Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη 27 Απριλίου η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών, η οποία θα καθορίσει ποια και πόσα debate θα γίνουν πριν από τις εκλογές στις 21 Μαΐου. Η συνεδρίαση της Επιτροπής θα γίνει υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, Καλλιόπης Σπανού.

Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Σταδίου. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή συγκροτήθηκε με κατεπείγουσα απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο την υποβολή προτάσεων για την εφαρμογή των διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας.

Τα κόμματα θα ορίσουν εκπρόσωπο ο οποίος θα πάρει μέρος στις διαβουλεύσεις για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου με βάση τα τελευταία ποσοστά του κάθε σχηματισμού, ενώ θα καθοριστούν και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ.

Από τους περιορισμούς εξαιρούνται οι πρόεδροι ή αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας.

«Μάχη» για το debate των πολιτικών αρχηγών

Έντονη είναι η διαφωνία τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τη διεξαγωγή debate ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.

Η Νέα Δημοκρατία, όπως έχει διαμηνύσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιθυμεί να γίνει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη δική του μεριά, προτείνει να γίνει ακόμα ένα debate μόνο με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τρία αιτήματα στη Διακομματική Επιτροπή Εκλογών.

«Πρώτον, να διεξαχθούν δύο τηλεμαχίες σε εθνική εμβέλεια. Μία με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, αλλά και μία δεύτερη μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεύτερον, να τηρηθεί αυστηρά ισότιμος χρόνος κάλυψης των θέσεων των κομμάτων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τρίτον, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους, αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τι απαντά το Μαξίμου

Το Μαξίμου δεν συμφωνεί με τη συγκεκριμένη πρόταση, αφού επισημαίνει ότι Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν αντιπαρατεθεί στη Βουλή για πάνω από 100 ώρες. Επίσης, τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να είναι παρόντες όλοι οι αρχηγοί στο debate, προκειμένου οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους σχετικά με τις «ανακολουθίες» κάθε πλευράς, με απώτερο στόχο να αναδείξει τα προβλήματα που θα υπάρχουν σε πιθανή συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό για «τη διεξαγωγή debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου οι πολίτες να συγκρίνουν προγραμματικές θέσεις και προτάσεις».