Ο άνθρωπος που κλήθηκε να επαναφέρει τη μικρή Τζωρτζίνα στη ζωή στις 29 Ιανουαρίου 2022 κατέθεσε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της πρωτότοκης κόρης.

Ο μάρτυρας, Κωνσταντίνος Τζιούβας, παιδίατρος εντατικολόγος του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού είπε στην κατάθεσή του την αγωνιώδη προσπάθεια των γιατρών να κρατήσουν στη ζωή τη μικρή Τζωρτζίνα, κάτι που όπως είπε δυστυχώς δεν κατάφεραν. 

«Ήταν σχετικά ήρεμη και μας ευχαρίστησε, αν και δεν τα καταφέραμε»

Εκεί συνάντησε και τη μητέρα της Τζωρτζίνας και κατηγορούμενη στην υπόθεση, Ρούλα Πισπιρίγκου, την οποία, όπως περιέγραψε, ενημέρωσε στα 20 λεπτά προσπάθειας πως το παιδί δεν επανερχόταν: «Ήταν έξω από το δωμάτιο και την ενημέρωσα, ως όφειλα, ότι το παιδί έχει φύγει από τη ζωή. Μου είπε να προσπαθήσουμε περισσότερο, γιατί στην Πάτρα επανήλθε μετά από 55 λεπτά».

Αυτό έκανε εντύπωση στον μάρτυρα στην πρώτη του επαφή με την κατηγορούμενη, όπως είπε και στην κατάθεσή του, ήταν το γεγονός πως του έκανε μία τεχνική ερώτηση. «Ήταν μια τεχνική ερώτηση και μου έκανε εντύπωση εκείνη τη στιγμή. Συνήθως οι γονείς κλαίνε, καταρρέουν, γίνονται επιθετικοί, κατηγορούν τους γιατρούς …» είπε ο μάρτυρας, υπογραμμίζοντας πως συνέχισαν την προσπάθεια τους να επαναφέρουν το παιδί για περισσότερο από μία ώρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας περιέγραψε ότι όταν πια σταμάτησαν την προσπάθεια για να επαναφέρουν την μικρή και ενημέρωσε την μητέρα και πάλι του έδωσε την αίσθηση πως ήταν στρεσαρισμένη και εξήγησε: «Ήταν πολύ ευγενική. Δεν έδειξε το συναίσθημα που περίμενα να δω και αυτό μου έκανε εντύπωση» είπε και συνέχισε «ήταν σχετικά ήρεμη και μας ευχαρίστησε αν και δεν τα καταφέραμε. Της είπα "τι μας ευχαριστείτε; Το παιδί πέθανε"…».

«Το παιδί ήταν νεκρό όταν το είδα, δεν ξέρω πόση ώρα…»

Ο εντατικολόγος , ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της προσπάθειας ανάνηψης της Τζωρτζίνας, υπήρξε ξεκάθαρος ότι όταν αντίκρισε το παιδί ήταν ήδη νεκρό. «Το παιδί ήταν νεκρό όταν το είδα δεν μπορώ να πω με ακρίβεια πόση ώρα…».

«Δε δώσαμε κεταμίνη»

Το ίδιο κατηγορηματικός ήταν ο μάρτυρας σχετικά και με το εάν χορήγησαν στη μικρή Τζωρτζίνα κεταμίνη, αλλά αντίθετα είπε πως κάθε 5 λεπτά της έδιναν αδρεναλίνη στην προσπάθεια τους να την επαναφέρουν στη ζωή. Όπως είπε δόθηκε αδρεναλίνη «σε μια προσπάθεια να πατήσουνε τη μίζα και να πάρει μπρος η καρδιά».

Πρόεδρος: Από εσάς χορηγήθηκε κεταμίνη; 

Μάρτυρας: Δεν είχαμε με κανένα λόγο. Ποτέ.

Ο γιατρός εξήγησε πως η κεταμίνη χρησιμοποιείται συχνά στις ΜΕΘ για καταστολή και αναλγησία, σημειώνοντας πως υπάρχουν πρωτόκολλα για τη διασωλήνωση και συνήθως τη χρησιμοποιούν σε ασθενείς με άσθμα. Όταν ο εντατικολόγος κλήθηκε να απαντήσει αν τα φιαλίδια της κεταμίνης και της αδρεναλίνης μοιάζουν ανέφερε: «κάποια μοιάζουν κάποια δεν μοιάζουν». Ο μάρτυρας αναφερόμενος στην κεταμίνη τόνισε πως «τα ναρκωτικά που χορηγούνται καταγράφονται και χρεώνονται στο ασθενή», ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να έγινε λάθος από τη νοσηλεύτρια.

Αλ. Κούγιας: Έχετε καταλήξει από τι υπέστη ανακοπή το παιδί; 

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.

Αλ. Κούγιας: Γνωρίζετε πως έχει αποδοθεί κατηγορία στην κατηγορουμένη πως ευθύνεται για τον θάνατο με χορήγηση κεταμίνης;

Μάρτυρας: Ναι.

(…)

Αλ. Κούγιας: Έχετε μάθει τι ποσότητα κεταμίνης βρέθηκε;

Μάρτυρας:  Όχι.

Αλ. Κούγιας: Έχει σχέση η χορήγηση κεταμίνης με το βάρος; 

Μάρτυρας: Ναι, εάν είχαμε δώσει στην Τζωρτζίνα, θα δίναμε 25 ml…Εμείς δώσαμε μόνο ροκουρόνιο.