Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίσε επίσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, όπου και προανήγγειλε την προμήθεια καινούργιων πυροσβεστικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και μέσων για το Πυροσβεστικό Σώμα.

Στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, λαμβάνονται υπ'όψιν όχι μόνο τα μέτρα αλλά και τα μέσα που θα ληφθούν υπ'όψιν με σκοπό το να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι όποιες πιθανές πυρκαγιές, με την Πυροσβεστική να διαθέτει περισσότερα εναέρια μέσα ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τον συνολικό στόλο της. 

Αναφορικά με την αντιπυρική περίοδο, συζητήθηκε  ο μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός «σχετικά με τις πολύ σημαντικές επενδύσεις οι οποίες γίνονται στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, με πλήρη αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης». «Θα συντελεστεί πραγματικά μια κοσμογονία ως προς τα μέσα τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας, για την αντιμετώπιση όλων των κρίσεων που η κλιματική αλλαγή προκαλεί, με σημαντικότερες, βέβαια, τις δασικές πυρκαγιές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι υλοποιήθηκε ένας μεθοδικός σχεδιασμός με περισσότερα εναέρια μέσα και δράσεις πρόληψης.



Τα μέσα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών 

Στο σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο περιλαμβάνεται και ο χάρτης με την κατανομή των εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής. Πρόκειται για τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα τα οποία θα είναι σε ετοιμότητα για να επιχειρήσουν στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Όπως αναφέρεται και στον σχεδιασμό το 2023 τα εναέρια μέσα που θα έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική είναι περισσότερα και συγκεκριμένα 89 στο σύνολο - 28 περισσότερα από το 2019.






Στον σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης:

- Πρόγραμμα Αντινέρο Ι (Υπολειπόμενα έργα) 72 εκατ. € (50 εκατ. € Ταμείο Ανάκαμψης + 22 εκατ. € Εθνικοί Πόροι

- Πρόγραμμα Αντινέρο ΙΙ 85 εκατ. € (50 εκατ. € Ταμείο Ανάκαμψης + 35 εκατ. € Εθνικοί Πόροι)

- Καθαρισμοί δήμων: Διάθεση από ΥΠ.ΕΣ. 25 εκατ. € (από Μάρτιο τρέχοντος έτους)

- Καθαρισμοί αρχαιολογικών χώρων: (Εξωτερικά) από τα προγράμματα Αντινέρο Ι & ΙΙ Επικαιροποιήθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών και δόθηκαν οδηγίες για τη σύνταξη των ειδικών σχεδίων. Έκδοση εγκυκλίου για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση από αρχαιολογικούς χώρους.

- Επικαιροποιήθηκε η Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθμόν 20/2023 με θέμα «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».

- Ενίσχυση μηχανισμού μέσω Prepositioning Program, στο οποίο συμμετέχουν έξι (6) χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Μάλτα, Γαλλία και Σλοβακία) για 2 μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) με δυνάμεις που εγκαθίστανται στην Αρχαία Ολυμπία, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

- Εκστρατεία ενημέρωσης κοινού.

Ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής το 2023

Συνολικά 16.580 πυροσβέστριες και πυροσβέστες αποτελούν τη συνολική δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος στη χώρα μας, ενώ 14.040 αποτελούν τη δύναμη πυρόσβεσης.




Ο συνολικός στόλος οχημάτων της Πυροσβεστικής για το 2023 είναι 3.654. Συγκεκριμένα: 2.079 υδροφόρα, 1.345 βοηθητικά, 230 ειδικού σκοπού. Τη φετινή χρονιά τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι 244 περισσότερα από το 2022.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την παρουσίαση της αντιπυρικής περιόδου