Η υπηρεσιακή κυβέρνηση επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά, επιχειρώντας να σβήσει «φωτιές» πριν φουντώσουν. Έτσι συνέβη και με το Μεταναστευτικό. Προκειμένου να μη ζήσουμε σκηνές 2015, οι υπουργοί ανέλαβαν δράση.

Το βράδυ της Τρίτης ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης, τηλεφώνησε στον νέο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Χακάν Φιντάν. Αφού τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του, όπως έκανε και διά ζώσης στην ορκωμοσία του Ερντογάν το Σάββατο, πέρασε στην ουσία. Του ζήτησε συνεργασία για να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές που -υποκινούμενες από διακινητές- άρχισαν να φτάνουν μαζικά στον Έβρο. Η επαφή απέδωσε.

Τουρικική επιχείρηση

Την Τετάρτη στις εννέα το πρωί ξεκίνησε μια τουρκική επιχείρηση με πλωτά μέσα και ντουντούκες, σε εθελοντική βάση, με τους Τούρκους να καλούν τους μετανάστες να επιβιβαστούν στις βάρκες. Πράγματι αρκετοί ανταποκρίθηκαν και γύρισαν πίσω στην Τουρκία. «Ενεργοποιήθηκε η απέναντι πλευρά και έλαβε μέτρα ώστε αυτοί σταδιακά να απομακρυνθούν από τη νησίδα. Είμαστε εκεί για αποτροπή παράνομης εισόδου στη χώρα μας», δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα αξιολογεί ως εξαιρετικά σημαντική την τουρκική πρωτοβουλία. Ενδεικτική της αμοιβαίας πρόθεσης να διατηρηθεί το καλό κλίμα που εσχάτως επικρατεί στα ελληνοτουρκικά. Ουδείς πανηγυρίζει βέβαια. Οι τόνοι παραμένουν χαμηλοί και η Ελλάδα σε εγρήγορση. Ορισμένοι μετανάστες άλλωστε παραμένουν στη νησίδα. Ενώ συνοριοφύλακες στον Έβρο εκφράζουν ανησυχίες για ένα «θερμό» καλοκαίρι. Λένε ότι επιτήδειοι ίσως προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το διάστημα της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης για να υλοποιήσουν τα παράνομα παιχνίδια τους.

Άμεση ανταπόκριση

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, για τις επαφές του με τον Τούρκο ομόλογό του και την άμεση ανταπόκριση στο ελληνικό αίτημα ως απόρροια αυτής της επικοινωνίας. Επίσης, της περιέγραψε τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι στην ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν και στο δείπνο που ακολούθησε, όπου ο κ. Κασκαρέλης παρέστη εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ηρεμία που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη βούληση των δύο πλευρών να διατηρηθεί αυτή η ηρεμία.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή