Το τελευταίο βήμα για την επιτυχία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι η έξυπνη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου (Μ.Δ.).

«Κρυμμένες» ευκαιρίες, σχολές που δεν αποτελούν πόλο έλξης, επειδή δεν είναι πολύ γνωστές, όπως και «καλές» σχολές, αλλά σε περιφερειακά πανεπιστήμια, αποτελούν πολλές φορές το διαβατήριο για μια επιτυχημένη επιστημονική καριέρα ή οδηγούν με άνεση σε μια θέση στην αγορά εργασίας.

Σε δύο φάσεις

Η υποβολή μηχανογραφικού φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση. Οι υποψήφιοι δηλαδή θα υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό δελτίο, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού (ΠΜΔ) και για τα δημόσια ΙΕΚ. Οι βαθμολογίες των μαθημάτων (εκτός των ειδικών) αναμένεται να ανακοινωθούν περί τα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από βαθμολογικά κέντρα, ελαφρώς λιγότερα είναι τα γραπτά που βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση στην Εκθεση και το ίδιο ισχύει για τα Μαθηματικά, καθώς η μέχρι τώρα εικόνα από τα γραπτά είναι ελαφρώς καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή (πέρυσι 59,5% κάτω από τη βάση).

Οι συμβουλές

Τα μυστικά για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου δίνουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» με τη βοήθεια του προέδρου της ΟΕΦΕ, Γιάννη Βαφειαδάκη, ο οποίος δίνει συμβουλές που κινούνται σύμφωνα με τον γνώμονα της πραγματικής επιθυμίας του υποψηφίου, ο οποίος δεν θα πρέπει να πέφτει σε «παγίδες» προτού ενημερωθεί αναλυτικά για τις σχολές που επιθυμεί, αλλά και για τις δυνατότητες μετεγγραφών που αυτές έχουν. Το πρώτο μυστικό για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι ο υποψήφιος να ακολουθήσει τις πραγματικές επιθυμίες του. Το σύστημα των φετινών εξετάσεων προβλέπει ότι κάθε τμήμα θα ορίζει δικό του συντελεστή για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που μπορεί να είναι αυξημένος ή μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Επίσης υπάρχει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία πέρυσι για το πρώτο πεδίο διαμορφώθηκε στο 9,05, για το δεύτερο στο 9,47, για το τρίτο στο 9,62, ενώ στο τέταρτο πεδίο ήταν 8,36 μονάδες. Ακόμα ένα μυστικό για την έξυπνη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι τα αποκαλούμενα από αυτούς που χρόνια ασχολούνται με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις «τμήματα ευκαιρίας». Δηλαδή, τμήματα που, αν και συνήθως έχουν χαμηλή βάση εισαγωγής, όπως το Μαθηματικό Σάμου, το Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης, το Πληροφορικής Τρίπολης και το Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Χίου, οδηγούν σε πολλές δυνατότητες στην αγορά εργασίας.

Οδηγός Σπουδών

Τρίτο μυστικό είναι η αναζήτηση στο Διαδίκτυο των οδηγών σπουδών με τα αναλυτικά μαθήματα στα τμήματα που θεωρούν οι υποψήφιοι ότι τους ενδιαφέρουν, προκειμένου να ξέρουν τι θα διδαχθούν και κατά πόσο πραγματικά τους ενδιαφέρει το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί προτρέπουν τους υποψηφίους να βλέπουν αναλυτικά και τα προσφερόμενα μεταπτυχιακά με βάση το πρώτο πτυχίο, καθώς οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν τη συνέχιση των σπουδών τους. Καλό είναι οι υποψήφιοι που επιθυμούν να πάρουν μετεγγραφή να μελετούν από την αρχή τις αντιστοιχίες των τμημάτων, όπως αυτές ανακοινώνονται από το υπουργείο Παιδείας.

Εκτύπωση και SMS

Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να βλέπουν τις τελικές προτιμήσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των Μ.Δ. και ΠΜΔ είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να προβεί στην οριστικοποίησή τους. Για τρίτη χρονιά εφέτος άνοιξε η πλατφόρμα για αποτελέσματα Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω γραπτού μηνύματος SMS. Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης μέσω SMS, καθώς θα μπορούν να λάβουν τη βαθμολογία τους, αλλά και τη σχολή/τμήμα εισαγωγής τους με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.

Σε ειδική εφαρμογή

Οι υποψήφιοι μπορούν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων smsresults. minedu.gov.gr, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, σε ειδική εφαρμογή, η οποία θα είναι διαθέσιμη έως και την Παρασκευή 23 Ιουνίου, αξιοποιώντας τα στοιχεία συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Επίσης, λειτουργεί η εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους, σε κεφαλαίους χαρακτήρες, θα μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τη βαθμολογία τους και τη σχολή εισαγωγής τους.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 17 Ιουνίου 2023.