O αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, υποδέχθηκε αντιπροσωπεία μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα. Η αντιπροσωπεία συνοδευόταν από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τσούνη





Κατά την τοποθέτησή του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε τις ιδιαίτερες προκλήσεις ασφαλείας που διαμορφώνονται λόγω του εξελισσόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και ως αποτέλεσμα των αναθεωρητικών τάσεων στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, που ενεργεί πάντοτε με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και επιδιώκει τη δημιουργία νέων παραγωγικών σχέσεων με φίλους, εταίρους και συμμάχους τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές και συμμαχικό επίπεδο.





Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, υποδέχθηκε στο ΓΕΕΘΑ αντιπροσωπεία μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα.

Η αντιπροσωπεία συνοδευόταν από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. George J. Tsunis, και σε αυτήν συμμετείχαν ο Senator Mike Crapo ως επικεφαλής, καθώς και τα μέλη του Κογκρέσου Senator John Thune, Senator Mike Lee, Senator John Cornyn, Congressman Russ Fulcher και o Secretary for the Minority, Robert Duncan.

Κατά την τοποθέτησή του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε τις ιδιαίτερες προκλήσεις ασφαλείας που διαμορφώνονται λόγω του εξελισσόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και ως αποτέλεσμα των αναθεωρητικών τάσεων στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, που ενεργεί πάντοτε με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και επιδιώκει την δημιουργία νέων παραγωγικών σχέσεων με φίλους, εταίρους και συμμάχους τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές και συμμαχικό επίπεδο.

Επισήμανε, επίσης, το πλήθος των διεθνών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων στις οποίες συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και τα τριμερή σχήματα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας, τα οποία συνολικά στοχεύουν στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.

Αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη αμυντική συνεργασία και στις άριστες στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, εντός του πλαισίου της αναβαθμισμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement - MDCA), καθώς και στη στρατηγική σημασία και αξία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης στην παροχή σημαντικών διευκολύνσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις τόσο των ΗΠΑ όσο και άλλων Συμμάχων και εταίρων μας.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε για ακόμα μία φορά την προσήλωση της χώρας μας στον σταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στη δέσμευση για περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της αντιπροσωπείας, ο διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής - Πολιτικής - Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ, υποπτέραρχος (ΕΑ) Απόστολος Μητσόπουλος, παρουσίασε θέματα αμυντικής πολιτικής καθώς και τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων, και ακολούθησε συζήτηση.