«Φωτιά» ήταν η κατάθεση της διευθύντριας της παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Π.&Α. Κυριακού», Μυρσίνης Μαυρίκου, στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας. 

Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα ανέφερε η μάρτυρας για τον τρόπο που αντιμετώπιζε η 34χρονη κατηγορούμενη τα επεισόδια του παιδιού της. «Μου έκανε τρομερή εντύπωση το πόσο ψύχραιμη ήταν. Ακόμη και όταν το παιδί έκανε επεισόδιο, στο πρόσωπό της δεν υπήρχε ούτε η αγωνία ούτε ο φόβος. Αυτό δεν συμβαίνει στους γονείς. Μάλιστα, σε κάποιο επεισόδιο που το παιδί δεν είχε κάνει βραδυκαρδία αλλά ταχυκαρδία, μου είπε ότι "έτσι συμβαίνει, θα κάνει σε λίγο βραδυκαρδία". Με απόλυτη ψυχραιμία και ηρεμία. Αυτό δεν το έχω συναντήσει ποτέ ξανά σε γονείς. Να προβλέπει γονιός τι θα πάθει το παιδί του;», είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.

Αυτές οι αναφορές της γιατρού βρέθηκαν και στο επίκεντρο των ερωτήσεων της υπεράσπισης, με τη μάρτυρα να επαναλαμβάνει ότι «δεν ήταν η αναμενόμενη στάση μιας μητέρας με τέτοια προβλήματα, δεν υπήρχε λόγος να πει ότι “το μεγαλύτερο επεισόδιο δεν το έχετε δει ακόμη”, παρακολουθούσαμε τα πάντα στο παιδί, γι’ αυτό είχε έρθει σε εμάς».

«Περίεργοι οι θάνατοι των άλλων δυο παιδιών»

Όπως περιέγραψε στο δικαστήριο, οι πληροφορίες που έλαβε ήταν ότι η Τζωρτζίνα ήταν ένα υγιές παιδί. «Είχαμε δύο αιφνίδιους θανάτους άλλων δύο παιδιών. Δύο φορές που εξέτασα το παιδί στις 27 και 28 Ιανουαρίου ήταν σταθερό αλλά με βαριά εικόνα τετραπληγίας. Έγιναν όλες οι εξετάσεις και ήταν όλες καλές», ανέφερε και σε ερώτηση που της τέθηκε από την έδρα χαρακτήρισε «περίεργους» τους θανάτους των άλλων δυο παιδιών της οικογένειας.

«Στην οικογένεια δεν υπήρχαν προβλήματα και απλά είχαμε τους δύο αιφνίδιους θανάτους των άλλων παιδιών. Η μητέρα μού είπε για ηπατική ανεπάρκεια για το ένα κοριτσάκι και ρώτησα αν είχε κάποιο πρόβλημα με το ήπαρ. "Όχι" μου είπε, ότι δεν είχε κάποιο πρόβλημα και ότι θα προσφύγουν νομικά. Για να πεθάνεις από ηπατική ανεπάρκεια πρέπει να έχεις πρόβλημα με το ήπαρ, δεν πεθαίνεις μπαμ και κάτω».

Για πρώτη φορά άκουσε την ύπαρξη της αγενεσίας φλεβόκομβου η μάρτυρας, όταν ρώτησε την αιτία θανάτου της μόλις έξι μηνών Ίριδας. «Το άλλο παιδί πέθανε από αγενεσία φλεβόκομβου. Αυτό το άκουγα πρώτη φορά, ήταν περίεργο. Ρώτησα τους καρδιολόγους, ήταν η πρώτη φορά που το άκουγα», είπε στο δικαστήριο.

Πρόεδρος: Γιατί πήρατε την απόφαση να μη χορηγεί η μητέρα τα φάρμακα στο παιδί;

Μάρτυρας: Είδα κάποια περιστατικά που με είχαν προβληματίσει. Ήταν ένα παιδί που στην Πάτρα εμφάνιζε επεισόδια, αλλά όσες φορές πήγε στη ΜΕΘ δεν εμφάνισε κανένα επεισόδιο. Θεώρησα πιο ασφαλές και λογικό να είμαι σίγουρη ότι τα φάρμακα χορηγούνται σωστά μέσω γαστροστομίας. Για παράδειγμα, ένα φάρμακο, αν δε το δώσεις στη σωστή του δόση, μπορεί να είναι κατασταλτικό ή και θανατηφόρο. Εγώ έπρεπε να είμαι σίγουρη ότι όλα γίνονται όπως πρέπει.

Η ίδια πρόσθεσε σε άλλο σημείο ότι «δύο πρωινά πριν καταλήξει η 9χρονη είχε πολύ καλή κλινική εικόνα. Δεν δικαιολογείται ο θάνατός της».

Το μοιραίο επεισόδιο

Αναφερόμενη στο επεισόδιο μετά την εκδήλωση του οποίου η Τζωρτζίνα βρέθηκε νεκρή, είπε: «Δεν το είδε κανείς αυτό το επεισόδιο. Το παιδί όταν μπήκε η συνάδελφος ήταν ήδη νεκρό. Στις 29/1 δεν ξέρει κανείς τι έγινε. Το παιδί βρέθηκε ξαφνικά σχεδόν νεκρό. Κάτι τρομερά περίεργο. Δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση. Η μητέρα ήταν ο μόνος άνθρωπος που βρισκόταν μέσα. Πάντα, σε όλα τα επεισόδια, μόνο η μητέρα ήταν παρούσα».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή