Σε πλήρη ετοιμότητα από την 1η Μαΐου έχουν τεθεί φέτος οι υπηρεσίες πυρόσβεσης και αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, υπό την επίβλεψη του υπουργού Χρήστο Στυλιανίδη, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς θα παρουσιάσουν στις 18 Μαΐου τα επιχειρησιακά τους σχέδια, αποσπάσματα των οποίων φέρνουν σήμερα στο φως της δημοσιότητας τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Ιδιαίτερη μέριμνα ελήφθη για την πρόληψη και επιτήρηση των «κόκκινων» ζωνών, τον άμεσο έλεγχο των πυρκαγιών, τη συνεργασία των υπηρεσιών, την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και την έγκαιρη παρουσία μονάδων «προτού η φωτιά ξεφύγει». Στο πλαίσιο αυτό, των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας, εντάσσεται και η αύξηση της επιτήρησης τόσο από αέρος (με περιπολίες αεροσκαφών κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας, για να παρεμβαίνουν άμεσα όπου χρειαστεί) όσο και στο έδαφος. Η από αέρος επιτήρηση θα γίνεται κυρίως με AirTractors. Πρόκειται για μικρά αεροσκάφη, τα οποία πεφτούν έμφορτα (3 τόνοι νερό), είναι ευέλικτα και αξιολογούνται ιδανικά για πρώτη προσβολή. Πέρυσι είχαν μισθωθεί έξι τέτοια σκάφη, φέτος όμως θα είναι τα διπλάσια. Γενικώς, ο στόλος των πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων θα αριθμεί πολλές παραπάνω μονάδες.

Η επιτήρηση από το έδαφος ενισχύεται, επίσης, με περισσότερα αμιγή περίπολα, στα οποία θα συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ θα αξιοποιηθούν και στρατιωτικά μηχανήματα. Ταυτόχρονα, πολλά θα είναι τα περίπολα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας με δικά τους οχήματα και προσωπικό. Καινοτομία επίσης αποτελεί η εκ των προτέρων μεταφορά δυνάμεων σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, ώστε η συνδρομή τους να είναι περισσότερο στοχευμένη και πιο αποτελεσματική.

Προσλήψεις - συνδρομή

Το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται με 500 ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος), 440 δασοπυροσβέστες, 60 δασοπυροσβέστες δασολόγους/δασοπόνους. Σε συνέχεια της εκπαίδευσής τους, θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι από αρχές Ιουνίου, όπως και οι 4.500 εθελοντές δασοπυροσβέστες, οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία εκπαίδευσης και πιστοποίησης.

Οσο δε για την ευρωπαϊκή συνδρομή, που πέρυσι αποδείχθηκε σωτήρια, τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα παραμονής στην Ελλάδα για το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου πυροσβεστών από τη Βόρεια Ευρώπη, ώστε, σε περίπτωση εκδήλωσης συμβάντος, να μπορούν να βρεθούν άμεσα στο πεδίο, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο. Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε συζητήσεις προκειμένου η Ελλάδα να υποδεχτεί τα πρώτα εναέρια μέσα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU, με στόχο την άμεση παροχή συνδρομής για δασοπυρόσβεση σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο. Γεγονός που ενισχύει τον ρόλο της χώρας μας σε θέματα δασοπροστασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς τη μετατρέπει σε κόμβο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού στην περιοχή.



Νομοθεσία

Περαιτέρω, έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή:

  • 1) Η θεσμοθέτηση της χρήσης του «αντιπύρ» ως μέσου πυρόσβεσης,
  • 2) η «απελευθέρωση» των δήμων από αγκυλώσεις του παρελθόντος σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά τους να προχωρούν άμεσα σε καθαρισμούς οικοπέδων
  • 3) η απαγόρευση πρόσβασης σε περιοχές αυξημένου κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιάς (περιοχές «Natura», δρυμοί, δάση, άλση κ.λπ.), όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός (3, 4 και 5) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Επιπλέον, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εκπονήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα καθαρισμών, συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ - μάλιστα τα 50 εκατ. εξ αυτών προέρχονται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη συντήρηση/διάνοιξη δασικών ζωνών και τη συντήρηση δασικών δρόμων. Συνολικά, αφορά καθαρισμούς περισσότερων από 38.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, 10.719 δασικών δρόμων και 1.625 αντιπυρικών ζωνών.

Τέλος, έχει καταρτιστεί πρόγραμμα αναβάθμισης της πυροπροστασίας και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμών για έντεκα εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια (Δελφών, Μυκηνών, Επιδαύρου, Μυστρά, Αρχαίας Ολυμπίας, Επικούρειου Απόλλωνα, Αρχαίας Μεσσήνης, Αφαίας Αίγινας, Ηραίου Σάμου, βυζαντινού κάστρου Πλαταμώνα και Σπαθών Ολύμπου).

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 6/5