Για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η ομάδα των πέντε συνοριοφυλάκων που συνελήφθησαν στον Έβρο για διευκόλυνση των κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων μεταναστών μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσποινδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.

Όπως είπε, ο ανθυπαστυνόμος και οι τέσσερις αρχιφύλακες «είναι παλιοί συνάδελφοι που έχουν 23 χρόνια εμπειρίας, καθώς είχαν προσληφθεί από το 2000».

«Οι συγκεκριμένοι δούλευαν ως ομάδα κατά των κυκλωμάτων διακίνησης. Όλα αυτά τα χρόνια είχαν επαφές με τα κυκλώματα των διακινητών, προκειμένου να αποτρέψουν τη δράση τους κοντά στη συνοριακή γραμμή στο Διδυμότειχο όπου ήταν η περιοχή της αρμοδιότητας τους», συνέχισε ο κ. Χαρέλας.

Εξηγώντας πώς δρούσαν οι πέντε συλληφθέντες συνοριοφύλακες, ανέφερε ότι «βοηθούσαν τα κυκλώματα αυτά και πότε και πώς να μπουν στη χώρα οι μετανάστες, αλλά και να διευκολύνουν, ώστε να μην υπάρχουν συνάδελφοι και να κάνουν ελέγχους, ώστε τα καραβάνια να συνεχίζουν στο εσωτερικό της χώρας».

Ερωτηθείς πώς προσεγγίζουν τα κυκλώματα των διακινητών αναζητώντας πρόθυμους συνεργάτες στους κόλπους των συνοριοφυλάκων και της ΕΛΑΣ, ο κ. Χαρέλας είπε ότι «τα κυκλώματα δίνουν αρκετά χρήματα και βγάζουν αρκετά χρήματα. Στην αρχή δεν λένε "πάρτε χρήματα", αλλά θα μας δώσουν μια πληροφορία που θα μας οδηγήσει σε άλλο κύκλωμα για να συλληφθεί και έτσι ξεκινά η ιστορία».

«Γι’ αυτό μιλάμε στους νέους συναδέλφους, για να μην δελεαστούν, καθώς τα κυκλώματα εύκολα μπορούν να βρουν συναδέλφους από λογαριασμούς στα social media», κατέληξε ο κ. Χαρέλας.


«Ντροπιαστικό για την ΕΛΑΣ»

«Είμαστε σοκαρισμένοι από την υπόθεση. Είναι το δεύτερο περιστατικό που συναντάμε την τελευταία 5ετια. Όταν είσαι με συναδέλφους πρώτης γραμμής και αποκαλύπτεται η υπόθεση, το μόνο που μπορείς είναι να είσαι σοκαρισμένος και να περιμένεις τη δικαιοσύνη», επισήμανε με τη σειρά του ο κ. Γιαλαμάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι συνάδελφοι αυτοί ήταν στην πρώτη γραμμή χρόνια τώρα και δεν είχαν δώσει δείγματα γραφής παρανομίας».

Μάλιστα, έκανε λόγο για «ντροπιαστικό κομμάτι για την ΕΛΑΣ».

Στο ερώτημα, δε, αν υπάρχει ενδεχόμενο να εμπλέκονται και άλλοι συνοριοφύλακες, ο κ. Γιαλαμάς αρκέστηκε να απαντήσει «η έρευνα συνεχίζεται».

«Αυτό είναι που μας σοκάρει, όταν με αυτούς τους συναδέλφους είσαι στην πρώτη γραμή στο ποτάμι και αυτοί οι συνάδελφοι αποδειχθεί ότι συνεργάζονται με τα εγκληματικά κυκλώματα των διακινητών είμαι σοκαρισμένος» κατέληξε ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου.