Εμείς οι Έλληνες Best of
Εμείς οι Έλληνες Best of Λάμπρος Καλαρρύτης
Tsipras_Zaxarea2
Ελλάδα

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν να παραιτηθώ μετά το σοκ - Δεν είμαι μηχανή, είμαι άνθρωπος, έχω συναισθήματα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε αστοχίες στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ σημείωσε ότι ο κόσμος προτιμά τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και τη Μάρα Ζαχαρέα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως «οδυνηρό σοκ» το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ μίλησε για αστοχίες στελεχών, λέγοντας ότι πολλές φορές «δείχναμε εικόνα Βαβυλωνίας».

Αποκαλύπτοντας τις σκέψεις του μετά τη συντριπτική ήττα στην κάλπη της 21ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι το πρώτο που σκέφτηκε, ήταν η παραίτηση, όμως μετά  αναλογίστηκε ότι δεν έχει δικαίωμα να λιποτακτήσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στα αίτια της ήττας, ενώ επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα.

«Ψάχνουμε τις αιτίες σε εμάς»

«Πρώτα απ' όλα ήταν ένα σοκ. Στο τι έφταιξε, δεν ψάχνουμε αιτίες στους πολίτες, στον ελληνικό λαό και τους αντιπάλους μας. Οι αντίπαλοί μας έκαναν τη δουλειά τους. Ψάχνουμε τις αιτίες σε εμάς. Στο πως εκπέμψαμε το μήνυμά μας. Το πολιτικό σύστημα δεν ήταν ώριμο να δεχθεί αυτή την αλλαγή. Μιλούσαμε για την ανάγκη συνεργασιών και δεν βρίσκαμε ανταπόκριση από κανέναν άλλον» είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας.

«Διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς η απλή αναλογική»

Σε ερώτηση για το αν μετανιώνει για την απλή αναλογική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε: «Δεν μετανιώνουμε, γιατί ήταν όραμα και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς η απλή αναλογική. Θέλαμε ένα πολιτικό σύστημα χωρίς τοξικότητα. Με κυβερνήσεις συνεργασίας, με προγραμματικές συγκλίσεις». «Την ανωριμότητα του πολιτικού συστήματος ακολούθησε και η πλειοψηφία των πολιτών. Φαίνεται ότι επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας», συμπλήρωσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό πρόγραμμα εξουσίας»

Αναφορικά με το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δεν είναι θέμα αφηγήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από τη ΝΔ. Καταθέσαμε την πρότασή μας, για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα στην Υγεία, στην ακρίβεια, στην οικονομία, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους πλειστηριασμούς. Είδαμε ότι η στάση των άλλων προοδευτικών κομμάτων ήταν εχθρική απέναντι στην κυβέρνηση συνεργασίας».

«Κανείς δεν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα»

«Θα ήταν αναντίστοιχο να πούμε στον ελληνικό λαό ότι εμείς αλλάζουμε και θέλουμε αυτοδυναμία. Αυτός ήταν ένας στρατηγικός εγκλωβισμός. Κανείς δεν περίμενε αυτό το αποτέλεσμα, όχι μόνο εμείς» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το τσουνάμι των τελευταίων ημερών έφερε την επιβολή της ατζέντας του φόβου από τον αντίπαλο, θυμίζοντας το 2015 και ξεχνώντας τι έγινε από το 2019 μέχρι σήμερα. Οι πολίτες πήγαν στην κάλπη με την παραπληροφόρηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις εισφορές και όχι με την αλήθεια ότι η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» σημείωσε.

Τι είπε για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου

Σχετικά με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, αλλά και άλλων στελεχών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Δεν θ' αναφερθώ ονομαστικά, αλλά συμπεριλαμβάνω με τον όρο αστοχίες όλες τις δηλώσεις που έγιναν».

