Ένα χαρακτηριστικό προϊόν των Κυθήρων είναι το πολυφημισμένο «αλάτι των βράχων», το οποίο είναι περιζήτητο σε όλους τους λάτρεις της μαγειρικής. Οι ντόπιοι με κόπο και υπομονή το συλλέγουν μέσα από τις φυσικές κοιλότητες που δημιουργούνται στους βράχους που βρίσκονται κοντά στην ακτή του νησιού.

Ακολουθώντας την παραδοσιακή διαδικασία, περιμένουν το θαλασσινό νερό να εξατμιστεί μέσα από τις κοιλότητες και στη συνέχεια μαζεύουν το αλάτι. Σύμφωνα με έρευνες ακολουθώντας αυτή την διαδικασία διατηρούνται τα ευεργετικά συστατικά και τα ιχνοστοιχεία του αλατιού, όπως το μαγνήσιο. Ο Τάσος Βερνάρδος, ο οποίος εμπορεύεται εδώ και 24 χρόνια το συγκεκριμένο αλάτι, μίλησε στα parapolitika.gr για τις ευεργετικές ιδιότητές του και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αλυκάριοι προκειμένου να το μαζέψουν.

Στην αρχή ο κ. Τάσος ανέφερε ότι για να γίνει το αλάτι πρέπει να βοηθήσει πρώτα ο καιρός. «Πρώτα απ' όλα πρέπει να μην έχει βροχή ειδικότερα αυτή την εποχή. Το τελευταίο διάστημα έχει συνέχεια βροχές και μας έχει καταστρέψει, είναι μία από τις χειρότερες χρονιές μας. Το αλάτι από αρχές Ιούνη αρχίζει και πήζει και άμα μπει το νερό της βροχής μέσα στη γούρνα καταστρέφεται και μας πάει ένα μήνα πίσω» είπε ο κ. Τάσος.



Για να μαζέψει κάποιος το αλάτι από τον βράχο δεν είναι κάτι απλό. Όπως αναφέρει ο ίδιος οι βράχοι επειδή έχουν ακονιστεί από την θάλασσα είναι πολύ κοφτεροί και αν δεν προσέξει κάποιος μπορεί να κοπεί αρκετές φορές. «Ο βράχος είναι πολύ κοφτερός γιατί τον ακονίζει η θάλασσα. Η πέτρα είναι τόσο κοφτερή που άμα δεν προσέξεις ματώνεις. Όσοι μαζεύουν αλάτι μπορεί να κόψουν τα πόδια τους μέχρι και 5 φορές. Επίσης, επειδή στο σημείο υπάρχει πολύ αλάτι, αυτό μπορεί να μπει μέσα στην πληγή και να πονέσεις ακόμα περισσότερο. Η δουλειά αυτή είναι βασανιστήριο δεν είναι κάτι εύκολο» δήλωσε στα parapolitika.gr.

Αμέσως μετά αναφέρθηκε στο γιατί το «αλάτι των βράχων» είναι καλύτερο από το κανονικό αλάτι λέγοντας ότι: «Στις άλλες αλυκές το 60 με 70% του νερού αποστραγγίζεται. Με αυτή την μέθοδο δυστυχώς το αλάτι χάνει αρκετά από τα ευεργετικά του στοιχεία όπως το μαγνήσιο και το κάλιο. Την ίδια στιγμή στο αλάτι των Κυθήρων και σ' όλα τα άλλα "αλάτια των βράχων" το νερό κατά 80% εξατμίζεται, επομένως είναι πλούσιο σε ευεργετικά στοιχεία για την υγεία». Σύμφωνα με το κ. Τάσο μία μικρή δεξαμενή-κοιλότητα μπορεί να παράξει 5-10 κιλά αλατιού. Βέβαια, υπάρχουν και πιο μεγάλες δεξαμενές, κυρίως στην περιοχή του Αβλέμονα, που μπορεί να δώσουν έως και 200-300 κιλά αλάτι. «Συνολικά το νησί μαζεύει περίπου 30-35 τόνους αλάτι τον χρόνο» σημείωσε.

Σχετικά με το ποσό περιζήτητο είναι το αλάτι των Κυθήρων ο κ. Τάσος είπε ότι αυτή τη στιγμή μπορεί κάποιος να το βρει σε 20.000 σημεία σε όλον τον κόσμο και είναι αυτό που προτιμούν όλοι οι μεγάλοι σεφ και τα πιο γνωστά εστιατόρια. «Αρκετοί μεγάλοι σεφ και τα καλύτερα εστιατόρια στο εξωτερικό προτιμούν το "αλάτι των βράχων" γιατί είναι πιο εύγευστο. Σε μερικά σημεία το πουλάνε με το κιλό. Σε πολύ γνωστό εστιατόριο του Μόντρεαλ 1 κιλό αλατιού κοστίζει έως και 40 ευρώ» κατέληξε.