ… εικονολατρών και εικονομάχων στο διαδίκτυο, με αιτία την κόντρα του κομίστα Ηλία Κυριαζή και του δημοσιογράφου τεχνολογίας Μάνου Γρυπάρη.

Βεβαίως, έπειτα από τουλάχιστον 96 ώρες διαδικτυακών αντεγκλήσεων, τα απόνερα αυτής της κατάστασης προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση! Κι αυτό διότι ήρθαν στην επιφάνεια δύο σκίτσα του κομίστα Ηλία Κυριαζή τα οποία προβάλλουν σοκαριστικές εικόνες παιδοφιλίας και αιμομιξίας.

Στο ένα καρέ ένας γυμνός μεσήλικος άνδρας βρίσκεται στο κρεβάτι με ένα επίσης γυμνό μικρό κορίτσι και του προσφέρει παγωτό για να «φύγει η… γεύση».

Στο άλλο καρέ, η υποτιθέμενη μητέρα ενός νεαρού φαίνεται να ασελγεί πάνω του με τη χρήση ερωτικού παιχνιδιού. Το αγόρι μάλιστα λέει στη δήθεν μητέρα του αν ύστερα από αυτό μπορεί να πάρει το αυτοκίνητο για μια βόλτα.

Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν την παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία προχώρησε στην προανάκριση. Τα στοιχεία εστάλησαν στον εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη αδικημάτων, όπως της διακίνησης υλικού πορνογραφίας ανηλίκων, ενώ οι αστυνομικοί καλούνται να διερευνήσουν πού, πότε και με ποιο σκοπό αναρτήθηκαν τα σκίτσα.

Η υπόθεση ξεκίνησε στις αρχές του μήνα. Ο κομίστας Ηλίας Κυριαζής διαμαρτυρήθηκε για την παρουσία της ιστοσελίδας Gameworld στο φεστιβάλ Cyprus Comic Con, καθώς ο ιδιοκτήτης της Μάνος Γρυπάρης διατηρεί παράλληλο κανάλι στο YouTube.

Σε αυτό το κανάλι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος σχολιάζει ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και συχνά πυκνά επιτίθεται σε εκείνους που προάγουν ενέργειες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων αυτής της κοινωνικής ομάδας. Τα παραπάνω βίντεο έχουν χαρακτηρίσει ως ακροδεξιό τον Μάνο Γρυπάρη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ιδιοκτήτης της εν λόγω ιστοσελίδας ξεκίνησε εκστρατεία για να… ξεμπροστιάσει τον Ηλία Κυριαζή, φέρνοντας στην επιφάνεια πολλά (άκακα) σκίτσα, αλλά και αυτά τα δύο προκλητικά σκίτσα για τα οποία «τρέχει» πλέον αστυνομική έρευνα.

Ο ίδιος ο Κυριαζής μιλώντας για τα επίμαχα σκίτσα υποστήριξε πως «ήταν μια ανεπιτυχής προσπάθεια μίμησης του “σοκαριστικού-ακραίου” χιούμορ της εποχής των late ’90s/early ’00s. Οπότε ποτέ δεν πόσταρα πουθενά ή επανακυκλοφόρησα το σκίτσο και, όταν ανασύρθηκε αργότερα, το αποκήρυξα απερίφραστα και επανειλημμένα» είπε για τα σκίτσα τα οποία δημιούργησε πριν από 25 χρόνια.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «On Time» στις 10/07/2023