Μέσα στην ημέρα αναμένεται να συνεδριάσει η Διακομματική Επιτροπή Βουλευτικών Εκλογών, υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, Καλλιόπης Σπανού, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου.

Βασικό θέμα συζήτησης της Επιτροπής θα είναι η διεξαγωγή τηλεοπτικής αναμέτρησης (debate) μεταξύ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για debate Μητσοτάκη - Τσίπρα

Σημειώνεται πως στο προηγούμενο debate του Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι διατύπωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το αίτημα του για μεταξύ τους τηλεμαχία, τις παραμονές των εκλογών της 21ης Μαΐου. Τα off του Αλ. Τσίπρα στον  Κυρ.  Μητσοτάκη είχαν ενοχλήσει ιδιαίτερα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία δεν συζητούσαν καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Κυρ.  Μητσοτάκης πάντως δεν απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι  σε εκείνη τη φάση  όλοι οι αρχηγοί έπρεπε να είχαν τις ίδιες ευκαιρίες. 

Ως εκ τούτου στη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα συνεδριάσει στη  1 το μεσημέρι στο υπ.  Εσωτερικών υπό την υπηρεσιακή υπουργό Αγγ. Σπανού,  η πρόταση για  debate μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, αφού βέβαια προηγηθεί εκείνο μεταξύ των  5 αρχηγών,  δεν είναι σίγουρο ότι θα απαντηθεί αρνητικά  τουλάχιστον από πλευράς ΝΔ.  Κατά τα άλλα, τη συνεδρίαση του σημερινού οργάνου  θα απασχολήσουν προτάσεις για  αλλαγές και στον τρόπο διεξαγωγής της τηλεμαχίας και στο θεματολόγιο. Τουλάχιστον ο  ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση του κ.  Βελόπουλου επιμένουν ότι το πλαίσιο  «δεν μπορεί να είναι τόσο περιοριστικό» και εισηγούνται ακόμη και ελεύθερες ερωτήσεις, διαλόγους, παρεμβάσεις κτλ.  Ωστόσο, η 3ωρη αντιπαράθεση της  10ης  Μαΐου  κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα τηλεθέασης και χιλιάδες πολίτες  εξέφρασαν τις προτιμήσεις τους αργότερα  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.