«Δεν αναφέρθηκα στους Χρυσαυγίτες που στέλνουν στελέχη μας στο νοσοκομείο»

Σε ερώτηση για τη δική του αναφορά στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και αν την συμπεριλαμβάνει και αυτή στις αστοχίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Εξέφρασα μια άποψη, ότι δεν θα κατηγορήσει κανένας τους πολίτες. Η δήλωση διαστρεβλώθηκε. Εμμένω στην άποψή μου. Δεν αναφέρθηκα στους Χρυσαυγίτες που στέλνουν στελέχη μας στο νοσοκομείο».

«Μίλησα για τους πολίτες που τους ψήφισαν ως δήθεν αντισυστημική δύναμη. Το ίδιο είπε μερικές ημέρες αργότερα και ο κ. Σκέρτσος. Το βασικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου ήταν ότι, κι εγώ μαζί, δεν καταφέραμε να κατευθύνουμε τη συζήτηση στο πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη ημέρα. Στο πώς θα αξιοποιηθεί η μεγάλη ευκαιρία με το Ταμείο Ανάκαμψης», πρόσθεσε.

«Σκέφτηκα την παραίτηση. Ήταν το πρώτο συναίσθημα»

Ερωτηθείς πώς αισθάνθηκε τη βραδιά των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά αποκάλυψε ότι πέρασε από το μυαλό του ακόμα και η παραίτηση από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα κρυφτώ. Συμμετέχω στην πολιτική, αλλά δεν είμαι μηχανή. Σκέφτηκα την παραίτηση. Ήταν το πρώτο συναίσθημα και δεν ήταν φευγαλέο. Με βασάνισε αρκετές ώρες. Όταν ξεπέρασα το σοκ, συνειδητοποίησα ότι δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω. Δεν έχω δικαίωμα απέναντι στην ιστορία, απέναντι στο ένα εκατομμύριο που μας ψήφισε και να τους αφήσω μόνους σε μια δύσκολη στιγμή» τόνισε.

«Υπερίσχυσε το να σταθούμε στα πόδια μας και να δώσουμε μια νέα μάχη. Το σκορ της προηγούμενης κάλπης δεν μετράει στις επόμενες. Θα ήθελα να το παρομοιάσω με αθλητικούς όρους, δεν είναι επαναληπτικός αγώνας, αλλά η δεύτερη προσπάθεια ενός άλτη που έβαλε ψηλά τον πήχη, πέρασε από κάτω και τώρα πρέπει να βρει ψυχολογία να τον περάσει» σημείωσε επίσης.

«Στόχος μας είναι η ανατροπή των συσχετισμών»

Όσον αφορά στο διακύβευμα της 25ης Ιουνίοου, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε ότι είναι το πώς θα κυβερνηθεί και με ποιο πρόγραμμα η χώρα την επόμενη μέρα των εκλογών. «Εμείς θέλουμε εργασιακή ασφάλεια και δικαιώματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια, να μην γίνουν πλειστηριασμοί» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

«Στόχος μας είναι η ανατροπή των συσχετισμών. Δεν παραγνωρίζουμε ότι είναι για εμάς ένα δυσμενές αποτέλεσμα» τόνισε ακόμη, για να προσθέσει: «Είμαστε κόμμα εξουσίας, δεν είμαστε συμπλήρωμα της Δεξιάς. Δεν με απασχολεί τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, με απασχολεί ο βασικός πολιτικός μου αντίπαλος, που είναι ο κ. Μητσοτάκης».

Τι είπε για την διενέργεια συνεδρίου τον Οκτώβριο

«Για να φτάσουμε στο μετά, πρέπει να διανύσουμε τέσσερις κρίσιμες εβδομάδες. Δεν κάνω καν σκέψεις για το μετά» είπε, δε, ερωτηθείς σχετικά με τη διενέργεια ενός συνεδρίου τον Οκτώβριο, για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ωστόσο ότι δεν σκοπεύει να λιποτακτήσει.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την συνέντευξη

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Star»

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Star» και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Τρίτη, 30 Μαΐου 2023