Μνήμες Μαρτίου του 2020 ξύπνησε η προσπάθεια δεκάδων παράτυπων μεταναστών να περάσουν τα σύνορα του Έβρου την Κυριακή. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, στέλνοντας μήνυμα κυρίως στους διακινητές που εκτιμάται ότι βρίσκονται πίσω από την εν λόγω προσπάθεια.

Στη Θράκη ο Λαλούσης

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, συνεκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Βασίλειος Σκουρής, ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλειος Κασκαρέλης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Δανιήλ Εσδράς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Μάλιστα στη Θράκη έσπευσε ο κ. Λαλούσης, ενώ σήμερα θα πάει στον Έβρο. Μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσίας. Ο έμπειρος Χαράλαμπος Λαλούσης για τρία χρόνια κατείχε τη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, επομένως έχει εικόνα του τι συμβαίνει στην ελληνική μεθόριο.

Τουρκικός δάκτυλος

Οι ελληνικές Αρχές έστησαν γρήγορα επιχείρηση διάσωσης για τον απεγκλωβισμό 91 μεταναστών από νησίδα στον Έβρο, στην περιοχή Μαράσια. Πρόκειται για Κούρδους της φυλής Γεζίντι, οι οποίοι δέχονται συχνά διωγμούς κυρίως από τους τζιχαντιστές του Ιράκ. Από την πρώτη στιγμή στο σημείο βρέθηκαν η ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., η Πυροσβεστική, αλλά και διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για να βοηθήσουν τις αθώες αυτές ψυχές. Στην πλειονότητά τους γυναίκες και μικρά παιδιά.

Συνοριοφύλακες της περιοχής αναφέρουν στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ότι βλέπουν δάκτυλο της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Εξηγούν, δηλαδή, ότι πρόκειται για ένα συντονισμένο σχέδιο προώθησης απελπισμένων ανθρώπων από την Τουρκία στην Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές προβλέπουν «θερμό» καλοκαίρι στα σύνορα.

Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη είχε εντοπιστεί καραβάνι με 135 μετανάστες, 50 άνδρες, 32 γυναίκες και 53 παιδιά, που πέρασαν περπατώντας τον ποταμό Έβρο, σε σημείο όπου τα νερά λόγω εποχής έχουν υποχωρήσει αρκετά. Οι μετανάστες εντοπίστηκαν από τους συνοριοφύλακες κοντά στο χωριό Νέα Βύσσα. Όπως δήλωσαν στις Αρχές, είναι συριακής καταγωγής και οδηγήθηκαν στο πέρασμα από την τουρκική στρατοχωροφυλακή.

Εργαλειοποίηση

Η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει να μετατραπεί η χώρα σε ξέφραγο αμπέλι ούτε να εργαλειοποιείται ο πόνος αυτών των ανθρώπων. Ωστόσο, δεδομένου ότι στα ελληνοτουρκικά επικρατεί ένα σχετικά καλό κλίμα, που η Αθήνα πασχίζει με νύχια και με δόντια να διατηρηθεί, οι τόνοι δεν ανεβαίνουν.

Στην ανακοίνωση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού υπήρχε μία φράση περί συντονισμού με τη γείτονα, ενδεικτική της προσπάθειας να μην οξυνθούν τα πνεύματα: «Τις τελευταίες ημέρες, η χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου ευνοεί την παράνομη διέλευση μεταναστών, με χρησιμοποίηση νησίδων που εμπίπτουν και στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια. Η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων», κατέληγε η ανακοίνωση.

Στη θάλασσα

Ουδείς πρέπει να υποβαθμίζει, πάντως, το επεισόδιο που προηγήθηκε στα νερά του Αιγαίου. Στο σημείο της σύγκρουσης των δύο πλοίων έξω από τη Χίο και τα Ψαρά, η επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, που έκαναν το ελληνικό Λιμενικό και η Πολεμική Αεροπορία, έγινε υπό το βλέμμα σκαφών της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Μολονότι επρόκειτο για θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. βόρεια-βορειοδυτικά της Χίου, σε διεθνή ύδατα, εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, ο πλοίαρχος του τουρκικού πλοίου αγνοούσε τις κλήσεις του ελληνικού Λιμενικού προκειμένου να δείξει ότι οι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν την ελληνική δικαιοδοσία στην έρευνα και διάσωση. Πάγια τακτική των γειτόνων. Οι ελληνικοί χειρισμοί απέτρεψαν την αποτυχημένη τουρκική προβοκάτσια. Αυτό θα συμβαίνει, ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές, όσο καλό κι αν είναι το κλίμα στα ελληνοτουρκικά. Τα «παιχνίδια» των Τούρκων δεν περνάνε.

Της Κατερίνας Τσαμούρη