Τις τάσεις των βάσεων με δεδομένο τον αριθμό εισακτέων, ανά πεδίο και σχολή, περιγράφει μελέτη του Κ. Παπαγιαννούλη, συμβούλου σπουδών και καριέρας της PIXIDAedu.

Όπως τονίζεται στη μελέτη που παρουσιάζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», φέτος σημειώνονται σημαντικές αυξήσεις εισακτέων, οι οποίες φτάνουν μέχρι και τον διπλασιασμό, όπως στο τμήμα Κοινωνιολογίας της Παντείου, το οποίο από 80 εισακτέους πέρυσι φέτος αύξησε τις θέσεις εισακτέων σε 159.

Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις μείωσης εισακτέων, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στο τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο από 153 εισακτέους πέρυσι φέτος τους μείωσε στους 85.

Σε γενικές γραμμές, τα υψηλόβαθμα περιζήτητα τμήματα δεν μετέβαλαν το πλήθος των θέσεων εισακτέων, ενώ τα τμήματα τα οποία πέρυσι κατέγραψαν βάσεις κάτω των 16.000 μορίων σχεδόν στο σύνολό τους αύξησαν τον αριθμό εισακτέων σε ποσοστό από 10% έως 25%.

Με βάση τη μελέτη, η αύξηση του αριθμού εισακτέων διαμορφώνει δυναμική μείωσης των βάσεων κατά 20 έως 80 μόρια. Στη μελέτη, η οποία περιλαμβάνει 150 τμήματα, αναφέρεται η δυναμική επί των βάσεων, δηλαδή η τάση μεταβολής των βάσεων αποκλειστικά λόγω της μεταβολής εισακτέων.

Οι θέσεις εισακτέων είναι μόνο ένας από τους τέσσερις σπουδαίους «μακροσκοπικούς» παράγοντες διαμόρφωσης των βάσεων, οι οποίοι είναι: ο αριθμός εισακτέων, οι επιδόσεις στα εξεταζόμενα μαθήματα, οι επιλογές στο μηχανογραφικό και το πλήθος των υποψηφίων. Επιπλέον, υπάρχουν και οι «μικροσκοπικοί» παράγοντες διαμόρφωσης βάσεων, που είναι οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής των τμημάτων και οι συντελεστές βαρύτητας κάθε τμήματος.

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Τα περιζήτητα τμήματα με μόρια άνω των 16.000 δεν μετέβαλαν τον αριθμό εισακτέων, με αποτέλεσμα να εξαλείφεται πλήρως, εν προκειμένω, ο παράγοντας του πλήθους εισακτέων. Με άλλα λόγια, αν, π.χ., το τμήμα Νομικής Αθηνών το δηλώσει ίδιο με πέρυσι πλήθος υποψηφίων, οι οποίοι έχουν παραπλήσιες με πέρυσι επιδόσεις, τότε δεν θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στα μόρια. Το τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου, το οποίο αύξησε τους εισακτέους από 80 σε 159, αν όλοι οι άλλοι παράγοντες έμεναν σταθεροί, τότε θα μείωνε τα μόρια εισαγωγής κατά 70 σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετα, το τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ είναι ένα από τα ελάχιστα που μείωσαν τους εισακτέους, και συγκεκριμένα από 127 πέρυσι σε 100 φέτος, με αποτέλεσμα να εμφανίζει δυναμική αύξησης μορίων κατά 30, εφόσον οι άλλοι παράγοντες μείνουν ίδιοι. Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο διακρίνουμε δύο κατηγορίες αυξήσεων πλήθους εισακτέων:
  • Αύξηση θέσεων εισακτέων κατά 11%, όπως στα περισσότερα φιλολογικά τμήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αντίστοιχη δυναμική μείωσης βάσεων κατά 10-20 μόρια.
  • Αύξηση εισακτέων κατά 25%, όπως σε τμήματα Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνικής Εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυναμική μείωσης βάσεων κατά 20-30 μόρια.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Τα περιζήτητα τμήματα με μόρια άνω των 16.000 δεν μετέβαλαν τον αριθμό εισακτέων, με αποτέλεσμα να εξαλείφεται πλήρως, εν προκειμένω, ο παράγοντας του πλήθους εισακτέων. Ετσι, τμήματα όπως τα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Μηχανολόγων Μηχανικών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, Πολιτικών Μηχανικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Χημικών Μηχανικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης και Ναυπηγών ΕΜΠ δεν επηρεάζονται από το πλήθος των εισακτέων.

Εξαίρεση στον κανόνα αύξησης πλήθους εισακτέων αποτελεί το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, το οποίο μειώνει τους εισακτέους από 240 πέρυσι σε 155 φέτος, με αποτέλεσμα να εμφανίζει δυναμική αύξησης των μορίων κατά 130, αποκλειστικά από τον παράγοντα των θέσεων. Τα περισσότερα τμήματα εμφανίζουν αύξηση θέσεων εισακτέων σε ποσοστά από 11% έως 25%, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυναμική μείωσης μορίων κατά 10-30. Ενδεικτικά αναφέρουμε το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο Αιγάλεω, το οποίο από 112 εισακτέους πέρυσι φέτος έχει 140, δηλαδή ποσοστό αύξησης 25%, με αποτέλεσμα να εμφανίζει δυναμική μείωσης μορίων κατά 30, αποκλειστικά από τον παράγοντα των θέσεων.


3ο Επιστημονικό Πεδίο

Τα περιζήτητα τμήματα με μόρια άνω των 16.000 και εδώ δεν μετέβαλαν τον αριθμό εισακτέων, με αποτέλεσμα να εξαλείφεται πλήρως, εν προκειμένω, ο παράγοντας του πλήθους εισακτέων. Ειδικά, κατ’ εξαίρεση, από τα υψηλόβαθμα τμήματα, Οδοντιατρικό και Κτηνιατρικό ΣΣΑΣ μείωσαν τους εισακτέους από 6 σε 5. Ολα σχεδόν τα υπόλοιπα τμήματα με μόρια εισαγωγής κάτω των 16.000 έχουν ποσοστό αύξησης κατά 25%! Ετσι, όλα τα τμήματα της κατηγορίας αυτής, Λογοθεραπεία, Φυσικοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Νοσηλευτική, Μαιευτική κ.ά., εμφανίζουν δυναμική μείωσης μορίων κατά 30-80, αποκλειστικά οφειλόμενη στην αύξηση εισακτέων. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών στο Αιγάλεω, το οποίο αυξάνει τους εισακτέους από 288 σε 360, δηλαδή σε ποσοστό 25%, με αποτέλεσμα να εμφανίζει δυναμική μείωσης μορίων κατά 80.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Ο κανόνας της αύξησης των εισακτέων επαναλαμβάνεται σχεδόν σε όλα τα τμήματα του 4ου Πεδίου. Ελάχιστα είναι εκείνα που δεν μεταβάλλουν τους εισακτέους, όπως τα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Οικονομικών Επιστημών ΑΣΟΕΕ, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Αθήνας, Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ και Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ. Ολα τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων αυξάνουν τους εισακτέους κατά 25%.

Αυτό εμφανίζει καθολική δυναμική μείωσης μορίων εισαγωγής κατά 30-70 μόρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, το οποίο αυξάνει τους εισακτέους από 233 πέρυσι σε 291 φέτος (25%), με αποτέλεσμα να εμφανίζει δυναμική μείωσης μορίων κατά 70. Αντίστοιχα, το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Θεσσαλονίκης αυξάνει τους εισακτέους από 256 σε 320 (25%) και εμφανίζει τάση μείωσης μορίων κατά 55.


*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 24 Ιουνίου 2023.