Την προσπάθεια ομάδας να διασώσει νεαρό τραυματισμένο ζαρκάδι στα Γιάννενα, το οποίο μάλιστα απειλείται και με εξαφάνιση, κατέγραψε βίντεο.

Ειδικότερα, το νεαρό ζαρκάδι που είχε τραυματιστεί εντόπισε κάτοικος του χωριού Καλαρρύτες στα Ιωάννινα. Ο ίδιος άνθρωπος ειδοποίησε τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του ΟΦΥΠΕΚΑ, η οποία ανέλαβε να διασώσει το μικρό θηλαστικό.

Στο χωριό Καλαρρύτες δυτικά της Πίνδου στα Ιωάννινα έσπευσε κλιμάκιο της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του ΟΦΥΠΕΚΑ που ανέλαβε τη διάσωση του νεαρού τραυματισμένου ζαρκαδιού.

Όντως, το προσωπικό της ΜΔΠΠΗ απεγκλώβισε με επιτυχία το μικρόσωμο θηλαστικό και το μετέφερε με ασφάλεια στις εγκαταστάσεις του «Αρκτούρου», όπως αναφέρει το epirus-post-news.gr.

Σημειώνεται ότι το ζαρκάδι ⟨Capreolus capreolus⟩ ανήκει στην οικογένεια των ελαφιδών. Στην Ελλάδα, έχουν απομείνει μικροί σχετικά πληθυσμοί ζαρκαδιών στις ορεινές περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας (το είδος χαρακτηρίζεται τρωτό).

Η ΟΦΥΠΕΚΑ σε σχετική ανακοίνωση εύχεται το αγαπητό αυτό ζώο να αναρρώσει γρήγορα και να επιστρέψει στο φυσικό περιβάλλον του!

Οι Καλαρρύτες είναι ορεινός οικισμός που βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές της γεωτεκτονικής ζώνης της οροσειράς της Πίνδου του Νομού Ιωαννίνων στην Ήπειρο. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού, 56 χλμ. νοιοανατολικά των Ιωαννίνων.

Ο οικισμός ήκμασε ιδιαίτερα τον 18ο αι. με το εμπόριο (υφαντά, μετάξι από τη Θεσσαλία, ακατέργαστα δέρματα ζώων κ.ά.) και την ανάπτυξη της χειροτεχνίας (έργα σε ασήμι και χρυσό). Κατά την περίοδο αυτή αρκετοί κάτοικοι των Καλαρρυτών διατηρούσαν εμπορικούς οίκους σε πολλά ευρωπαϊκά κέντρα. Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.