Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Χιλιάδες πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα, τη στιγμή που η κυβέρνηση ενισχύει τα μέτρα φύλαξης των συνόρων, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί εκ νέου με νέο τεράστιο προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη.

Το πρωί του Σαββάτου έλαβε χώρα νέος γύρος επεισοδίων, όταν χιλιάδες πρόσφυγες -περί τους 4.000 σύμφωνα με την ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης- επιχείρησαν για μια ακόμη φορά να περάσουν στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, και οι τούρκοι αστυνομικοί -εκτός από τους έλληνες- έκαναν χρήση δακρυγόνων προς την ελληνική πλευρά.

Κατά την προσπάθειά τους να περάσουν πρόσφυγες πετούσαν πέτρες, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις που από χθες το απόγευμα ενισχύονται συνεχώς στην ελληνοτουρκική μεθόριο προσπαθούσαν να τους απωθήσουν, ώστε να μην περάσουν στο ελληνικό έδαφος.


Οι εικόνες που μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν αφήνουν αμφιβολίες για το γεγονός ότι οι μετανάστες έφτασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα με παρότρυνση, ακόμη και βοήθεια από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία διέθετε ακόμη και λεωφορεία στα οποία οι μετανάστες επιβιβάζονταν δωρεάν και μεταφέρονταν στην Αδριανούπολη, στην τουρκική πλευρά στο τελωνείο στις Καστανιές και σε όλο το μήκος της μεθοριακής γραμμής του Έβρου.


Χαρακτηριστικό είναι και το βίντεο – ντοκουμέντο που δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει τη μαζική επίθεση που δέχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής οι συνοριοφύλακες στις Καστανιές Εβρου από ανθρώπους που επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα.

Σε αυτό το βίντεο, οι πρόσφυγες χρησιμοποιούσαν πυρακτωμένα ξύλα, πέτρες ακόμη και δακρυγόνα τουρκικής προέλευσης προς τις δυνάμεις της αστυνομίας.



Κυβέρνηση για προσφυγικό: Απετράπησαν πάνω από 4.000 παράνομες είσοδοι - Θα φυλάξουμε τα σύνορα μας

Η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας προς όλες τις κατευθύνσεις μετά το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων στους πρόσφυγες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μετά την κυβερνητική σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας».

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξαπέλυσε έμμεσες βολές προς την πλευρά της Αγκυρας, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν η τουρκική κυβέρνηση όχι μόνο επέτρεψε, αλλά διευκόλυνε και καθοδήγησε τα καραβάνια των προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας.

Ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για «οργανωμένη και παράνομη επιχείρηση παραβίασης των συνόρων της Ελλάδας, που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης».

Σκληρός εκβιασμός Ερντογάν: Μέχρι 30.000 πρόσφυγες θα περάσουν τα σύνορα - Η ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Μιλώντας στους δημοσιογράφους το Σάββατο, ο τούρκος πρόεδρος είπε πως «σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μετακινηθεί στα σύνορά μας, χάρη στις αιματηρές επιθέσεις του καθεστώτος στη Συρία. Αυτή τη στιγμή, 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες βρίσκονται στα σύνορα. Εμείς δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλο ένα κύμα μετανάστευσης».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ είπε πως «κάναμε ειδικές προσπάθειες για να τους κρατήσουμε μακριά από εκεί και ακόμα σχεδιάζουμε πράγματα. Υπάρχει μαζική συσσώρευση σε στρατόπεδα και θέλαμε να τους κρατήσουμε εκεί με την κατασκευή νέων καταφυγίων. Είπα στη Μέρκελ πως μας παρουσίασε σχέδια και μας είπε μεγάλα λόγια.

Συμφωνήσαμε να μας υποστηρίξουν. Μας είπε πως θα μας ενίσχυε με 25 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα πήγαιναν στο αρχηγείο του ΟΗΕ και από εκεί στον Ερυθρό Σταυρό. Τελικά, τα χρήματα αυτά δεν ήρθαν ποτέ σε εμάς. Τους είπα πως αν δεν θέλετε, σας δίνουμε εμείς 100 εκατομμύρια ευρώ και σας στέλνουμε τους πρόσφυγες. Μας είπατε πως ξοδεύετε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τους πρόσφυγες. Πού είναι αυτά τα χρήματα; Μονάχα εμείς, φιλοξενούμε 3,7 εκατομμύρια Σύριους στα εδάφη μας».

«Περίπου 18.000 μετανάστες έχουν ήδη περάσει και σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000 και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας διότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», κατέληξε.